Ti på topp i Hellas

Ta en gresk en, før eller etter OL i Aten. Her er ønskelisten for deg som er førstegangsbesøkende i Hellas.

Konsert på Akropolis. Foto: Athens2004.gr Foto: athens2004.gr
Konsert på Akropolis. Foto: Athens2004.gr Foto: athens2004.gr Vis mer

Ti på topp i Hellas

 1. Naturens egne underverk


Vi har snekret sammen en ti-på-topp liste, som selvsagt kan diskuteres. Landet har så mye severdig, at det egentlig er umulig å lage en så kort liste. Har du andre forslag? Legg inn din mening i diskusjonen nederst i denne artikkelen.

 • Se også våre fire utvalgte severdigheter der naturen spiller hovedrollen.
 • Akropolis og Parthenon

  Ingen ekte grekofil kan unngå Akropolis og Parthenon i Aten. Byggverkene er de fremste symbolene på det gamle greske og rager forbløffende velbevart i været selv om de har eksistert helt siden 450-330 før Kristus.

 • Tips: Ta på godt fottøy - veien opp er full av stein og hull. Kom tidlig om morgenen eller i skumringen for å unngå de største turistansamlingene.
 • Arkeologisk museum

  Selv museumshatere vil sannsynligvis finne seg til rette her. Museet, hvis statuer får Vigelandsparkens figurer til å se ut som klumpete giganter, er en fryd å besøke. Men har du ikke hatt komplekser for kroppen før, er det lett å få det etter å ha studert de underskjønne figurene som fyller rommene her. Museet har forøvrig vært stengt siden 2002, men skal åpne dørene i nyrenovert tilstand fra juni i år. Ikke la sjansen passere ...

 • Tips: Få også med deg museets egyptiske samling.
 • Epidaurusteateret

  Teateret fra 300 år før kristus er kjent for sin utrolige akustikk, og brukes fortsatt. Dette er det best bevarte og mest kjente av de gamle teatrene i Hellas og har plass til 12.000 tilskuere.

 • Tips: Ta med godt med drikkevann.
 • Eldgamle Knossos er delvis restaurert og fargesatt.
  Eldgamle Knossos er delvis restaurert og fargesatt. Vis mer


  Knossos

  Mange besøker ikke fastlandet, men til gjengjeld oppholder majoriteten av turistene på øyene seg på Kreta. Og her kan du beundre restene etter den mystiske minoiske kulturen i palasset på Knossos, som er rundt 1.000 år eldre enn Akropolis!

  Kreta er forøvrig som et land i seg selv, der du både kan nyte typisk sydenliv langs strendene og avslappende landsbyliv i fjellene. Vinterstid ligger det jevnlig snø på toppene på Kreta.

 • Tips: Lei bil, og oppdag Knossos og Kreta på egenhånd
 • Mount Athos

  Det er få forunt å få besøke dette selvdrevne området på halvøyen Halkidiki i Hellas. Er du ikke-gresk mann kan du være så heldig å bli en av ti som får adgang daglig. Er du greker eller ortodoks kristen kan du bli med på en kvote av 100 personer som får adgang daglig. Er du kvinne slipper du ikke inn i det hele tatt, uansett livssyn eller nasjonalitet. For deg som får gå i land her venter et hellig klostersamfunn med ruvende slottslignende bygninger som ligner middelalderfort. Det er totalt 20 klostre rundt Mount Athos.

 • Tips: Ta kontakt med Office of Pilgrims to Mount Athos, 172 Neas Egnatias Street, Thessaloniki, telefon (2310) 861611
 • Olympia

  Til sist: I året for Atens olympiske sommerleker, kan vi ikke forbigå stedet som er opprinnelsen til det hele. Det gamle Olympia ligger på Peloponnes-halvøya, og her ble de første kjente idrettslekene avholdt i 776 før Kristus. Lekene ble forbudt omkring 393 etter Kristus, rundt 500-tallet ble området ødelagt av jordskjelv.

 • Tips: Få med deg det gamle olympiske stadionet som fortsatt ligger der.
 • Les mer:
  Reise til sommer-OL i Aten? Slik gjør du
  DinSides kjappisguide til Aten
  Dette koster det å reise til ti av Europas storbyer i fellesferien