Ti spektakulære bygg

Gammelt versus nytt, minimalisme kontra megalomant – DinSide Reises liste over verdens mest spektakulære bygg favner vidt.

Säynätsalo Town Hall er kanskje den finske arktitekten Alvar Aaltos mest spesielle bygg.
Foto: Alvar Aalto Foundation
Säynätsalo Town Hall er kanskje den finske arktitekten Alvar Aaltos mest spesielle bygg.
Foto: Alvar Aalto Foundation Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Frank Gehry som står bak Guggenheim-museet i Bilbao har også laget rock`n roll-museet i Seattle.
Foto: Jorge Tutor Foto: Jorge Tutor
Frank Gehry som står bak Guggenheim-museet i Bilbao har også laget rock`n roll-museet i Seattle.
Foto: Jorge Tutor Foto: Jorge Tutor Vis mer

Finsk

Fra Skandinavia er kanskje den finske arkitekten og byplanleggeren Alvar Aalto (1898-1976) den som har hevdet seg mest. Katariina Pakoma, kurator ved Alvar Aalto Foundation i Finland mener rådhuset i Säynätsalo (1950-52) er blant arkitektens mest interessante arbeider. Aaltos arbeider er kjent for å være uformelle og et personlig uttrykk.

 • Alvar Aalto Foundation
 • Guggenheim

  Arkitektur for kunstens skyld – slik presenterer museet seg selv. Industribyen Bilbao i baskerland fikk et solid løft da Museo Guggenheim de Arte Contemporáneo reiste seg. Arkitekten bak det museumsbygningen er amerikaneren Frank Gehry. Arbeider av blant andre Serra, Braque, Kandinsky, Picasso og Warhol presenteres i bygningen som spenner seg utover 32.500 kvadratmeter. Det finnes ytterligere fire Guggenheim-museer: New York, Las Vegas, Venezia og Berlin.

 • Guggenheim-museenes nettsted.
 • (Tlf.: + 034 – 944 359 080)

  Gaudís La Sagrada familia

  Blir kirken noen gang ferdig?
Foto: Inga Holst
  Blir kirken noen gang ferdig?
  Foto: Inga Holst Vis mer

  Megaloman og full av religiøse emosjoner, javel, men den enorme katedralen i Barcelona trekker horder av turister til Barcelona. Kirken ble påbegynt i 1883, men året etter tok den katalanske arkitekten Antoni Gaudí over prosjektet med å bygge kirken. Gaudí brukte de siste 20 årene av livet sitt på prosjektet som ennå ikke står ferdig. Arbeidet med å ferdigstille Den hellige familien, ble overtatt av Josep Maia Subirachs på åttitallet. Anotoni Gaudí er gravlagt i kirkens krypt og her finnes også et museum. Kirken er åpen for skuelystne.
  (Tlf.: + 34 934 55 02 47)

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Pyramidene

  Pyramidene i Egypt ble reist omtrent 2.000 år før Kristus, og kan som de eneste av de originale sju underverkene som kan beundres den dag i dag. Den største er Kheops-pyramiden som strekker seg 147 meter over bakken. Du finner pyramidene i Giza.

  Sears Tower

  Med på listen over spektakulære byggverk, må det også ruve en skyskraper fra høyhusenes hjemland. Chicago-bygningen kunne frem til 1996 briske seg med tittelen verdens høyeste. Bygget stod ferdig i 1977 og arkitektene bak er Skidmore, Owings & Merill. Fra det 442 meter høye tårnet skal det etter sigende være mulig å se hele fire amerikanske stater.

 • Se DinSides bildespesial fra den amerikanske skyskraperen.
 • Verdens høyeste bygning om man regner opp til byggets arkitektoniske topp er Petronas Twin Towers i Kuala Lumpur, Malaysia.

  Templo del Sol, Cusco og Macchu Picchu

  Templo del Sol kom for dagen da den spanske kirken raste sammen under jordskjelv på femtitallet.
Foto: Arminda Gibaja O.
  Templo del Sol kom for dagen da den spanske kirken raste sammen under jordskjelv på femtitallet.
  Foto: Arminda Gibaja O.
  Vis mer

  Templo del Sol i Cusco, Peru, kom frem da Santo Dominigo-kirken raste sammen. I flere tiår etter diskuterte fagfolk hvordan kirken skulle restaures. UNESCO ga retningslinjer til hvordan en restaurering skulle foregå, og det endelige svaret ble å bevare den spanske og den inkaindianske arven. Dette forteller den peruanske arkitekten Hernan Vascques til DinSide Reise. Han har selv deltatt i restaureringsarbeidet i soltempelet på åttitallet.

  - Cusco by fremstår som den mest relevant i forhold til inkaarkitektur. Under utgravingen fant man rester fra Nord-Peru, noe som tyder på at det ble foretatt pilgrimsreiser til byen fra 1200-tallet. Samtidig er byen gjennomplanlagt med flere soner, sier Vasques.

  Vasques sier også at Cusco med Macchu Picchu er et must for alle som besøker Peru.

  Burj Al Arab

  Døgnprisen starter på 8.000 kroner for det aller billigste rommet på Burj al Arab.
  Døgnprisen starter på 8.000 kroner for det aller billigste rommet på Burj al Arab. Vis mer

  Det spektakulære hotellet i Dubai er DinSide Reises favoritthotell – selv om ingen av redaksjonens medlemmer noensinne har satt sin ben innenfor dørene på det spektakulære bygget. ”Det er gull alt som glimrer,” er omkvedet når Burj Al Arab nevnes. Det britiske arktitektkontoret W. S. Atkins lot seg inspirere av dhowene, altså tradisjonelle arabiske seilbåter, i arbeidet med å tegne det 200 meter høye bygget som ligger på en kunstig øy. Andre fakta: Hotellets minste rom måler 169 kvadratmeter, men den største suiten er noe mer romslig med sine 780 kvadratmeter. Fra flyplassen i Dubai velger du helikopter eller limo. Hotellet har sju restauranter og noen titalls forretninger.

  (Tlf.: 971 4 348 0000)

  Taj Mahal

  Romantisk kjærlighet er drivkraften bak det vakre mausoleet.
Foto: Jorge Tutor
  Romantisk kjærlighet er drivkraften bak det vakre mausoleet.
  Foto: Jorge Tutor Vis mer

  Historien bak Taj Mahal er kjent for de fleste: Keiser Sha Jahan lot gravkammeret i hvit marmor bygge for sine kone, Mumtaz Mahal, i Agra. Mumtaz Mahal døde visstnok i en alder av 34 år etter å ha født barn nummer fjorten. Nøyaktig når mausoleet ble bygget er usikkert, men sier man et sted mellom 1630-53 skulle det fange opp eventuelle slingringsmonn. Mausoleet er bygget i såkalt mughalsk stil som er en blanding av indiske, persisk og muslimsk stil. Bygningen står på UNESCOS liste over verdens kulturskatter.

  Church on the Water

  Hinsidig minimalisme – slik har den autodidakte japanske arkitekten Tadao Andos arbeider blitt beskrevet. Særlig Church on the water på øya Hokkaido blir trukket frem som et usedvanlig kirkerom. Ando arbeidet i perioden fra 1985-88 med å tegne kirken. Ando har også laget The Church of the light og den japanske paviljongen til EXPO-utstillingen i Sevilla.

  Jean Marie Tjibaou Cultural Center i Ny-Caledonia

  Senteret for kanakisk kultur på Nouméa nordøst for Australia.
  Senteret for kanakisk kultur på Nouméa nordøst for Australia. Vis mer

  Italienske Renzo Piano, som også står bak Pompidou-senteret i Paris, tegnet det store senteret for kanakisk kultur i hovedstaden Noméa i Ny-Caledonia i 1991. Sju år etter, i 1998, stod bygget ferdig. Det særpregede bygget er ment å skulle uttrykke fellesskapet Kanak-befolkningen har i forhold til naturen. Kanak-befolkningen er bosatt flere steder i Stillehavet. Materialet som er brukt er laminert og naturlig treverk, korall, aluminium, stål, trebark og glass.

 • På Renozo Pianos nettsted leser du mer og ser bilder av det spesielle bygget.
 • Tilbake til intro-artikkel
 • Kilder: Encyclopædia Britannica, GreatBuildings.com