<b>TURKIS PASS?</b> Ja, det er norsk. Slik ser det nye, provisoriske passet ut, som er maskinlesbart. Foto: POLITIET
TURKIS PASS? Ja, det er norsk. Slik ser det nye, provisoriske passet ut, som er maskinlesbart. Foto: POLITIET Vis mer

Tester ut nytt, turkis nødpass

I Oslo utsteder de nå et nytt, provisorisk pass, som er maskinlesbart.

Publisert
Sist oppdatert

Nødpass er som kjent et håndskrevet pass du kan få ved akutt behov, men bor du i Oslo, utsteder politiet nå et nytt, turkis provisorisk pass.

- Dette er et provisorisk pass som er innført i Oslo politidistrikt som et pilotprosjekt. Forskjellen fra det vanlige nødpasset er at dette er maskinlesbart, forteller politiinspektør og prosjektleder John Kristian Thoresen.

LES OGSÅ: Pass til barna? Ikke glem denne fullmakten

Høyere sikkerhet

Politiinspektør John Kristian Thoresen. Foto: KRISTIN SØRDAL
Politiinspektør John Kristian Thoresen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Bakgrunnen for å prøve ut et maskinlesbart, provisorisk pass, er at det gir mye høyere sikkerhet enn det håndskrevne nødpasset, forteller Thoresen.

- Dette er et dokument som har et helt annet nivå av sikkerhet. Det er så å si umulig å forfalske, sier Thoresen.

I disse dager får også bosatte i Politidistrikt Vest muligheten til å søke om et slikt pass, og målet er at det skal rulles ut over hele landet samtidig med de nye passene og nasjonale ID-kort som kommer i 2017.

- Planen er at dette passet skal erstatte det håndskrevne passet så langt som mulig, forteller Thoresen.

Kun for deg med reelt behov

<strong><b>HÅNDSKREVET:</strong></b> Slik ser det tradisjonelle, håndskrevne passet ut, som så langt som mulig skal erstattes av det nye, turkise passet. Foto: NTB SCANPIX
HÅNDSKREVET: Slik ser det tradisjonelle, håndskrevne passet ut, som så langt som mulig skal erstattes av det nye, turkise passet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


I prinsippet utstedes det turkise passet kun til én reise, men ha en varighet på opptil ett år, avhengig av din reiserute. Og det er fortsatt kun de som virkelig har et behov for et provisorisk pass, som skal få det.

- Et nødpass skal behovsprøves, og vi ber om reisedokumentasjon til de som søker om dette. Generelt oppfordrer vi folk om å søke om ordinært pass i god tid foran en reise, understreker Thoresen.

Å skaffe seg provisorisk pass lønner seg heller ikke, rent økonomisk: Det koster nemlig 450 kroner, like mye som et vanlig pass.

… Så til det uunngåelige spørsmålet: Hvorfor fargen turkis?

- Fargen har vi valgt fordi det skal være tydelig at dette er et pass som er annerledes, sier Thoresen.

Men så det er sagt: Fargen turkis er slett ikke unik for de nye nødpassene. I landene Fiji, Kazakhstan, Solomon-øyene og Togo, er nettopp forskjellige varianter av turkis fargen på landenes offisielle pass, ifølge Passportindex.

LES OGSÅ: Mister du passet flere ganger, risikerer du å ikke få nytt

Du kan reise «overalt»

Med det turkise passet skal man i prinsippet kunne reise til et hvilket som helst land, i motsetning til med et tradisjonelt nødpass, som du ikke kan benytte ved reiser til land der de krever at du har et maskinlesbart pass. Eksempelvis tillater ikke USA at man reiser inn i landet med det tradisjonelle nødpasset.

Men godtar USA de nye, provisoriske passene?

Den amerikanske ambassades visumavdeling sier til Dinside at for å oppfylle kriteriene for Visa Waiver Programmet (VWP) og ESTA-registreringen må den besøkende reise på et biometrisk pass. Et biometrisk pass har forsterkede sikkerhetselementer og en integrert elektronisk chip.

- En kan skille et vanlig maskinlesbart pass fra et biometrisk pass gjennom det internasjonale symbolet for biometriske pass på forsiden av passet. Vi anbefaler å kontakte politiet for fullstendig beskrivelse av sikkerhetselementene i disse passene, lyder forklaringen fra den amerikanske ambassade.

Som kan man se av bildet øverst i artikkelen, har passet et slikt symbol.

Thoresen forteller også at enkelte har møtt på problemer ved reiser med det provisoriske passet blant annet til Tyrkia og De forente arabiske emirater.

Han anbefaler derfor å dobbeltsjekke reglene i det landet du skal reise til, og å være klar over at man kan risikere ekstra kontroll om man reiser med et slikt pass.

LES OGSÅ: Politiet kan nekte deg nødpass

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer