Ti på topp i Norge

Hva trekker turistene i Norge? Her er landets ti mest populære attraksjoner, samt de ti største naturattraksjonene.

Vakker natur og særpreget norsk kultur frister besøkende i Norge. Best besøkt er Holmenkollen, med det nærliggende skimuseet. Blant de naturskapte attraksjonene gikk Vøringfossen av med seieren. Hele 620.000 så den enorme fossen i Eidsfjord kommune.

Varsko her, troll på ferde.
Foto: Jorge Tutor
Varsko her, troll på ferde.
Foto: Jorge Tutor Vis mer

Norges Turistråd registrerer årlig besøkstall hos de mest populære turistattraksjonene rundt om i landet. Gjester registreres i form av solgte billetter, registrerte besøk til informasjonskontorer eller ved guidede turer. Tallene blir dermed mer en pekepinn i stedet for korrekt statistisk materiale. Det ventes for eksempel at Vigelandsparken i Oslo, som ikke figurer på listene, er landets aller største attraksjon. Norge opplevde i fjor for øvrig en nedgang på fem prosent i antall utenlandske overnattinger.

Bli med på en rundttur til Norges største severdigheter: Se bilder fra alle de ti mest populære attraksjonene her.

Bilder fra de ti mest populære naturattraksjonene ser du her.

Turistattraksjoner ti på topp

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Her er ti på topp blant landets turistattraksjoner. Besøkstall som er oppgitt er for sommersesongen 2000.

 1. Holmenkollen – 634.922 - Holmenkollen troner toppen for sjette året på rad, men opplevde en nedgang i besøket på hele 25 prosent fra foregående år. Det nærliggende skimuseet viser skienes og skiløpingens historie gjennom 4.000 år, utstyr fra polarheltene Nansen og Amundsen, samt en kavalkade over de olympiske vinterleker fra 1952 til 1994. Hopptårnet byr på fantastisk utsikt, for den som tør…
 2. Kristiansand Dyrepark - 459.068 - Dyreparken i Sørlandets hovedstad knapper innpå forspranget til Holmenkollen med en økning på seks prosent i 2000. Store attraksjoner, foruten dyra, er besøk i Kardemommeby, bad og moro på Sommerøya, Tåkeskogen med en mystisk tropisk regnskog og Skomakergata med julekalenderens mange helter.
 3. Fløibanen, Bergen - 416.253 - Det populære utsiktspunktet over Bergen by kaprer tredjeplassen på listen. Fløibanen starter nede i sentrum, og i løpet av åtte minutter kjøres du opp til 320 meter over havet.
 4. Norgesparken Tusenfryd/Vikinglandet - 397.364 - Etter kraftig nedgang i 1999 kan Tusenfryd og Vikinglandet glede seg over et aldri så lite hopp i besøkstallet. Ti prosent flere gjester ble fasiten for 2000. Den 29. april åpner Tusenfryd Europas største berg-og-dalbane i tre, the Thundercoaster. Med en toppfart på over 100 km/t og heng brattere enn Holmenkollen kan adrenalinavhengige se en heftig sommersesong i møte.
 5. Vikingskipshuset, Oslo - 348.692 - Her ser du utstillinger fra de store skipsgravene i vikingtiden: Oseberg, Gokstad og Tune. I tillegg vises funn fra høvdinggraven på Borre i Vestfold. Se de mektig skipene, samt utstyr, kunst og våpen fra rundt år 1100. Lærerik underholdning for hele familien.
 6. Hadeland Glassverk - 338.845 - Det er hete tider i Hadeland. Norges eldste industribedrift i kontinuerlig virke klatrer fra en åttende til en sjette plass på besøkslisten. Økningen på 12 prosent er størst blant de mest populære attraksjonene. På glassverket kan du se glassblåsing, kjøpe glassvarer og ikke minst forsøke den edle kunsten selv. Du får god veiledning, glassblåserne på Hadeland regnes blant Europas beste.
 7. Gamlebyen, Fredrikstad - 326.052 - Festningsbyen i Fredrikstad ligger ved Glommas utløp. Gamlebyområdet er godt bevart fra 1700-tallet. Besøkstallet er regnet ut fra guidede turer, samt besøk til turistkontor og informasjonsboder.
 8. Flåmsbanen, Aurland - 322.969 - Flåmsbanen sakker akterut og må se seg forbigått av både Gamlebyen og Hadeland Glassverk. Banen er den bratteste i verden på normalspor. Fra Flåm stasjon går den storslåtte turen til Myrdal. 20 kilometer med jernbanelinjer og en høydeforskjell på 865 meter.
 9. Hunderfossen Familiepark - 299.600 - Jevn økning for familieparken, som blant annet byr på fantasifigurene til Ivo Caprino. Eventyrslott, badeland og egen raftingelv er blant trekkplastrene. En reise til eventyrsverdenen.
 10. Nidaros Domkirke - 254.833 - Trondheims stolthet, og Nordens største middelalderbygning. Kirkens historie strekker seg tilbake til 1070. I dag er den mektige bygningen et unikt skue, med vakker utsmykning og flotte detaljer.

Naturattraksjoner – ti på topp

Her er ti på topp blant våre naturattraksjoner. Besøkstallene er for 2000.

 1. Vøringsfossen - 620.000 - Norges mest kjente og mest besøkte fossefall. Med en fallhøyde på 182 meter imponerte Vøringfossen 620.000 i fjor, en økning på vel 20.000 fra foregående år. Nå er det ikke bare selve fossefallet som er verdt å se, fra toppen kan du nyte en fantastisk utsikt. Vøringsfossen ligger i Eidsfjord kommune i Hordaland, helt øst i Hardanger. En drøy time med bil fra Bergen, eller fem timer fra Oslo.
 2. Trollstigen, Rauma - 447.600 - Rassikringsarbeid førte til en kraftig nedgang i besøket for Trollstigen, men det er fortsatt nok til å kreve andreplassen på listen. Trollstigen er et kjent skue der den slynger seg oppover fjellsiden med sine 11 krappe svinger. Veien ble fullført i 1936, etter åtte års arbeide. Landskapet har fått folk til å sette opp varselskilt mot troll på toppen. Trollstigen ligger i Rauma kommune, i Møre og Romsdal. 450 kilometer fra Oslo, eller syv timers kjøring. Du kan også ta tog til Åndalsnes, som ligger rundt 20 kilometer fra Trollstigen.
 3. Kjosfossen - 322.900 - Knapp økning i besøket til Kjosfossen. Den tidligere omtalte togstrekningen mellom Flåm og Myrdal passerer faktisk Kjosfossen, og toget stopper slik at de reisende kan beskue det enorme fossefallet på nært hold. Flåm ligger innerst i Sognefjorden i Aurland kommune. Det går tog fra Oslo, og fra Bergen går det ekspressbåt.
 4. Nærøyfjorden - 311.900 - Nærøyfjorden kan skryte på seg å være den smaleste fjorden i Europa. Den renner mellom stupbratte fjellsider, omringet av ville fossefall. Fjorden er en populær ferdselsåre for cruiseskip. Nærøyfjorden er en sidearm til Sognefjorden, det går båter hit fra Aurland.
 5. Stalheim - 298.000 - Stalheim i Voss klatrer på listen. Økningen fra 1999 endte på hele 11,3 prosent. Imponerende storslått natur ble blant annet inspirasjon til den norske maleren J.C. Dahl (1788 – 1857). Imponerende er også de 13 hårnålssvingene opp Stalheimskleivene, som fortsatt er farbare. Stalheim ligger i Voss i Hordaland. Fra Oslo tar turen rundt seks timer med bil.
 6. Geirangerfjorden - 285.600 - Den 20 kilometer lange fjorden er regnet som en av Norges vakreste. Blant severdighetene kan det nevnes kjente fossefall som Syv søstre og Friaren. Området kan best beskrives som live-utgaven av et nasjonalromantisk maleri.
 7. Tvindefossen, Voss - 280.300 - Et fossefall på 150 meter, like ved Tvinde Camping 12 kilometer fra Voss sentrum, trekker turister som aldri før. Fjoråret innebar en økning på over 80.000 besøkende. Voss ligger omtrent seks timer med bil fra Oslo.
 8. Steinsdalsfossen - 280.000 - Ny på listen. Steinsdalsfossen har et fall på over 50 meter. I tillegg til å beskue de mektige naturkreftene kan du følge en sti som leder inn bak fossefallet. Steinsdalsfossen er på sitt flotteste under snøsmeltinga, i perioden fra mai til juni. Steindalsfossen ligger i Norheimsund, 74 kilometer fra Bergen.
 9. Sognefjellsvegen - 246.000 - Svak nedgang i besøket til Nord-Europas høyeste fjellovergang. Sognefjellsvegen ble belønnet med Statens byggeskikkspris i 1998. Turistveien svinger seg fra fjellbygda Lom, over Sognefjellet og ned til Gaupne ved Sognefjorden. Fra Oslo til Lom bruker du i overkant av fem timer med bil.
 10. Briksdalsbreen - 235.000 - På stedet hvil for Norges mest populære isbre. Den store attraksjonen er brevandring, hvor du kan oppleve de majestetiske isformasjonen, utsikten og fargespekteret i isen. Briksdalsbreen ligger i Stryn kommune i Sogn og Fjordane, 470 kilometer fra Oslo.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.