Ti på topp i Cape Town

DinSide gir deg en guide over ting du bør få med deg når du er i Cape Town. Unngå turistfellen; ikke bli sittende fast på et kjøpesenter.Av: Pernille Berg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Cape Town under Table Mountain. Foto: Pernille Berg Foto: Pernille Berg
Cape Town under Table Mountain. Foto: Pernille Berg Foto: Pernille Berg Vis mer


Alfred and Victoria Waterfront shopping mall er den mest besøkte turistattraksjonen i Cape Town. I en by med en unik miks av afrikanske og vestlige vibber er det direkte flaut at et rådyrt kjøpesenter med 400 butikker og 70 restauranter er stedet turistene flokker til.

 • Se de fristende bildene fra Sør-Afrikas vakreste by og området rundt.
 • 1: Klatre til topps

  Som nummer to på listen over besøkte turistmål troner det verdensberømte landemerket Table Mountain. På toppen av det 1085 m høye fjellet, som ligger midt i byen, ligger det en mer enn tre kilometer stor platting. Det er to veier å komme seg til toppen. Latmannsmåten er å ta taubane opp. Den tar 15 min og koster R115 (en rand er ca. en NOK). Taubanen kan transportere hele 900 personer i timen. Og siden fjellet er elsket av både capetonianere og turister kan det bli veldig trangt på toppen, spesielt i helgene. Alternativet til banen er å klatre opp til topps. Det tar rundt tre timer og er en slitsom affære. Husk mye vann og en tykk genser. Været skifter veldig fort og turister har gått seg bort der før.

  Tips: Solnedgangsutflukt
  Hvis du ønsker å slippe unna de største hordene av turister, er Lion's Head et utmerket valg. Lion's Head er Table Mountains lillebror, det er cirka 50 meter lavere, og etter bare 45 minutters klatring har du en spektakulær utsikt over hele byen. Det er en tradisjon blant captonianere å slite seg opp med en stor picnic-kurv og nyte solnedgangen sammen med gode venner.

  Utsikt fra Cape Point. Foto: Pernille Berg Foto: Pernille Berg
  Utsikt fra Cape Point. Foto: Pernille Berg Foto: Pernille Berg Vis mer
  Pingvinene i Simon's Town er sjarmerende strandløver. Foto: Karoline Brubæk
  Pingvinene i Simon's Town er sjarmerende strandløver. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
  Castle of good hope. Foto: Pernille Berg Foto: Pernille Berg
  Castle of good hope. Foto: Pernille Berg Foto: Pernille Berg Vis mer


  2: Verdens ende

  Turen til Afrikas sørligste punkt, Kapp det gode håp, er også obligatorisk når du er i Moderbyen. Dette er ifølge turistmyten stedet hvor det Indiske hav og Atlanterhavet møtes, sannheten er at dette skjer 150 km lengre sør. Når du står på fyrtårnet på Cape Point og kjenner den sterke vinden rive i håret føler du likevel at du står på verdens ende.

  Kjøreturen til Cape Point er en nesten like flott opplevelse som selve fyrtårnet. Hele veien snor seg langs havet, og utsikten er fantastisk. Men vær forsiktig - hvert år omkommer mange mennesker på grunn av utforkjøringer.

  Tips: Pingvinvisitt
  På vei tilbake til sivilisasjonen faller det naturlig å stoppe i Simon's Town for å ta den store kolonien med afrikanske pingviner i øyesyn.

  3: Borgmuseum

  For museumsgjengere er Castle of Good Hope spennende. For R18 får man en 30 minutters guidet tur rundt borgen, pluss tilgang til tre museer på området. Disse museene skifter jevnlig ut sitt tilbud av kunstutstillinger og diverse underholdning.

  4: Samfunn og historie

  Slavemuseet og District Six Museum er også verdt ett besøk for å lære mer om landets kontroversielle historie. Hvis du skulle være interessert i nåtidens Sør-Afrika, kan du melde deg på en guidet tur rundt i en av de mange slummene i utkantene av byen. Det koster rundt R100 for en tre timers tur. Dette er en unik mulighet til å snakke med mannen i gata, høre hans historier og få førstehåndskunnskap om de store omveltningene som har skjedd her de siste ti årene. De fleste som arrangerer slumturer er seriøse, små organisasjoner, og pengene du betaler går i de fleste tilfellene direkte tilbake til prosjekter i områdene du besøker.

  Tips: Mandelaturen
  Robben Island er også en hyppig besøkt turistattraksjon. På denne øya, hvor Nelson Mandela tilbrakte 15 av sine 27 år i fangenskap, blir du guidet rundt av tidligere politiske fanger som levende forteller om hvordan tilstanden var der da de satt inne. Den tre og en halv times turen koster R150.

  5: Strandliv

  Muizenberg Beach er populær. Foto: Pernille Berg Foto: Pernille Berg
  Muizenberg Beach er populær. Foto: Pernille Berg Foto: Pernille Berg Vis mer


  Cape Town er byen med sol og sommer hele året. En tur på stranden er ikke bare ønskelig, men også nødvendig på grunn av varmen. Camps Bay og Clifton Beach er vakre og veldig populære strender, men siden de ligger ved Atlanterhavet holder vannet dessverre sjelden mer enn 15 grader, og du er modig om du orker å komme deg lenger ut enn til knærne. Muizenberg ligger derimot ved det Indiske hav, og her er vannet flere grader varmere. Muizenberg er også kjent for sine store bølger, og for en hundrelapp kan du leie surfeboard og våtdrakt for å prøve å beseire "bøljan blå". Instruksjonstimer i surfing kan du også få.

  6: Se opp for hai

  Muizenbergområdet er dessuten det stedet i verden med størst populasjon hvithai. Senest i desember i fjor ble en eldre dame spist hel av en 6 meter lang hai. For dem med stort behov for adrenalinkick og med interesse for å utforske havets mest aggressive drapmaskin på nært hold, er det mulig å dykke, i bur, mens haien blir fôret på utsiden. Sikkerheten er veldig godt ivaretatt. Det koster R1000 for ett dykk, og hele turen varer et par timer.

  Tips: For pysene
  For de mindre ekstreme er akvariet, Two Oceans, et langt hyggeligere og billigere alternativ. Inngangsbilletten er R60.

  Musikk, uteliv og shopping: Cape Town etter solnedgang ...

  Mer fra Cape Town og området rundt