Ti ting å gjøre i Paris

Vi har samlet ti ting du bør få med deg i Paris.

Skal du virkelig oppleve Paris er en langhelg alt for kort tid, så du må prioritere.

For å hjelpe deg litt på veien har vi plukket ut noen ting vi mener er verdt et besøk. Så blir det opp til deg å oppsøke stedene og gjøre deg opp din egen mening. Husk bare å sett av tid til å drikke vin og se på menneskene.

 1. Maison de Victor Hugo. Place des Vosges nr. 6, huset der Victor Hugo bodde og skrev Les Miserables. Det meste av innredningen og maleriene er laget av Hugo selv, og har du blitt bitt av basillen kan du kjøpe spesialutgaver av bøkene hans i museets bokhandel. Inngang kr. 35,-
 2. Place des Vosges. Er du først på Hugo-museet bør du stoppe og ta en titt på resten av området. Museet ligger nemlig på Place des Vosges, som regnes for å være en av de aller vakreste plassene i hele verden. Plassen er perfekt symmetrisk, og ble tidligere brukt til ridderturneringer. Plassen og de 36 husene som omkranser den, ble bygget for å snobbe opp kvarteret. Arkitekturen fremstår som noe spesiell fordi de ikke hadde råd til å gjennomføre hele byggingen i samme stil, men den regnes likevel som en av de vakreste plasser i byen. Hele bydelen, Marais, er nå fredet grunnet sin skjønnhet og historiske verdi.
 3. Katakombene. På grunn av overfylte kirkegårder i Les Halles, ble det i 1785 laget et nett av tunneler 20 meter under jorden. Her finnes skjeletter og hodeskaller på rekke og rad, ifølge historien er det rester fra mer enn seks millioner mennesker. Et museum litt utenom det vanlige. Anbefales ikke om du er spesielt hårsår eller klaustrofobisk. Inngang kr. 40.
 4. Musée d’Orsay. Må du se Mona Lisa så gå på Louvre, ellers bør du heller bruke tiden på Musée d’Orsay. Et utrolig spekter av impresjonistisk kunst som anbefales på det varmeste.
 5. La Notre Dame. Dropp Eiffeltårnet, det ser du uansett fra mange steder i byen. Like fin utsikt får du hvis du tar de 387 trappetrinnene opp i tårnet på Notre Dame-katedralen. Er du først ved Notre Dame bør du ta en tur bort til Sainte-Chapelle og beundre den eksepsjonelle arkitekturen og glassmaleriene.
 6. Versailles. Fra midten av september til midten av oktober kan du virkelig få den rette stemningen på Versailles-slottet. Nyt synet av den praktfulle hagen, Michelangelos takmalerier og lyset i speilsalen, mens små og store orkestre underholder med barokkmusikk.
 7. Latinerkvarteret må besøkes. Selv om middelklassen nå har begynt å bosette seg i den østre delen, har området fortsatt et historisk preg. Det var her studentopprøret startet i 1968, og det er her bohemene og kunstnerne har drukket sin vin.
 8. Det er mange flinke tegnere som tilbyr sine kunster på Montmartre. Foto: Karoline
  Det er mange flinke tegnere som tilbyr sine kunster på Montmartre. Foto: Karoline Vis mer

 9. Panthéon. Opprinnelig en kirke, men er nå et ikke-religiøst bygg. Bygningen ligger på en liten høyde, og går du opp i kuppelen får du en fantastisk utsikt over byen. Flere kjente franskmenn ligger begravet i krypten under bygningen, deriblant Victor Hugo, Emile Zola og Jean-Jacques Rousseau.
 10. Montmartre. Sitt på en av fortausrestaurantene og hør på trekkspillmusikk og tradisjonell sang. Bli tegnet av en av de mange gatetegnerne, men pass på. Vil du ikke bli tegnet kan det være de gjør det likevel, og krever penger etterpå.
 11. Cimetière du Père Lachaise. En av verdens mest berømt kirkegårder. Her hviler blant annet Jim Morrison, Edith Piaf og Oscar Wilde. Godt egnet for en spasertur søndag formiddag.

Alle de store, statlige museene har gratis inngang på søndager.