Ti tips for turen

Her er ti hete tips for lange bilturer med barna.

1: Bestikkelser

Sjokoladesnop er godt, men egner seg ikke i varme feriebiler.
Sjokoladesnop er godt, men egner seg ikke i varme feriebiler. Vis mer

Ta med snacks, men dropp sjokolade og annet som klisser og setter flekker. Alternativ til kunstige søtsaker er rosiner, mandariner, jordbær og annen fersk og tørket frukt.

Ta også med en pose med små overraskelser som du kan dele ut når veien blir lang og traurig. Det skal ikke så mye til - litt glitter, en ny klinkekule, en kunstig tatovering, en kul penn eller et klistremerke. Alt som kan skape begeistring og holde podene okkupert en liten stund til.

- Vi henger lommer bak forsetene der ungene kan putte leker, smågodt, fargeblyanter og andre ting, forteller trebarnsmor Rita Vestad til DinSide Reise.

2: Væskeinntak

Bilturer på varme sommerdager kan være en prøvelse. Det er viktig å passe på væskeinntaket til barna, selv om det kanskje betyr tissestopp hver tredje kilometer. Et godt tips er å kun gi barna vann å drikke. Da slipper du flekker og kliss når barna søler, og de drikker mindre enn om de får brus eller saft. Vann er dessuten den beste tørsteslukkeren. Melk bør du unngå, særlig med barn som har lett for å bli bilsyke. Melken blir også fort sur i sommervarmen.

(Mer om barn og bilsyke kommer i morgen.)

3: Lydbøker

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fortellinger på kassettbånd fungerer for både de som kan lese, og de som ikke har lært alfabetet enda. Det er også bra for å unngå bilsyke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har du flere barn, blir det ofte vanskelig å finne historier som passer for alle, sier Vestad.

Et godt tips er derfor at hvert barn bør ha sin egen walkman slik at de kan høre på sine ting.

4: Bil-leker

Morsomme leker kan holde hele familien beskjeftiget lenge. Her er noen aktuelle slagere:
- Navneleken der en tenker på et navn og sier første bokstav, og de andre gjetter ved å si alle navn de kommer på på den bokstaven.
- Konkurrer om å identifisere merket på møtende biler
- Ha "bingo" der førstemann som har sett tre hester, tre låver, tre gjerder etc. vinner.
- Alfabetleker der en starter med å si a står for... og neste fortsetter med både a står for ... og b står for... etc.
- 20 spørsmål der en av dere tenker på noe som enten er i dyreriket, mineralriket eller planteriket og deretter svarer ja eller nei på spørsmål fra de som skal gjette riktig.

5: Viktige oppgaver

Er barna over en viss minimumsalder kan de få den viktige oppgaven som navigatør. Gi barnet en veibok der ruten underveis markeres etterhvert som dere gjør fremskritt. Dette vil holde unge hoder okkupert en god stund.

6: Stopp og strekk

Ta med baller og andre leker som kan erstatte lekeplassene du aldri finner underveis.
Ta med baller og andre leker som kan erstatte lekeplassene du aldri finner underveis. Vis mer

Legg inn tid til stopp underveis. Et godt tips er å velge restauranter og veikroer med lekeplass der ungene kan løpe av seg opplagret energi. Er det dårlig vær, kan du tenke på at mange kjøpesentre har innendørs lekemuligheter. Og er det vanskelig å finne lekeplasser? Ikke noe problem om du tar med en frisbee, en ball, badmintonutstyr og lignende.

Tar dere ferge, bør dere ikke bli sittende i bilen. Benytt sjansen til å strekke på beina og få litt frisk luft.

7: Middagstid

Når dere skal stoppe for å spise middag, er ikke de fine restaurantene med stille konversasjon og pene interiører førstevalg. Etter timer med sitte-stille-tvang i bil, bør ungene få sjanse til å bevege seg. La dem leke fra seg på steder med lekerom og matmuligheter. Gi dem gjerne middag i bilen etterpå fremfor å tvinge frem en halvtime ved matbordet. Er været godt? Ta en piknik med mat fra nærmeste take-away.

8: Bytt seter

Monotoni tærer på tålmodigheten. Sats derfor på variasjon. Et enkelt grep er å bytte seter hver gang dere stopper. Da får du også alle til å rydde sammen skrotet sitt, for å ta det med til sitt "nye" sete. Med nye seter kan du også bryte opp kimen til eglete konflikter mellom de som sitter tettest ved hverandre.

9: Vekketid

Gi sovende barn god tid på seg til å våkne. Start vekkingen minst ti minutter før dere stopper, så slipper dere sure sovetryner i kjørepausene. Dessuten rekker ungene kanskje å snøre på seg skoene også, før dere skal ut og strekke på beina.

10: Morgenfugler


Er målet å unngå mest mulig av baksetekranglingen, kan det være en idé å starte grytidlig om morgenen (les: midt på natten). Geleid de pysj-kledte små inn i bilen og start på turen mens englene sover. Dere vil bli overrasket over hvor mange mil dere får gjort unna før barna våkner.

  • Tilbake til barn-i-bil artikkelen her.
  • Kilder: NAF, travelwithkids.about.com