Få med deg siste rest av høstluften i høyfjellet. Foto: Brendan Gogarty
Få med deg siste rest av høstluften i høyfjellet. Foto: Brendan GogartyVis mer

Ti fete høstferieturer

Høsten er farger, lukter, lite insekter og skarp luft. Ekspertene gir deg sine fem gode tips for høstferieturen.

Vi ba Den Norske Turistforening (DNT) og Syklistenes landsforening om å sette opp sine fem beste turtips for høstferien. Ikke uventet troner fjellturer på topp hos turistforeningen, mens syklistenes landsforening har litt andre typer tips.

Fjellet på sitt beste

Turtipsene var ikke få da vi snakket med Espen Opaker Moreite, som er fjellturrådgiver i DNT.

- Det er en kjensgjerning at fjellet er et glimrende høstalternativ. Fargespillet i naturen og den klare luften gjør mye av gleden av å gå lange turer, gjerne fra hytte til hytte.

En klar favoritt, som så mange andre år, er turene over Rondane.

- Ettersom Rondane har den beliggenheten det har er været forholdsvis stabilt. Det gjør det langt lettere å planlegge utflukter, og man slipper å være redd for å bli utsatt for brå værendringer.

I følge Moreite trenger man ikke være redd for at hyttene skal være fulle når man går i fjellet.

- Vi har en policy i Turistforeningen at det er alltid plass i våre hytter. Ingen skal være redd for ikke å få plass.

Vi ba ham sette opp sine fem favoritter for høsten, og dette er hva han mener bør være gode alternativer for ferien:

Forberedelser er viktig på tur. Ta med mat for kosen.
 Foto: Terje Rakke
Forberedelser er viktig på tur. Ta med mat for kosen.
Foto: Terje Rakke Vis mer


 • Rondane:
  Betjente hytter og selvbetjente hytter man kan gå til og bo på. Kontakt Turistforeningen for leie av hyttene. Rondvassbu er den største hytta i området, og er åpen og betjent i høstferien. Hytta har 128 sengeplasser, varmt vann og tilbyr treretters middag.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Hulderheimen
  Et kjempegodt turområde med nærliggende betjente, ubetjente, selvbetjente og private hytter. Største hytta i området er Liomseter som rommer 42 sengeplasser og er betjent i høstferien.

 • Oslomarka
  14 hytter, god offentlig kommunikasjon, nærhet til byen. Her trenger du kun mat og sovepose. Da kan du traske fra hytte til hytte så langt du selv måtte ønske.

 • Aktivitetsledere
  Turistforeningen har også tilbud som passer både til barn og til voksne, hvor man har aktivitetsledere både på Gjendesheim og på Fondsbu. Aktivitetslederne setter opp arrangementer som passer for alle. Dette er et høstferietilbud.
  Priser: barn - 1.650 kroner, voksne - 3.300 kroner

 • Dagsturer
  Dagsturer passer de fleste. Man må ikke opp i fjellet for å gå fra hytte til hytte. Turer på tre til fire timer i skog og mark, eller rett ut fra din egen private hytte er glimrende alternativer. Det viktigste er å komme seg ut og bevege seg.

 • Mer info: Turistforeningen

  Pakk sekken og kom deg ut på sykkelen i ferien.
www.innovasjonnorge.no Foto: Kurt Hamann
  Pakk sekken og kom deg ut på sykkelen i ferien.
  www.innovasjonnorge.no Foto: Kurt Hamann Vis mer


  Sykkelruter landet rundt

  Høstferien begynner å bli siste mulighet for vanlige dødlige når det kommer til sykkelmuligheter. Mange steder begynner frosten å nærme seg, og skal du få brukt sykkelen på en skikkelig langtur før vinteren, er det på tide å gjøre det nå.
  Sissel Jenseth, fagkonsulent for sykkelturisme i Syklistenes landsforening, forteller oss at det ikke nødvendigvis er stedene man sykler som garanterer en god tur, men kanskje aller mest hva man har med seg.

  - Det er utrolig viktig å velge riktig klær for en hvilken som helst tur. Ettersom været om høsten er lunefullt, bør man følge med på værmeldinger og holde seg under 1.000 høydemeter i østlige fjellstrøk. Da er sjansen for å bli overrasket av snøbyger langt mindre.

  Her har du hennes tips til høstferien:

 • Mjøstråkk
  "Mjøstråkk" er en skiltet sykkelrute rundt Mjøsa. Følg øststiden fra Lillehammer til Hamar og Eidsvoll. Løypa er lettsyklet.

 • Numedal
  Opplev middelalder på stille parallellveier i Numedal. Fra Ånevatn (1.000 moh) får du en lett start ned til tradisjonsrike Numedal med stavkirker, bygdetun og middelalderbygninger.

 • Rallarvegen
  Rallarvegen kalles den gamle anleggsvegen som går langs høyfjellstrekningen ved Bergensbanen. Den er totalt 123 kilometer lang og går fra Haugastøl til Myrdal og Flåm, samt fra Upsete til Voss. Vegen er et kjent turistmål og du får med deg isbreer, høyfjell og fjellvann i den storslåtte naturen.
  På nett:Rallarmuseet

 • Oslomarka
  Også Jenseth trekker frem Oslomarka som et godt høstalternativ. Her har man forholdsvis lange og lettsyklede løyper, og det bor veldig mange mennesker i umiddelbar nærhet til turområdet. Man trenger ikke se seg blind på alle tilbudene rundt omkring i landet når man bare kan ta et sykkeltråkk ut av hagen og være i marka på et øyeblikk.

 • Sykkelvennlige reisemål
  Smøla, Rauland, Sandnes, Trysil er alle med i et prosjekt som er satt i gang av Sykkelturisme i Norge. Dette er myntet på de som ikke vil sykle langt og bo på hytter, men som vil oppholde seg på ett sted over lengre tid.
  Her kan du lese mer om Sykkelvennlige reisemål.

 • Mer info om sykling i Norge:Syklistenes landsforening

  Relaterte artikler fra vårt arkiv

  Ti fete høstferieturer


  Norge - villere enn du aner!

  VILLMARK: Naturen du ikke visste eksisterte i Norge.

   Foto: Werner Harstad/Statens Vegvesen
  Foto: Werner Harstad/Statens Vegvesen Vis mer


  Norges vakreste veier

  BILDESPESIAL: Vi har noen av de vakreste turistvegene i verden. Se bilder av 18 himmelske kjørestrekninger.

  Ti fete høstferieturer


  Actionpakket høstferie.

  HELT PÅ KANTEN: Ikke la adrenalinet stivne i høstkulda.