Ti på topp i fjellet

Godt kjent i fjellheimen? Da bør du i hvert fall kunne krysse av for noen av disse turene. Den Norske Turistforening har plukket ut de ti beste fjellturene Norge har å by på!

Ser vi bort i fra Nordkapp, Holmenkollen og Monolitten i Vigelandsparken er det først og fremst fjell og fjorder som trekker turistene til Norge. Vi liker å skryte på oss at vi er friluftsmennesker, men sannheten er vel at de aller færreste av oss egentlig kan skilte med særlig inngående kjennskap verken til fjordriket eller fjellheimen.

DinSide har invitert Assisterende Generalsekretær i Den Norske Turistforening, Anne Mari Hjelle, til å velge ut landets ti beste fjellturer. Her burde du kunne plukke opp noen ideer til høstferien! Klikker du på lenken i overskriften kan du se kart over området.

1: Mørkerisdalen, Jotunheimen

- Den utrolig trolske stemningen i Mørkerisdalen er rett og slett fantastisk. Området er uberørt, og gir deg virkelig en følelse av å være ett med naturen – dette er min favoritt, forteller Hjelle.

Mørkerisdalen ligger i Jotunheimen. Den anbefalte ruten starter på Arentzbu og strekker seg til Skjolden. Fra Arentzbu går du til Fast, derfra går du i slyng ned gjennom lia til helårsbroen ovenfor Dalen seter. Du går så videre på god sti til Dulsete, for så å forlate elva og fortsette gjennom det trolske Tjørnaholet. Videre går turen til Hyrnavollen hvor du finner vei ned til Mørkri.

2: Aurlandsdalen, Skarvheimen

- Et av de mer sammensatte stykkene natur i fjell-Norge. Det aller flotteste strekket går mellom Østerbø og Vassbygd. Du går gjennom en lang dal, hvor stien er som skutt ut av fjellet. Det er uttilgjengelig og fascinerende på en og samme tid. Kulturlandskapet er også unikt, her ser du virkelig hvor karrig livet må ha vært før i tiden, forteller Hjelle.

Dette er en av landets mest populære og omtalte fotturruter. Hvis du ønsker det kan du ta deg helt fra Finse til Vassbygd, eller velge kortere strekk som fra Østerbø til Vassbygd, en tur på om lag seks timer. Her kan du se den beryktede Nesbøgalgen, og oppleve en særdeles bratt nedstigning fra Bjørnestigsvarden. Sliter du med høydeskrekk finnes det en alternativ rute ned. Flere boplasser i Aurlandsdalen har i senere tid blitt restaurert slik at du nå kan få et inntrykk av hvordan det har vært å bo på en slik plass.

3: Slogen, Sunnmørsalpene

Habbostaddalen. Ved Slogen i Sunnmøre. Foto: Per Roger Lauritzen. Vis mer

- Området her er ganske unikt. Du får muligheten til å vandre mellom fantastiske tinder i et vakkert og vilt fjellområder, forteller Hjelle.

Turen fra Stranda til Patchellhytta er den mest populære i Sunnmørsfjellene. Slogen som kan nåes fra Patchellhytta er utvilsomt en av landets vakreste tinder, høyreist, elegant og med en utpreget fullendt tindeform. Utsikten fra toppen er fenomenal. Turen fra Stranda til Patchellhytta tar om lag fire timer og strekker seg mellom en imponerende tinderekke, med Storhornet, Leirvasshornet og Smørskredtindane på ene siden og Dalmannshornet, Bolten og Brekketind på den andre. Patchellhytta har sitt navn på den britiske norgesvennen og fjellmannen Cecil W. Patchell.

4: Stavali til Kinsarvik, Hardangervidda

På vei mot Stavali. Idyllisk på Hardangervidda! Foto: Per Roger Lauritzen. Vis mer

- Her går du på sti langs Kinsarvikvassdraget, utrolig vakkert. Kanskje et av de flotteste og mest uberørte dalførene som er igjen på Vestlandet, sier Hjelle.

Turen som går fra Stavali til Kinsarvik tar om lag seks timer. Da går du langs foten av Randinuten, opp gjennom Botnane og utover Nykjebø seter. Langs Kinso kan du oppleve fossene Søtefoss, Nykjesfoss og Nyastølfoss. Kinsarvikvassdraget er nå fredet mot utbygging. I området ligger også Kinsarvik kirke, en steinkirke fra 1200 tallet.

5: Katterat stasjon til Cunojavrrehytta, Narvikfjellene

- Høye fjell, koselige hytter og fantastisk vakkert landskap når været holder, sier Hjelle.

Turen som går fra Katterat stasjon til Cunojavrrehytta tar rundt åtte timer. Følg anleggsveien fra stasjonen opp til Passmyra. Vade over elva og gå rett inn i Djevlepasset og videre opp til Oalavággi, langs Sealgajohka til Cunojavrrehytta. Området er preget av malmdrift, med tilhørende rallarveier. Landskapet er oppbrutt av storslagne fjellformasjoner med spisse topper. Breene i området gir en sterk kontrast til de frodige dalgangene.

Savner du noen? De fem neste på listen finner du her.

Billig reise?

På jakt etter en billig ferie? Ta en titt i vår oppdaterte restplassoversikt. For å se hva andre synes om ditt reisemål, eller for å komme med dine egne meninger – sjekk Din Reiseguide. Pass også på å send inn dine beste feriebilder og reisehistorier til vår store Sommerkonkurranse der du kan vinne reisebøker, en reise og fotoutstyr.