Ti på topp i Bulgaria

Her er vårt utvalg av severdigheter i Bulgaria for den som vil få med seg mer enn sol, sand og bad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Nessebar er en unikt beliggende by som du ikke har mange unnskyldninger for å unngå om du ferierer på Svartehavskysten. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com
Nessebar er en unikt beliggende by som du ikke har mange unnskyldninger for å unngå om du ferierer på Svartehavskysten. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com Vis mer


1: Nessebar

Det kanskje aller enkleste besøket gjør du i den gamle byen Nessebar som ligger på en liten halvøy kun kort vei fra feriestedet Sunny Beach. Byen er en av de eldste i Europa, grunnlagt av grekerne i 510 før Kristus. En gang var den en viktig handelsby i det Bysantinske riket, og i det 5. og 6. århundre ble det bygget 40 kirker i den lille byen. Mange av dem er i dag i ruiner.

2: Sozopol

Også beliggende på Svartehavskysten ikke langt fra Sunny Beach ligger byen som ble grunnlagt av grekere i 610 før Kristus under navnet Appolonia. Arkitekturen er pittoresk, og gatene intime på grensen til trange og tunnelaktige. Her bør du få med deg byens antikkmuseum for rester etter de gamle grekerne

3: Varna

Om vi fortsatt skal holde oss på kysten, kan du besøke landets tredje største by, Varna. Her må du få med deg det arkeologiske museet, og byens mest berømte kirke og katedral. Her er også zoologisk hage, delfinarium og akvarium. Kort vei fra Golden Sands og Albena.

Veliko Tarnovo er en by som ligger på fire høyder. Her ser vi Tsarevets. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com
Veliko Tarnovo er en by som ligger på fire høyder. Her ser vi Tsarevets. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com Vis mer


4: Veliko Turnovo

Satser du på å se mer enn kystlandskapene bør du besøke Veliko Turnovo. En spektakulært beliggende by midt i Bulgaria, som residerer på fire høyder; Tsarevets, Trapezitsa, Momina Krepost og Sveta Gora, med Yantraelven som livsåre. Tsarevets var hovedstaden i det andre bulgarske kongedømmet mellom 1185 og 1393. Her kan du se ruiner av kongepalasset som var hjemmet til 22 suksessive tsarer og du kan grøsse over den skremmende utsikten fra den bratte skrenten der forrædere en gang i tiden ble dyttet ut i Yantra. Av mange kåret til den vakreste byen i Bulgaria.

5: Sofia

Bulgarias hovedstad er fortsatt upløyd mark for de fleste. Den ligger 50 mil fra kystmoroa, og dermed er det ikke mange av soltilbederne som tar seg tid til et besøk. Det er deres tap ... Byen er grønn og åpen og har et fint nett av slitte gater fra 1800-tallet, men er nok ikke like overveldende arkitektonisk som Praha.

6: Rilafjellene

Fjellene syd for Sofia er fjellvandrerens drøm, og lett tilgjengelig om du først befinner deg i hovedstaden. Ta den klassiske vandreturen til Rilaklosteret. Her ligger også Balkans høyeste fjell, Musala (2.925 m.o.h.). Forøvrig et godt tips til vinteren; Bulgaria kan også by på billig skiferie, for eksempel i dette området.

7: Rilaklosteret

Klosteret har stor betydning for Bulgarerne - det var her landets kultur ble holdt i live gjennom det tyrkiske herredømmet som varte fra 1400-tallet til sent på 1800-tallet. Klosteret ble grunnlagt på 900-tallet, men flyttet til nåværende beliggenhet i 1335. Det er en severdighet både på grunn av historien, bygningsmassen og beliggenheten i en smal dal bak festningsmurer og vakttårn. Du kan ta dagsturer til klosteret fra hovedstaden.

8: Rosefestivalen og Rosedalen

Rosedalen nær byen Kazanluk er kjent for produksjonen av oleaginous-rosen, og står for mellom 70 og 80 prosent av verdens produksjon av roseessens. Dette benyttes av parfymeprodusenter over hele verden. Den første uken i juni er det Rosefestival her, rosebladene plukkes i mai og juni.

9: Melnik

Melnik er Bulgarias muligens minste by, kun 300 innbyggere. Men det er ikke hva byen er kjent for; Melnikpyramidene er steinformasjoner i mange former som reiser seg høyt over byen i Pirin-fjellene. Disse naturlige skulpturene er en opplagt attraksjon, men også byens kirker, vinkjellere og vinproduksjon bør virke tiltrekkende på mange. Byen ligger helt sydvest i landet.

Plovdiv er en av Bulgarias levende museumsbyer. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com
Plovdiv er en av Bulgarias levende museumsbyer. Foto: travel-bulgaria.com Foto: travel-bulgaria.com Vis mer


10: UNESCO-runden og museumsbyene

Ni bulgarske stedsnavn står på UNESCOs lister over verdensarven. For deg som vil få med disse bør du merke deg følgende navn, hvorav noen er nærmere beskrevet ovenfor: Rilaklosteret, Nessebar, Kazanluk-gravkammeret, Sveshtari-gravkammeret, Madararytteren, Boyanakirken, Ivanovo klippeklostre, Pirin nasjonalpark, Sreburnasjøen.

I tillegg til UNESCOs lister, kan vi også reise for å besøke de såkalte museumsbyene. Vi har allerede vært innom Nessebar, Sozopol, Melnik og Veliko Turnovo. Det er imidlertid flere av disse høyst levende men historiske byene som er verdt et besøk. Merk deg navnene: Bansko, Plovdiv, Koprivshtitsa, Tryavna, Etura, Bozhentsi, Arbanassi, Kotel og Zeravna.

Tilbake til innledningen