Test: Spar tusenlapper med nettreiser

Begynner nettreisebyråene å modnes, eller er det fortsatt best med en telefon til reisebyrået på hjørnet? Vi har testet de største norske nettstedene som selger reiser.

En langhelg i Barcelona midt i oktober, en weekendtur til London for litt juleshopping i desember og en ukelang ferie til Thailand i vinterferien, neste februar. Vi har testet syv mer eller mindre etablerte reisebyråer på nett for pris og tilgjengelighet. For sikkerhetsskyld tok vi også en telefon til en av landets største reisebyråer, Via Gruppen, for å sjekke om Internett endelig kan oppfylle løftet om billigere priser og kjappere bestillinger.

Holder løftene?

Idéen om å selge reiser over Internett er i bunn og grunn genial. La kunden gjøre jobben og skjær bort administrasjonskostnadene. Resultatet blir billigere reiser og mulighet for den ferielystne til å bestille billettene i ro og mak, akkurat når det skulle passe.

Problemet er bare det at kombinasjonen nett og reiser har vært preget av ustabilitet, feil og andre barnesykdommer. Søk mot kjente destinasjoner som London har resultert i priser opp mot 30.000 kroner, og det på økonomiklasse. Andre har vært plaget av overbookingssyndromet, hvor det er rett og slett umulig å finne ledige seter på annonserte priser.

Spar 4.000!

Har ting blitt bedre? Vi tok en dag bak tastaturet og søkte på tre ulike reiser fra syv nettsteder. Noen timer senere satt vi igjen med 20 bestillinger. Kun ett søk endte resultatløst. Prisene varierer, mellom Oslo og Bangkok var spranget mellom billigst og dyrest over 4.000 kroner. For en weekendtur til London var det dårligste tilbudet dobbelt så dyrt som det beste. Det viser nok en gang at første pris høyst sannsynlig ikke er den beste, og at det lønner seg å ta tiden til å sjekke ulike tilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klikk på lenkene for å sjekke hvor vi fant de beste og de dårligste prisene til London, Barcelona og Bangkok.


En presentasjon av de ulike nettreisebyråene vi har testet finner du i denne artikkelen.

Overlever reisebyrået?

Nettreiser skal være billige, du skal spare penger på å gjøre bestillingen selv. På alle de tre reisene vi testet fant vi en bedre pris på nett enn hva vi ble tilbudt over telefon. Tilfeldig, eller starten på en ny era? Hva lønner seg - nett eller den gode gamle telefonen? Les vår konklusjon her.

Farlig å betale?

En av de største utfordringene som nettbransjen har slitt med er vår skepsis til å kjøpe og betale for tjenester som tilsynelatende dukker opp fra ingenting. Bestiller du over telefon har du jo noen å snakke med, noen som kan forsikre deg at reisen faktisk eksisterer og som kan informere deg om hvordan du skal gå frem for å betale. Er det større risiko innbefunnet med å bestille reise over nett? Vi spurte Forbrukerrådet.

- Nei, kjøp av reiser over nett innebærer i utgangspunktet ikke noen større risiko enn hvis du kjøper reiser andre steder. Så lenge du kjøper av et firma som er basert i Norge, gjelder de samme reglene i nettverdenen som ellers, sier rådgiver Nina Sunde.

Hva med de andre?

Charter på nett, flyselskapenes egne nettsider, Kilroy Travels og flere andre. Hvorfor er ikke disse tatt med i testen? Vi har foretatt et utvalg bestemt av følgende faktorer: Brukeren skal kunne bestille hele reisen over nett, nettstedet skal ha en rimelig god dekning på rutefly, funksjonaliteten må være av en slik standard at nettstedet blir å regne som et seriøst reisebyrå.

Grunnen til at flyselskapene egne nettsider ikke er tatt med er selvfølgelig at disse ikke dekker andre tilbud enn sine egne, et unntak her er Widerøe som med bookingsystemet Amadeus, dekker det meste av flyreiser ut fra Norge. Er du interessert i hvor og hvordan du bestiller charterturen over nett får du denne oversikten.

De billige restplassene!

Restplasser er som skapt for Internett. De aller siste setene på charterflyene kan variere i pris fra time til time. Har du is i magen kan du spare tusenvis av kroner på å vente med å bestille reisen til noen uker eller, enda bedre, noen dager før ferien din begynner. Vi har laget en oversikt over hva de ulike selskapene tilbyr, oversikten blir kontinuerlig oppdatert døgnet rundt og gir deg kontaktnummer og e-post adresser hvis du skulle finne et tilbud som passer for deg. Her er restplassoversikten.

Se innslaget på video

Her kan du se vår test av nettreiser presentert på 'God Morgen Norge' - TV2, i 64kb Windows Media Format. Har du ikke lastet ned Windows Mediaplayer 7.0 før kan du gjøre det her.