Ti attraksjoner du må se nå - for snart er det for sent

Den britiske avisen The Observer har laget en liste over ti naturattraksjoner du bør få med deg, før den globale oppvarmingen tar knekken på dem. Her er listen:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snøen på Kilimanjaro, Tanzania
Den hvite toppen på Afrikas høyeste fjell er lett gjenkjennelig, men på grunn av klimaendringer forsvinner den i alarmerende høy fart. Meteorologer har spådd at snøen kan forsvinne totalt allerede i løpet av de neste ti årene.

Slik kan du bestige Kilimajaro

Karibias korallrev
Verdens nest største korallrev strekker seg fra sørkysten av Mexico, forbi Belize og inn mot Honduras. Naturvernorganisasjoner er lite optimistiske om framtiden til det gigantiske revet, som antakelig står framfor en dyster framtid som følge av global oppvarming.

LES OGSÅ: Oppdag verdens nest største korallrev
LES OGSÅ: Verdens største korallrev kan bli stengt for turister

Isbjørner, Canada, Alaska og Svalbard
Global oppvarming gjør at isbjørnenes jakt- og migrasjonsruter smelter. Mange eksperter sier det vil være svært få eller ingen ville isbjørner om litt over 20 år.

LES OGSÅ: Turister på 78 grader nord

Ski i Kitzbühel/Alpene, Østerrike
Skiferien i Alpene vil aldri bli den samme, hevder ekspertene på global oppvarming. Skidestinasjoner som ligger høyt vil holde ut en del år til, mens lavtliggende skisteder vil møte en dyster framtid med snøfri bakker.

LES OGSÅ: Truer skisentrene i Alpene

Maldivene Foto: Mantareiser
Maldivene Foto: Mantareiser Vis merMaldivene, Det indiske hav
Maldivene består av hundrevis av småøyer, og for mange er øyene nærmest definisjonen på det perfekte tropiske paradis, skriver The Observer. Eksperter regner med at flere av øyene kommer til å ligge under vann i løpet av et par tiår, fordi vannstanden stadig øker.

LES OGSÅ: Til paradis for 10.000 kroner

Gnuer på vandring, Øst-Afrika
The Observer beskriver gnu-migrasjonen i Afrika som "planetens beste show", og det er ikke uten grunn. De tusenvis av gnuene som krysser Øst-Afrikas sletter er blitt en stor attraksjon for safariturister. Tørke har ført til at opp mot en halv million gnuer har dødd de seneste årene, og tørre sletter truer også de gjenlevende dyrene.

LES OGSÅ: Mer fra Afrika

Glacier National Park, USA
Denne nasjonalparken nær gensen til Canada var tidligere dekket av is og snø. I 1850 var det rundt 150 isbreer i denne parken, men på grunn av varmere klima er det i dag bare 27 stykker igjen. Om 20 år vil samtlige isbreer være borte i dette området, i følge noen forskere.

LES OGSÅ: Mer fra USA

Monark-sommerfuglene, Mexico
Mellom desember og mars finner du disse store, orange og svarte sommerfuglene i Mexico. Avskogning og sterke stormer, forårsaket av blant annet global oppvarming, har gjort ferden fra USA til Mexico vanskelig for de vakre sommerfuglene.

LES OGSÅ: Flere saker fra Mexico

Fjellgorillaene i Afrika har en dyster framtid i møte. Foto: Hochleitner
Fjellgorillaene i Afrika har en dyster framtid i møte. Foto: Hochleitner Vis mer

Cairngorms, Skottland

Cairngorms er en fjellregion i Skottland som fikk status som nasjonalpark i 2003. Her finner du fire av Storbritannias fem høyeste fjell, samt dusinvis av sjeldne planter og dyr. Disse dyrene og plantene er på vei til å dø ut, som følge av klimaendringene. Snøen som dekker deler av fjellområdet holder på å smelte, og vil antagelig være borte i løpet av 20 år, hevder forskere.

LES OGSÅ: Ulv og bjørn i Skottland

Fjellgorillaer, Afrika
Det finnes bare 700 fjellgorillaer igjen i verden. Dette antallet er for tiden ganske stabilt, men økende temperaturer truer gorillaenes eksistens.

Kilde: The Observer


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!