Dette bildet viser Hemispheric i Ciudad de las Artes y las Sciencias. Foto: David Iliff/Wikimedia Commons
Dette bildet viser Hemispheric i Ciudad de las Artes y las Sciencias. Foto: David Iliff/Wikimedia Commons Vis mer

Ti ting å gjøre i Valencia

Her trives både strandløven og byturisten.

Publisert
Sist oppdatert

Er du glad i å feriere i Spania, men har vært i Barcelona flere ganger? Er du lei av å bare ligge på stranden ved Costa del Sol? Da drar du til Valencia neste gang. Denne byen kan tilby deg både storby og strand, kulturopplevelser og badeliv.

Her er ti ting du må få med deg når du er i Valencia:

1. Ta en dag eller to på stranden
Det herlige med Valencia er at byen har en gedigen strand som er full av finkornet, gyllen sand. Hit flokker både valencianos og turister på solskinnsdager (og dem er det mange av i byen - 300 av årets dager har sol). Stranden er utrolig bred, og hele tre kilometer lang, så det skal godt gjøres å ikke finne seg en plass selv på en varm dag i juli.

Paella med sjømat - men den klassiske paellaen fra Valencia er uten fisk. Foto: Manuel M Vicente
Paella med sjømat - men den klassiske paellaen fra Valencia er uten fisk. Foto: Manuel M Vicente Vis mer


2. Spis en paella til lunsj
Paellaen ble oppfunnet i Valencia. Risretten som er blitt en spansk klassiker serveres typisk med sjømat og kylling - men den originale paellaen fra Valencia inneholder kanin, kylling og kanskje snegler, hvis man ønsker. Vil du heller ha den mer vanlige med sjømat, bestiller du en paella marinera. Enhver tradisjonell restaurant med resekt for seg selv serverer paella, men bare til lunsj. Et godt tips er La Pepica, som ligger ved strandpromenaden. Litt dyrere enn naborestaurantene, men skal være best på paella. Står paella på middagsmenyen befinner du deg på en typisk turistrestaurant (dem finnes det heldigvis ganske få av i Valencia). Og husk - det uttalles "paeya".

3. Ta en spasertur i Turia-parken
Denne parken slanger seg gjennom byen i hele ni kilometer, og er et tørrlagt elveleie som er blitt byens desidert største grønne lunge. Her lufter folk hundene sine, her trener de på gymapparatene som er plassert rundt, de sykler, de jogger, barna leker, familier har piknik ... Dette er sammen med stranden stedet livet leves i Valencia.

4. Utforsk Ciudad de las Artes y las Sciencias
I den sørøstlige enden av parken ligger dette fantastiske senteret, som består av unike og arkitektonisk imponerende bygninger som huser operaen, teknisk museum, en kjempekino osv. Ciudad de las Artes y las Sciencias ble bygget på slutten av 90-tallet, og har blitt byens store turistattraksjon. Fascinerende å gå rundt og studere arkitekturen. Det tekniske museet er imponerende, med mange morsomme interaktive installasjoner, men vit at en del av infoen bare finnes på spansk. Noe er også på engelsk, så du vil uansett få noe ut av besøket.

5. Gå under overflaten på Oceanogràfic
Sett av minst to timer til å besøke det gigantiske akvariet som er Europas største. Det ligger i Ciudad de las Artes y las Sciencias, og huser over 500 forskjellige arter, og mer enn 40.000 skapninger. Vi kan blant annet nevne sjødrager (en mer eventyrlig variant av sjøhesten), pingviner, delfiner (som holder show for publikum), haier og sklpadder.

6. Ta en kikk på Den hellige gral
Noen burde fortalt Robert Langdon i Da Vinci-koden at han bare kunne tatt turen til katedralen i Valencia for å finne Den hellige gral. Katedralen har nemlig en versjon som forskere har funnet ut at mest sannsynlig er den "ekte" gralen Jesus brukte under siste måltid med disiplene. De er selvsagt ikke sikre, men det er visst overveiende sannsynlig at denne gralen er den riktige, da den aldri har vært forsvunnet, men kan spores tilbake til Jesu tid. Katedralen er forøvrig verdt å se ellers også - den huser også flere flotte malerier, og en mumifisert arm som skal ha tilhørt martyren St. Vincent.

Horchata er en klassiker for valencianos på varme dager. Foto: Wikimedia
Horchata er en klassiker for valencianos på varme dager. Foto: Wikimedia Vis mer


7. Ta en sunn skål i horchata
Horchata-drikken er typisk og tradisjonell for Valencia. Valencianos drikker den på varme dager for å kjøle seg ned og holde fordøyelsen fornøyd. Den melkehvite drikken lages av tigernøtten, som egentlig er knollen til en gressplante som opprinnelig kommer fra Egypt og området rundt. Tigernøttplantasjene ligger like nord for Valencia. Først tørkes knollene, så males de opp sammen med vann. Til slutt blir de oppmalte tigernøttene silt, og væsken som renner av blir blandet med sukker. I sommerhalvåret selges horchata fra rullende vogner over hele byen. Du kan også smake drikken på en av byens mange horchateriaer - for eksempel på klassiske El Siglo som ligger midt i dt gamle bysenteret, på Plaza Santa Catalina.

8. Ta en mindre sunn skål i en agua de Valencia
Agua de Valencia er drikken valencianos tyr til hvis de vil være litt mindre sunne. Denne drinken består av lokal cava og appelsinjuice, og en knert vodka eller gin. Valencia er kjent for å være en skikkelig festby, og en slik drink på starten av en lang natt fungerer bra.

9. Gå på shopping i Eixample
Eixample er et av byens finere nabolag, omtrent som Frogner i Oslo. Det ligger bare fem minutters spasertur sør for Plaza de la Reina. Her viker kjedebutikkene for individuelle butikker, gjerne av spanske designere.

10. Spis en treretters michelinmeny til 45 euro
Hvis du ikke har spist på en michelinstjernerestaurant før, fordi du synes det er litt dyrt, så bør du gjøre det i Valencia. Restauranten Riff har én stjerne i Michelinguiden, og her får du en treretters lunsjmeny med vin og kaffe inkludert til bare 45 euro, cirka 370 kr. En middagsmeny på fem retter med vin og kaffe koster 89 euro, cirka 725 kr. Merk dog at du fint spiser en treretters lunsj på en "vanlig" restaurant til rundtti euro. Generelt er det ganske billig å gå ut og spise i Valencia.

Slik reiser du til Valencia
Ryanair flyr direkte mellom Rygge og Valencia onsdager og søndager om sommeren og helt ut oktober. Alternativt flyr du til Madrid og tar et innenriksfly derfra. Fra desember 2010 åpner en hurtigtoglinje mellom Madrid og Valencia. Turen tar bare litt over 1 1/2 time.

Her bor du
Det anbefales å enten bo i selve bysentrum, eller ved stranden. Det kommer egentlig litt an på når på året du reiser hit, og hva som er hovedfokus. Du kan fint reise til Valencia som en strandferie, med storbyopplevelser som ekstrakrydder, eller du kan reise på en real storbyferie, og ta et par dager på stranden som en bonus.

Vi bodde på et hotell inne i sentrum da vi var i Valencia. Les anmeldelsen her: Sjekk inn: SH Inglés

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer