Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse

VIDERE TIL NESTE: Festivaler og underholdning

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse


Kosterøyene

Kosterøyene er kanskje perlene i Strömstad kommune. Dette er Sveriges vestligste bebodde øyer, og skal også være det stedet i Sverige med flest soltimer. Så får det heller være at det kanskje blåser litt. Stordelen av øyene er naturreservat, og skal bli nasjonalpark. Det er til sammen rundt 300 fastboende på Kosterøyene; fordelt på 100 mennesker på Nordkoster og 200 på Sydkoster. I høysesongen om sommeren svermer ferieturistene inn over øyene, og befolkningen øker fra 300 til mellom 6.000 og 8.000 gjester daglig i sommersesongen. Man regner med at mellom 160.000 og 200.000 mennesker besøker Kosterøyene i løpet av ett år.

Ta båten over til Kosterøyene, lei en sykkel eller rusle rundt på de smale veiene, og ta livet med ro. Men se opp for flatmopedene som kan komme i godt driv rundt neste sving ...

>> Se vår reportasje og bildespesial fra Kosterøyene her

Gateliv på Nordkoster. Foto: Kristin Sørdal
Gateliv på Nordkoster. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Sandstrand på Koster. Foto: Vestsvenske Turistrådet/Lisa Nestorson
Sandstrand på Koster. Foto: Vestsvenske Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer
VIDERE TIL NESTE: SPA

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse


Festivaler og underholdning

Havnefestivalen i Strömstad
Når: 20. til 27. juli
Festivalplassen er midt i sentrum, og her får du se og høre Lena Philipsson, Ulf Lundell, Hellacopters, Eva Dahlgren - blant mange andre. Du kan kjøpe billetter til enkeltkonserter, eller firedagerspass. Enkeltkonserter koster fra 195 svenske kroner for en voksen, og firedagersbillett for festivalens fire første dager, koster 895 svenske kroner.
På nett: Hamnfestival

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familieunderholdning
Det er sjørøvershow på Daftö FerieCenter torsdager i sommerferien, fom. 13. juli tom. 17. august. Showet begynner klokken 22 de aktuelle kveldene, og koster 50 svenske kroner per person. Dette er femte året på rad at feriesenteret setter opp en slik forestilling, og her skal det ifølge feriesenteret selv ikke bli spart på noe; her er bomber, humor, spenning og musikk. Hele showet varer cirka en time.

Sjørøvershow. Foto: Daftö FerieCenter
Sjørøvershow. Foto: Daftö FerieCenter Vis mer


Tirsdager i uke 26 til 33, kan du se forestillingen Folk og røvere i Kardemomme by som uteteater på det samme feriesenteret. Forestilingene begynner klokken 18, og koster 50 svenske kroner per person.
På nett: Daftö FerieCenter

Lær å danse flamenco. Foto: Krokstrandfestivalen
Lær å danse flamenco. Foto: Krokstrandfestivalen Vis mer


Krokstrandfestivalen
Når: 27. til 29. juli 2006.
Dans- og musikkfestival 2 mil øst for Strömstad, ved naturskjønne Idefjorden. Hit kommer 4.000 mennesker hvert år, hvorav 1.000 barn og ungdommer, som fordyper seg i kurs og workshops. Benytt sjansen, og lær deg tango, vals, flamenco, afrikansk dans, gresk dans eller noe annet som er moro.
På nett: Krokstrandfestivalen

VIDERE TIL NESTE: Ta en dukkert!

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse


SPA

Det er mange med norsk pass som tar turen over til Strömstad for en velgjørende spa-behandling. I tillegg til velværet du forhåpenligvis oppnår ved et slikt besøk, kan du også sitte igjen med den deilige tanken at du har spart penger på å ta turen over Svinesundsbroen og betale i svenske kroner, fremfor å kjøpe liknende tjenester hos norske spa-anlegg.

Her er noen som tilby spa-behandlinger i Strömstad:

La deg pleie på SPA. Foto: Crusellska
La deg pleie på SPA. Foto: Crusellska Vis mer


Crusellska: Vandrerhjemmet i Strömstad, som også har en liten kuravdeling med tre behandlingsrom. Her kan du få ansiktsbehandlinger, fotbehandling med fotmassasje, kurbad med urter, helkroppsmassasje, tangbad, hodebunnsmassasje mm. En times helkroppsmassasje koster 590 svenske kroner.
På nett: Crusellska

Strömstads badeanstalt: Badeanlegg med svømmsbasseng, treningssenter, solarium og spa-avdeling. Spa-avdelingen er åpen alle dager hele uken, og her kan du få alt fra ansiktsbehandlinger for både menn og kvinner, til manikyr, pedikyr, fotmassasje, sjokolademassasje, leire- og aromainnpakninger mm. En times helkroppsmassasje koster 575 svenske kroner.
På nett: Strömstad badeanstalt

Quality Spa & Resort Strömstad: Dette er ikke en mulighet riktig ennå, men skal åpne i mars 2007. Her blir det muligheter for bad, trening og behandlinger; her blir det thalassobasseng, inne- og utendørs boblebasseng, massasjedusjer mm. Hele spa-avdelingen blir på 1.800 kvadratmeter.
På nett: Quality Spa & Resort Strömstad

VIDERE TIL NESTE: Byvandring

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse


Ta en dukkert!

Det kryr med badeplasser rundt Strömstad. Bad fra sandstrender, klipper, brygger og bassenger. Om været er dårlig, kan du sjekke ut Strömstads badeanstalt midt i Strömstad sentrum, med saltvannsbasseng som holder en vanntemperatur på 28 grader, og barnebasseng med 32 grader i vannet. Om du heller vil prøve badelykken i havet, kan du sjekke ut kaldbadehuset på strandpromenaden. Fra dette badehuset som er bygget ut i fjorden, hopper du rett i havet. Foruten hoppetårn, badebrygger og omkledningsrom, er her også badstuer med utsikt og massasjemuligheter. Både svømmehallen og kaldbadehuset er åpent alle dager.

Her er et utvalg badestrender og -plasser for deg som vil bade i sjøen. På mange av disse badeplassene, kan du bade både fra sandstrand og klipper:

Furholmen
Badeøy, 10 minutters båttur fra havnen i Strömstad (M/F Birgit). Det går båter med jevne mellomrom, og på øya er det både servering og toalett. Sandstrand, klipper, brygge og hoppetårn.

Seläter Havsbad
Cirka 6 km. nordvest for Strömstad. Her er sandstrand, brygge, hoppetårn, vannrutsjebane, toalett og kiosk.

Kosterøyene
Det er mange fine badesteder både på Nord- og Sydkoster. Du kan bade fra sandstrand på Björnsängen, Basteviken, Norrvikarna og Familjeviken på Nordkoster, og fra Långevik, Rörvik og Kilesand på Sydkoster.

Du finner en oversikt over flere badesteder, på Strömstads turistinformasjons nettsider

Ta en dukkert på en av de mange strendene i regionen. Foto: Strömstads Turistkontor
Ta en dukkert på en av de mange strendene i regionen. Foto: Strömstads Turistkontor Vis mer


VIDERE TIL NESTE: Akvarium

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse


Byvandring

Om du ikke har tatt deg tid til å vandre gatelangs i Strömstad sentrum tidligere, så har du faktisk en ny oppdagelse å gjøre. Bukten er Strömstads eldste kvarter, med brosteinsgater og gammel trehusbebyggelse. På 1700-tallet ble byen beskutt av Tordenskjolds flåte, og du kan se en av kanonkulene om du tar turen innom Galleri Olivia i Bukten. Kvarteret ligger rett ovenfor jernbanestasjonen, og flere av husene som står der i dag ble bygget på første halvdel av 1700-tallet. Dette var først og fremst et boligkvarter for småhåndtverkere og folk med tilknytning til sjøen.

Udden er en annen bydel med eldre bebyggelse; stort sett fra slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet. Her bodde det stort sett fiskere og sjøfolk.
Stadshuset, eller Kommunehuset, omtales gjerne som byens merkeligste bygning, i pampete jugendstil anno 1915-1917.
Fra Korpeberget har du utsikt over skjærgården, og utsiktsplassen er innen gangavstand fra sentrum.

Kommunehuset. Foto: Vestsvenske Turistrådet/Lisa Nestorson
Kommunehuset. Foto: Vestsvenske Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer


VIDERE TIL NESTE: Dyreliv på nært hold

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse


Akvarium

Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium ligger cirka 14 kilometer fra Strömstad, og er Sveriges artsrikeste akvarium. Du kan ta rutebuss med Västtrafik mellom Strömstad og akvariet. Laboratoriet er feltstasjon for studiet av marinbiologi, som tilhører Stockholms og Göteborgs universitet. Alle som vil kan besøke stedet - men utenom skolenes ferier må guiding avtales på forhånd. I skolenes sommerferie, har akvariet åpent hver ukedag:

Mandag til fredag fra klokken 14 til 17 (26. juni til 11. august). Billettprisen er 40 svenske kroner for voksne og 20 kroner for alle mellom sju og 15 år. Barn under sju år går gratis.

Fra mai til oktober arrangeres det også strandekskursjoner, hvor du får muligheten til å oppleve sjølivet på grunt vann. Ekskursjonene ledes av en marinbiolog, og varer to timer. Tid må bestilles på forhånd. Syv tirsdager i sommer kan du også delta på ekskursjoner med laboratoriets forskningsbåt. Tilbudet startet 27. juni, og de gjenværende tirsdagene er 25. juli og 1. og 8. august. Du må reservere plass, og det koster 200 svenske kroner for voksne og 100 kroner for barn mellom sju og 15 år.

På nett: Laboratoriets nettside

VIDERE TIL NESTE: Historie på Blomsholm


Dyreliv på nært hold

Ursholmen og Ramsö er to øyer som ligger utenfor Strömstad. De er en del av øyriket i Strömstad kommune som består av 15 bebodde og over 300 ubebodde øyer. Ursholmen og Ramsö ligger sydvest for Kosterøyene, og for flere hundre år siden tilhørte disse øyene Gimsøklosteret som lå ved Skien i Telemark.

Det er det rike dyrelivet som trekker folk til disse øyene. Ursholmen er kjent for sitt unike fugleliv, som hekkeplass for en mengde fuglearter som fiskemåke, fisketerne og mange andre. Her er også observert kongefugl, og det kan også forekomme oseaniske fuglearter som stopper her under kraftige stormbyger. Rundt holmene er det også gode muligheter for å se sel, noe som trekker mange turister ut dit.

På nett: Ursholmen

VIDERE TIL NESTE: Alaska


Historie

Blomsholm bør være en interessant destinasjon for historieinteresserte. Rundt herregården Blomsholm ligger et kulturminneommråde av riksinteresse i Sverige. Her er gravfelt, gravhauger og steinsettinger. Du kan følge en sti gjennom området som gir deg et innblikk i jernalderens landskap og mennesker, via informasjonstavler plassert ved viktige steder langs stien. Herregården er i dag Bohusläns største jorbrukseiendom, og sommerstid er det i dag kafé og museum på gården. Blomsholm ligger cirka 7 kilometer øst for Strömstad.

Steinsettinger. Foto: Strömstads Turistkontor
Steinsettinger. Foto: Strömstads Turistkontor Vis mer


VIDERE TIL NESTE: Vandreturer

Alaska

Alaska. Foto: Vestsvenske Turistrådet/Lisa Nestorson
Alaska. Foto: Vestsvenske Turistrådet/Lisa Nestorson Vis merAlaska er et naturreservat på Nord-Långö, som ligger cirka 20 minutters båtreise utenfor Strömstad. Dette er gullgraversken Hilma Swedahls livsverk, og er et anlegg murt av stein og sneglehus, med de mest fantastiske blomsterarrangementer. Historien om Hilma Swedahl er en opplevelse i seg selv; Den svenske fiskerdatteren som i 1896 reiste til Amerika, og som gravde gull sammen med gutta, blant annet i Alaska, til slutten av 1920-tallet da hun vendte tilbake til Sverige for godt. Hun slo seg ned på Nord-Långö, som hun hadde arvet, og begynte å bygge sitt livsverk inspirert av bygningsverk i California og Alaska.

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse


I sommerperioden er det åpen kiosk og servering alle dager, med enkle retter som kaffe og vafler eller øl og rekesmørbrød. Du kommer deg til Alaska med båten M/S Sara fra nordre havnen i Strömstad hver hele time fra klokken 11 til 16, i perioden 1. juli til 15. august.

På nett: Alaska

Åpen kafé på Alaska. Foto: Strömstads Turistkontor
Åpen kafé på Alaska. Foto: Strömstads Turistkontor Vis mer


Tilbake til hovedartikkelen

Strömstad - mer enn harryshopping

 1. Ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse


Vandreturer

Strömstad har mange gode muligheter for turgåere, om du befinner deg i den målgruppen. Ta en tur ut til Kosterøyene og se deg rundt til fots der; naturopplevelsene er kanskje størst på Nordkoster.

Eller om du helst holder deg på fastlandet, kan du ta sikte på Bohusleden, Björnerödspiggen (Bohusläns høyeste fjell), Dragonkullen, Gallärvägen eller Färingen. Eller et av naturreservatene, eksempelvis Salltö och Kockholmen/Rossö.

Du kan finne en oversikt over naturreservater på nettsiden til Västkuststiftelsen.

Utsikt fra Höjden på Nordkoster. Foto: Kristin Sørdal
Utsikt fra Höjden på Nordkoster. Foto: Kristin Sørdal Vis mer