Ti på topp før du dør

Før opp et par av verdens mangslungne festivaler på reise-cv’n, og dø med et smil om munnen. Hva du bør se? Ekteskapsmarked i Marokko, renselsesritual i Thailand og karneval i Rio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Karneval - bare en av de opplevelsene du må ha med deg før du går hen.
Foto: Inga Ragnhild Holst
Karneval - bare en av de opplevelsene du må ha med deg før du går hen.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

1. Karnevalet i Rio

Karnevalet ble importert av portugisiske immigranter på 1700-tallet. Rundt 1880 ble velstående brasilianere interessert i å vise seg frem i sin fineste karnevalsskrud, og fikk satt sammen en flåte og flere maskeradeball. Samtidig feiret de mindre privilegerte karneval med ze pereira-band i gatene. Med migrasjonen av afrikanske slaver fra Bahia og inn til Rio de Janeiro på 1870-tallet, fikk karnevalet også et afrikansk preg. I dag representerer karnevalet i Rio en reisedrøm for mennesker fra hele verden.

Karnevalsfrelste bør også sjekke ut Recifes og Bahias intense og voldsomme karneval. Neste års karneval starter 1. mars og varer til og med 4. mars.

Les mer
Verdens mest ildfulle karneval

2. Splætt – La Tomatina

Ketsjup og fest en masse på den årlige La Tomatina-festen i den spanske småbyen Buñuel kvalifiserer til å stå på listen over fester en bør se for en dør. Hvorfor? Fordi La Tomatina er så barnslig, så festlig og så grisete at den som ikke morer seg under den halvtimes tomatkrigen mangler hjerte.

Les mer:
En store ketchupfesten.

3. Inti Raimi


Inti Raimi var inkaenes fest til ære for solguden Inti. Festen arrangeres i Cusco, Peru, hvert år den 24.juni. Festen består av store parader, offerriter, musikk og selvsagt mat og drikke. Et voldsomt oppbud av folk deltar hvert eneste år.

Dagens Inti Raimi er en fortolkning av den gamle festen og ble rekonstruert på Día de Cusco i 1944. Denne fargerike og tradisjonsrike festen er et must for besøkende til Peru.

Les mer:
DinSide Reises reportasjer fra Peru og Sør-Amerika

4. Fallossnop


Den 15 mars er det på tide å dra ut penisen og feire fruktbarheten i den japanske byen Kamaiki. Hounen Matsuri heter festivalen som fritt oversatt betyr penisfestivalen. Da feires det mannlige lemmet som seg hør og bør: Det lages enorme falloser, det spises fallossnop og det er flotte fallosparader.

Å se tusenvis av peniser paradere ned gatene er noe enhver bør se i hvert fall en gang i livet. Girls just wanna have fun traller reiseredaksjonens kvinnelige medlemmer i billettluka på vei til Japan.

Les mer:
Japans store penisfestival

5. Påskefestivalen i Kautekeino

KAUTOKEINO: I påsken trekker flyttsamene ned i bygdene. Jenta på bildet bærer kautokeinolue og pesk.
Foto: Harry Johansen
KAUTOKEINO: I påsken trekker flyttsamene ned i bygdene. Jenta på bildet bærer kautokeinolue og pesk.
Foto: Harry Johansen Vis mer


Eksotisk og friskt – Påskefestivalen i Kautokeino er et årlig høydepunkt i Finnmark. På programmet står det joikekonserter, kappkjøringskonkurranser både med snøscooter og med rein og slede, fiskekonkurranse, og ikke minst samisk Melodi Grand Prix. Tradisjonelt er de samiske bygdene fulle av folk i påsken, og mange brylluper, barndåper og konfirmasjoner blir arrangert i denne tia.

Les mer:
Mer om påskefester i denne artikkelen.

Penissnop, hodeskalldrops og ekteskap. Få med deg resten av festivalene du ha sett før du dør.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!