Tester alternativer til nakenskannerne

De omstridte kroppsskannerne kan bli mindre avslørende.

IKKE LENGER NAKEN I SKANNEREN: TSA har ikke lagt ut bilder, men slik forestiller vår fotograf seg at det nye utstyret kan vise kontrollørene hvor eventuelle våpen og andre gjenstander er gjemt. Foto: Per Ervland
IKKE LENGER NAKEN I SKANNEREN: TSA har ikke lagt ut bilder, men slik forestiller vår fotograf seg at det nye utstyret kan vise kontrollørene hvor eventuelle våpen og andre gjenstander er gjemt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er omdiskuterte og mange elsker å hate dem. Reisende føler seg - muligens med rette - helt avkledd om de må passere noen av verdens mest avanserte sikkerhetskontroller, og enkelte har opplevd at sikkerhetspersonell har misbrukt de såkalte nakenskannerne eller kroppsskannerne på ulike måter. Enkelte steder blir disse maskinene endog forbudt.

De fleste av oss har etterhvert sett bilder av de svært avslørende røntgenbildene som viser kroppen din gjennom klærne, og som avslører både undertøy og kroppslige humper og dumper. Områder mange gjerne ser forblir private.

Nakenskanning eller nærgående kroppsvisitering: Upopulære sikkerhetstiltak

Beskytter mot røntgenblikket

Nå varsler U.S. Transportation Security Administration (TSA) at de skal teste ut ny programvare som skal sikre dine mest private områder fra nysgjerrige røntgenblikk. Hva er vitsen med å ha denne typen sikkerhetskontroll da, sier du?

Slik kan du ta deg ut om du passerer en kroppsskanner. Foto: US Department of Homeland Security
Slik kan du ta deg ut om du passerer en kroppsskanner. Foto: US Department of Homeland Security Vis mer


Vel - poenget er at registreringene gjøres som før, men at bildet av kroppen din ikke vises for noen. Istedet skal programvaren identifisere eventuelle risikogjenstander og markere på kontrollørens skjerm hvor på kroppen du skjuler disse.

Kroppen kontrolløren ser er bare en generisk illustrasjon - et omriss av en menneskekropp. Om risikogjenstander avsløres, vil altså den reisende som før måtte gjennomgå nærmere kontroll. Men hvis utstyret ikke oppdager mistenkelige gjenstander, vil kontrolløren bare se et OK-signal på skjermen.

På disse flyplassene blir du nakenskannet

Har startet testing

- Vi ser etter ny teknologi som vil øke sikkerheten og styrke personbeskyttelsen, sier TSAs administrator John Pistole i en pressemelding. Hvis systemet viser seg effektivt, vil det i tillegg til å spare reisende for ubekvemme avsløringer, også spare tid i sikkerhetskontrollen.

TSA har allerede startet testing av utstyret.

Om det kommer så langt at dagens nakenskannerne erstattes med dette grensesnittet, vil nok selgerne av disse spesielle klistremerkene få mindre business...

Trøbbel i kontrollen: Piercing kan være alt som skal til

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer