Ti historiske barer - her finner du dem

Veiviser til den historiske barrunden i New York.Av: Fredrik Giertsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

 • McSorley’s: på East 7th Street, mellom 2nd og 3rd Avenue.

 • Chumley’s: 86 Bedford, mellom Commerce og Grove St. Intet skilt, se etter nummer 86!

 • White Horse: på hjørnet av Hudson og West 11th Street.

 • Milano’s: på East Houston Street, mellom Mott og Mulberry.

 • Mare Chiaro: 176 Mulberry Street, mellom Broome og Grand Street.

 • Fat Black Pussycat: på W 3rd Street, mellom MacDougal og 6th Avenue.

 • Le Figaro Cafe: på hjørnet Bleecker Street og MacDougal.

 • CBGB’s: på Bowery mellom East 1st og 2nd, akkurat der Bleecker Street starter.

 • The Pyramid: 101 Avenue A, ved 6th Street.

 • Stonewall: 53 Christopher Street, ved Sheridan Square, rett vest for 7th Avenue.
 • Bildene ser du her

 • Mer om barene kan du lese her
 • Orientering

  Barene på listen ligger stort sett mellom 14th Street og Houston Street (uttales «Haust’n»), på Lower Manhattan. Disse to gatene danner også grensene i nord og syd for det området som kalles for Greenwich Village, med East og West Village på hver sin side. Øst for Broadway, som deler hele dette området i to ganske på midten, ligger East Village (eller Alphabet City), som følger mønsteret fra resten av byen med rette gater («streets», alltid i retning øst-vest) og avenyer (nord-syd). Vestenfor Broadway ligger altså Greenwich Village (eller bare «The Village») og West Village. Det sentrale punkt i Greenwich Village er Washington Square, der en kan få grisebank og tape mye penger mot profesjonelle sjakkspillere, eller om sommeren også se på gjøglere og sjonglører m.m. Sjakkspillerne er plassert etter et strengt hierarkisk mønster: de beste/eldste i midten, nykommerne under trærne i utkanten. Det er faktisk blitt laget en film om dette spesielle miljøet («Looking for Bobby Fisher»)!

  Universitetet

  Rett ved siden av ligger New York University, som har tatt en god del av sjarmen bort fra The Village, og gjort mange av utestedene om til studentbarer. Likeledes har universitetet i seg selv bidratt til «the gentrification», et godt ord som beskriver hvordan særlig boligprisene blir drevet opp, og bohemlivet blir byttet ut med et mer sjelløst karrierejag. Som nevnt er det derfor stort sett bare temmelig vellykkede kunstnerne som fremdeles kan betale leien i The Village. Den mest kjente gaten i Greenwich Village, Bleecker Street, ligger rett syd for Washington Square og NYU.

  Soho og sydover

  Soho (SOuth-of-HOuston) og Little Italy ligger da enda litt lengre syd, men selv om de befinner seg nedenfor grensegaten Houston, så oppleves de som distinkte deler av samme strøk. Neste grensegate er Canal Street, som markerer overgangen til Chinatown og Tribeca (TRIangle-BElow-CAnal). Herfra er det ikke langt til Ground Zero - og videre til Battery Park på Manhattans sydspiss. Spaserturen fra Washington Square til der World Trade Center lå tar omtrent tre kvarter, så jeg vil påstå at det er en myte at man ikke kan ta seg fram til fots i New York. Selv har jeg nå vært i denne byen to ganger, og jeg har knapt beveget meg utenfor det beskrevne området. New York er en ganske trygg by for turister, og dette gjelder særlig The Village. Central Park er det ikke, men bortsett fra denne parken i seg selv og enkelte museer i nærheten, så vil mange finne mer en nok av det hjertet begjærer rett syd for 14th Street. Om du likevel vil krysse denne gaten for å se Central Park og Guggenheim, så husk at man trenger pass til Canada!

  Kilder:
  www.nyc.com
  www.villagevoice.com

  Encyclopedia of New York
  Takk til Gill Holland og Celeste Joye

 • Tilbake til hovedartikkelen
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!