Ti severdigheter

Trondheim er representert på listen over Norges best besøkte turistattraksjoner, med nasjonalhelligdommen Nidarosdomen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Nidarosdomen.
Nidarosdomen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nidarosdomen

Trondheims desidert best besøkte turistattraksjon er Nidarosdomen. I fjor havnet katedralen på en 10. plass over Norges mest besøkte attraksjoner, med et besøkstall på 229.414.

Kirken er bygget over Olav den helliges gravsted, og ble påbegynt i 1070. De eldste eksisterende delene er sporet tilbake til midten av 1100-tallet, og kirken stod ferdig rundt år 1300. Gjennom historien er kirken blitt rammet av flere store branner; først i 1328, dernest i 1531, i 1708 og i 1719. Etter mange år med kun delvis gjenoppbygging og forfall, begynte restaureringen av domkirken i 1869. Den siste statuen på Vestfronten kom på plass i 1983.

Kirken er åpen for omvisning hele året. Om sommeren går det turer opp i tårnet.

Hvor: Toppen av Munkegata.

Erkebispegården

Når du likevel befinner deg ved Nidarosdomen, så ta en tur innom Erkebispegården som ligger rett ved kirken. Dette er Nordens eldste profane (verdslige) bygning. Påbegynt i andre halvdel av 1100-tallet. Den var opprinnelig erkebiskopens residens, men har også tjenestegjort som residens for danske lensherrer og som militærlager. Anlegget huser i dag flere museer, som kan by på arkeologisk utstilling, originalskulpturer fra Nidarosdomen, hjemmefrontmuseum og rustkammer.

Hvor: Ved Nidarosdomen, Kongsgårdsgata 1.

Ringve Museum ligger på Ringve Gård.
Ringve Museum ligger på Ringve Gård. Vis mer

Ringve Museum

Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter, med samlinger fra hele verden. Museet ligger på idylliske Ringve Gård – en av de flotte lystgårdene på Lade. Museet består av to deler, og her får du både se og høre om instrumenter og musikk i forskjellige sjangere. Ringve Gård er omkranset av Ringve Botaniske Hage, som er verdt en rusletur.

Hvor: Lade Allé 60.

Sverresborg Folkemuseum

Friluftsmuseum og innendørs utstillinger i idylliske omgivelser rundt ruinene av kong Sverres middelalderborg. Her er over 60 antikvariske bygninger fra Trondheim og Trøndelag, skiutstilling, historisk barnehageutstilling med mer. Utstillingen er spesielt rettet mot barn, foreldre og besteforeldre, så her er endel aktiviteter spesielt for barn; kreativt verksted, opp-ned-hus og naturpark med husdyr.

Hvor: Sverresborg Allé.

Kristiansten Festning.
Kristiansten Festning. Vis mer

Kristiansten Festning

Festningen ble anlagt i 1682, og spilte en betydelig militær rolle under svenskenes beleiring av Trondheim i 1718. Kristiansten ble nedlagt som festning i 1816. Under 2. verdenskrig brukte tyskerne festningen som rettersted for norske frihetsforkjempere. Om sommeren er festningen åpen for omvisning. Festningens porter er åpne hele året, så lenge flagget er oppe. Det er flott utsikt over byen fra festningen, og området brukes i dag mye som rekreasjonssted for byens innbyggere.

Hvor: Det ser du. Raskeste – og mest slitsomme – vei er rett opp Brubakken og Kristianstensbakken.

Munkholmen

Benedictinerkloster, fengsel, rettersted og tollstasjon. Munkholmen har en rikholdig og spennende historie, med en del skrekkelige historier – som den om Håkon Jarl og trellen Kark som ble drept og fikk hodene sine satt på nidstang. Dødsdømte ble fraktet ut til holmen og hengt – og ble gjerne hengende i galgen flere dager, til skrekk og advarsel.

På midten av 1600-tallet ble Munkholmen omgjort til fengsel, og den mest kjente fangen, Rikskansler Peder Schumacher Griffenfeld, ble sittende i 18 år. Det var dype spor i cellegulvet etter hans rundgang i kjellercellen gjennom 18 år, men golvet ble revet under en modernisering på 1850-tallet.

I dag blir Munkholmen benyttet som badested for trondhjemmere. Her er også restaurant, og selvsagt omvisning.

Hvor: Munkholmen, daglige båtavganger fra Ravnkloa hver time i perioden 18. mai-8. september.

De kongeliges residens i Trondheim.
De kongeliges residens i Trondheim. Vis mer

Stiftsgården

Her bor de kongelige på Trondheimsbesøk. Nordens største trepalé, bygget av den eksentriske og ambisiøse geheimerådinne Cecilie Christine Schøller i perioden 1774-78. Kongens offisielle residens i Trondheim siden kroningen av kong Haakon VII og dronning Maud i 1906. Gården er på rundt 4.000 kvadratmeter, fordelt på cirka 140 rom. Det arrangeres omvisninger i trøndersk kongelighet i perioden 1. juni – 20. august.
Hvor: Munkegata 23.

Lykkens Portal.
Lykkens Portal. Vis mer

Den gamle Bybro

- Eller ”Lykkens Portal” som det heter i valsen Nidelven stille. Gamle Bybro binder sammen Bakklandet og sentrum, og ble opprinnelig plassert akkurat der av militær-strategiske hensyn. Den første broen på dette stedet skriver seg helt tilbake til 1685, men broen med de velkjente portalene ble reist i 1861. Bybroen har gjennomgått en omfattende utbedring, men skal etter planen være klappet og klar til 15. mai.
Hvor: Forbinder Brubakken på Bakklandet og Kannikestrete på sentrumssiden av Nidelven.

Bakklandet

Her var opprinnelig arbeiderboliger for fiskere, sjøfolk og håndverkere. Bakklandet ble bebygget fra midten av 1600-tallet, men bydelen er ødelagt som følge av flere militære angrep - sist i 1718. I 1776 stod det 160 gårder og 14 brygger her. Fra midten av 1900-tallet var det planlagt en gjennomfartsåre over Bakklandet, som ville bety en rasering av bebyggelsen. Dermed lot man husene forfalle, men fra midten av 1980-tallet begynte en rehabilitering av området og bygningene, og i dag er det ikke de lavtlønnede som har råd til å bo her.
Hvor: Øst for Nidelva, over Gamle Bybro.

Veitene er spesielle for Trondheim. Bilde fra Drillveita.
Veitene er spesielle for Trondheim. Bilde fra Drillveita. Vis mer

Veitene

Smale, brolagte gater og trehusbebyggelse. Veitene er levninger far før Cicignon tegnet brede og rette gater etter bybrannen i 1681. Trehusbebyggelsen i sentrum skriver seg fra før 1845, da det ble innført murtvang i midtbyen – på grunn av de mange bybrannene. Blant de eldste veitene er Sommerveita og Apotekerveita; begge beliggende midt i sentrum.

Hvor: Hele byen.

  • Videre til ti steder å spise og drikke.

  • Videre til sju opplevelser.