Ti passbud

Alt du trenger å vite om pass på ferien - notér, skriv ut!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1: Selv om Norge er medlem av Schengen som fremmer passfri reise mellom medlemslandene, så er pass den eneste norske legitimasjon som gjelder i utlandet. De fleste flyselskaper vil også kreve pass selv om du reiser innenfor Schengen. Husk også at land som Storbritannia ikke er Schengen-medlem, og uansett vil kreve pass ved innreise. Enkelte land krever i tillegg at du har visum for innreise. Utlenlandske statsborgere bosatt i Norge kan trenge visum eller transittvisum; de må også sørge for å ha et stempel i passet som sier at de har bosettingstillatelse i Norge for at de skal kunne reise under Schengen-reglene. Sjekk med reisebyrået, eller det aktuelle landets ambassade.

2: Sjekk at passet har tilstrekkelig gyldighetstid. Enkelte land krever at passet må være gyldig i minst tre til seks måneder etter innreise. Er det ikke det, kan du bli nektet adgang.

3: Nytt pass koster 990 kroner for personer over 16 år, og 420 for barn under 16, og skal kunne leveres på ti arbeidsdager. Beregn imidlertid lengre leveringstid i sommersesongen og hektiske ferieperioder.

4: Nødpass koster det samme som nytt pass, utstedes på dagen og kan kun benyttes på en reise. Det må leveres inn til politiet igjen, etter hjemkomst, og kan ikke benyttes til innreise i USA.

5: Håndskrevne pass kan få forlenget gyldighetstid med tre måneder om du oppsøker ditt lokale politikontor.

6: Maskinskrevne pass (se om det er håndskrift eller maskinskrift på siden for dine personopplysninger for å vite om det er maskinskrevet) gjelder også for innreise til USA uten visum. Disse passene er produsert fra omkring år 2000. Har du håndskrevet pass, må du ha visum til USA - søk hos den amerikanske ambassaden. Biometriske pass er nå også godkjente for innreise til USA, disse er produsert fra oktober 2005.

7: Barn under 16 har siden 1997 behøvd egne pass for reiser, som er gyldige fra to til fem år etter barnets alder. Merk at barnet må være mulig å kjenne igjen på bildet for at passet skal være gyldig. Før 1997 kunne barna føres inn i foreldrenes pass. Disse er maks gyldige til 2007 - altså ti år. Enkelte land godtar imidlertid ikke pass der barna er ført inn.

8: Ta flere kopier av passet ditt, lagre både hjemme og ta med på reisen. Når du ikke behøver passet, sørg for at det oppbevares trygt, for eksempel i hotellets safe.

9: Mister du passet på reisen, tar du kontakt med nærmeste konsulat eller ambassade for nødpass (se punkt 4) eller enveis reisedokumenter som er gratis (utstedes kun i enkelte land.) Tap av pass må dessuten straks meldes til lokale politimyndigheter.

10: Sjekk politi.no eller ring 02800 for mer informasjon om hvor du kan få pass, og hva du må ta med for å få pass.