Ti på topp listen

Her er Jan Espelids ti favoritter i golfverdenen.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

1: Champions Gate International Course, Florida – USA

- En helt ny bane designet av Greg Norman, åpnet oktober 2000. Har tatt mål av seg til å bli en ny Augusta (US Masters banen), og er langt på vei i ferd med å lykkes. Gi banen 5 år, og det er blitt en mesterskapsbane av format.

Egnet for alle. Beste hull: 17 – par 5.

2: Portmarnock Old Course, Dublin - Irland

- Irlands mest berømte golfklubb, på mange måter irenes St Andrews. Et monster av en linksbane med mengder av vind, fæl røff, blinde utslag og lynraske greener. Ingenting slår følelsen av å mestre dette monsteret. Portmarnock regnes som en pilegrimsbane blant entusiastene.

Uegnet for nybegynnere. Beste hull: 15 – par 3.

3: Jubilee Course, St Andrews - Skottland

- Banen som ligger nærmest havet blant de fem 18-hulls banene som begynner inne i byen St Andrews. En vanskelig bane som er blitt modernisert av den britiske designeren Donald Steel, og er mer tidsriktig enn "storebror" The Old Course.

Egnet for alle. Beste hull: 16 – par 4.

4: The Links at Fancourt, George – Sør-Afrika

- En bane som åpnet i november i fjor, og skal være vertsbane for Presidents Cup om halvannet år. Gary Player har designet en tro replika av en skotsk eller irsk linksbane. I motsetning til mange andre som har forsøkt på lignende, er det her blitt svært vellykket. Selv det typiske links-gresset er importert, og det er bygget "gamle" sauegjerder og leskur på banen. På enkelte av hullene tror du at du virkelig befinner deg i Skottland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egnet for alle. Beste hull: 14 – par 4.

5: Grand Cypress New Course, Florida - USA

- Også en "links-kopi", denne gangen designet av Jack Nickalus. Ikke så ekstremt skotsk/irsk som banen på Fancourt - Nickalus har mer latt seg inspirere enn blitt fristet til å kopiere. Dette er umiskjennelig en amerikansk bane med et "touch" av Skottland.

Egnet for alle. Beste hull: 2 – par 5.

6: Mount Juliette, Co Cork – Irland

- Europas svar på Augusta. En bane som stiller store krav til presisjon og lengde samtidig som du nyter å vandre rundt i en
botanisk hage.

Egnet for alle. Beste hull: 3 – par 3.

7: Tryall, Montego Bay - Jamaica

- Inntil nylig Jamaicas eneste skikkelige mesterskapsbane. Var i perioden 1991-95 vertsbane for Johnny Walker World Championship - med den inntil da største potten prispenger i golf (førstepremie: $500,000US). En svært variert bane der den stødige karibiske vinden setter deg på mange harde prøver.

Egnet for alle. Beste hull: 7 – par 4.

8: Slaley Hall, Hexham - England

- Denne banen 40 minutter utenfor Newcastle har også latt seg inspirere av Augusta. Særlig niende hull oppviser en blomsterprakt få andre kan matche. Slaley Hall er Englands kandidat for Ryder Cup 2009 - og en svært verdig sådan.

Egnet for alle. Beste hull: 17 – par 4.

9: The Old Course, St Andrews - Skottland

- Har du spilt denne banen kommer du ikke utenom den på din personlige ”Topp Ti liste”. På første utslag kjenner du hjertet dunke bak genseren og vindjakken - aldri er en golfspiller på mer hellig grunn enn her. Greenene er enorme, kuperte og vanskelige - på enkelte steder kan du få putt på opptil 70 meter. Designet er naturens eget - og den har gjort en god jobb.

Ikke for nybegynnere. Beste hull: 17 – par 4.

10: Celtic Manor, Newport - Wales

- En monsterbane der Ian Woosnam er sterkt engasjert. Lang, tøff og vanskelig og Wales’ kandidat til Ryder Cup 2009. Et fantastisk anlegg med flere toppbaner, gode treningsområder og imponerende fasiliteter for øvrig.

Egnet for alle. Beste hull: 18 – par 4.

På venteliste

På Espelids venteliste står følgende baner:

  • Royal Mougins, Cannes, Frankrike
  • Hillside, Southport, England
  • Penina, Portimao, Portugal
  • Crooked Cat, Orange County, Florida, USA
  • The Classics at Maddens, Gull Lake, Minnesota, USA
  • Dalmahoy, Edinburgh, Skottland
  • San Roque, Sotogrande, Spania