Ti måter å ødelegge ferien

Vi har funnet frem våre verste feriemareritt.

Turister er lette å lure - det er derfor det finnes så mange lommetjuver.
Turister er lette å lure - det er derfor det finnes så mange lommetjuver. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Etter en lang og hard vinter lengtet du etter noen herlige dager med kos i sola – nå ønsker du bare at du aldri hadde kommet på den ideen.

Ran og overfall

En hel skokk nydelige unger kaster seg rundt deg. Overveldet over den overstrømmende mottakelsen du fikk i det du satte sandalen ned i den livlige handlegaten, smiler du litt fårete og bestemmer deg for en is. Vel fremme i iskiosken oppdager du at lommeboka med alle dollarene og tre kredittkort er borte.

I løpet av 2000 regner forsikringsselskapene med å betale ut over 160 millioner kroner i skadeerstatning.

 • Tyvenes beste triks – les om de smarte manøvrene tyvene bruker for å slå kloa i pengene dine.
 • Innbrudd på hotellet eller i bilen

  Etter en livlig kveld på en av de mange tavernaene i badebyen kommer du tilbake til en balkong-dør som slamrer. Reisesjekkene er forsvunnet, passet likeså. Det tristeste er kanskje smykkene som du hadde planlagt å bruke på den store sommerfesten. Du hadde jo ikke lagt sakene i hotellsafen fordi deponeringen kostet noen hundrelapper. Og hvem kunne tenke seg at noen skulle bryte seg inn på det fredelige hotellet? De neste dagene går med til anmeldelse, varsling til forsikringsselskapet, sperring av bankkontoer og langdryg venting. Du er nemlig ikke den eneste som blir robbet i sommer. En undersøkelse i regi av Europeiske Reiseforsikring fra i fjor, viser at en av ti vil oppleve tyveri i løpet av sommerferien.

 • Spania, Gran Canaria og Frankrike topper listen over flest anmeldte tyverier – se resten av listen her.

 • Slik beskytter du bilen mot tyveri og innbrudd
 • Artikkelen fortsetter under annonsen

  Ikke ha reiseforsikring

  Du blir ranet. Eller du knekker ribbeina i det du styrter inn i et undervannskjær – den neste uken tilbringer du på sykehuset. Ekstrautgiftene som antok astronomiske proporsjoner, må du ta på egen kappe – du rasjonaliserte nemlig vekk reiseforsikringen til fordel for et lekker habitt fra Clôhe. Underskuddet på kontoen de nærmeste månedene, sørger for at du aldri kommer til å glemme ferien.

 • Les den store reiseforsikringsguiden.
 • Skadet av livsfarlig strandkryp

  JOMFRUELIGE STRENDER I AUSTRALIA: Mange søker seg hit, men langs strendene holder livsfarlig conussnegler og sjøveps til.
Foto: Andersen/Hassel-Bergerud
  JOMFRUELIGE STRENDER I AUSTRALIA: Mange søker seg hit, men langs strendene holder livsfarlig conussnegler og sjøveps til.
  Foto: Andersen/Hassel-Bergerud Vis mer

  På den jomfruelige stranden i Stillehavet, tar du opp en vakker snegl. Det du ikke vet er at du har tatt opp connus-sneglen, også kjent som sigarettsneglen; Navnet sigarettsnegl kommer av at det eneste du rekker å gjøre før du dør, er å ta en sigarett. Eller du tråkker på fjesingen i sundet utenfor Tvedestrand. Lysten på bad i vann der du ikke ser bunnen, forsvinner for resten av sesongen.

 • Grøss og gru i vannet – les om farlige organismer som lurer i badevannet.
 • Klamydia, gonoré og vorter

  Etter den søte kløe, kommer den sure svie – det gamle ordtaket svinger som aldri før.

  Det var like før du hoppet av charterturen bare for å være sammen med din greske helt – det var bare det at siste kvelden i den greske småbyen, fersket du den samme helten med en blondine som ikke var deg. Besøket hos legen i etterkant var så pinlig at det overskygget alle gode minner fra badebyen.

  Imidlertid er du ikke alene dersom du har pådratt deg en seksuelt overførbar sykdom. Disse florerer som aldri før.

  - Vi ser en økning i antall tilfeller av vorter, klamydia og herpes. Folk har blitt mindre flinke å beskytte seg selv de siste to til tre årene fordi HIV-spøkelset ikke lenger er like synlig, sier Ingeborg Lyngstad Vik, seksjonsoverlege ved Olafiaklinikken i Oslo.

  Nettstedet Lommelegen skriver at så mange som en av seks studenter kan være klamydiasmittet, mange uten å vite om det selv.

 • Mer om seksuelt overførbare sykdommer og hvordan du unngår feriesvien.
 • Magesjau og salmonella

  Hiv innpå reker – vel lukter de litt stramt, men de ser nokså fristende ut. Med et par øl i magen og en fandenivoldsk que será, será-holdning glir de ned. Varier med blodig biff og kyllinglår fra kebabsjappa på gata. Til frokost spiser du bløtkokte egg. Med disse enkle grepene har du redusert timer på stranda i Jamaica eller i Thailand betraktelig.

 • Les om hvordan du unngår magesjau og om du har rett til erstatning dersom ferien bokstavelig talt går i dass.
 • Mer ferie-elendighet – klikk her

  Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.