TEST: Smartkofferten Bluesmart

Vi har testet smartkofferten Bluesmart. Men er den egentlig så smart?

SMARTKOFFERT: Dette er en smartkoffert som lar deg lade inntil to enheter samtidig, den har innebygget vekt og du kan spore hvor den er. Men er den nå egentlig så smart? Foto: KRISTIN SØRDAL
SMARTKOFFERT: Dette er en smartkoffert som lar deg lade inntil to enheter samtidig, den har innebygget vekt og du kan spore hvor den er. Men er den nå egentlig så smart? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når vektgrensa for kabinkofferten er på 8 eller 10 kilo, som hos SAS og Norwegian, er egenvekta på selve kofferten veldig viktig. For jo mer kofferten veier, jo mindre bagasje kan du pakke - og bagasjen veier jo det samme uansett hvor flink du måtte være til å pakke smart.

Men når selve kofferten veier 4,2 kilo, som smartkofferten Bluesmart gjør, blir det ikke mye vekt igjen til selve bagasjen.

Kofferten har en del smarte funksjoner - noe vi snart kommer tilbake til, men akkurat dét vil vi ikke si er kjempesmart ...

- Har du husket å sette kofferten på lading, kjære ...?

Vi har aldri opplevd en koffert som har fått så mye oppmerksomhet som Bluesmart, i alle fall ikke under forberedelsene.

- Er det en koffert? Må den lades? er spørsmål som har gått igjen.

Jada, det er en koffert. Og ja, den må lades.

Akkurat det er masete. Nok en ting å huske å lade opp før avreise.

Her kan du se noe av det smartkofferten kan:

Tung

Vi har allerede nevnt det, men kofferten har altså en ganske anselig egenvekt, når vi kan få kofferter med samme volum som kun veier under 2 kilo.

En ting er at du får pakket mindre bagasje i en koffert som i utgangspunktet er tung; med en maksgrense på 8 kilo som hos SAS betyr det at kun får pakket med deg 3,8 kilo bagasje.

En annen ting er at kofferten er merkbart tyngre å trille med, enn en lettere koffert.

Det er jo ikke alltid du har med deg fullpakket og tung koffert på tur, og da er det jo fint å kunne ha glede av en lettere koffert. Men den gleden får du ikke dersom du uansett på trille rundt på 4,2 kilo pluss bagasje.

LEGG INN FLYREISEN: Du kan legge inn reisen din, så får du en påminnelse om turen når det nærmer seg. Foto: KRISTIN SØRDAL
LEGG INN FLYREISEN: Du kan legge inn reisen din, så får du en påminnelse om turen når det nærmer seg. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merÅ nei, jeg glemte kofferten ... eller kanskje ikke?

En av funksjonene kofferten har, er at den sender deg push-varsel på telefonen dersom du glemmer den ...

Sikkert fint for de superglemske, men vi har i alle fall aldri opplevd å glemme igjen kabinkofferten noe sted - og tror i alle fell ikke vi ville gjort det dersom vi attpåtil hadde en koffert verdt 4.400 kroner, i tillegg til verdiene inne i kofferten.

Sånn sett synes vi akkurat denne funksjonen er nytteløs.

Sjekk hvor den er

En noe mer nyttig funksjon, er sporingsfunksjonen.

Kofferten har en innebygget GPS-sender som gir deg muligheten til å se hvor den er.

Den kan angi en ganske nøyaktig posisjon dersom du har synkronisert appen på telefonen på stedet der kofferten står; da kan du sjekke og få bekreftet at kofferten fremdeles er på plass, selv om ikke du befinner deg der.

GPS-enheten sender beskjed om koffertens posisjon hvert 30. minutt så lenge kofferten er i bevegelse, også når den er ombord på et fly eller går i hvilemodus.

Dette vil den gjøre så lenge det er batteri og på-knappen inne i kofferten faktisk er på.

Stedsangivelsen er imidlertid mer upresis dersom du ikke har vært på den aktuelle adressen og synkronisert telefon-appen med kofferten.

Da vi sendte kofferten på tur uten selv å følge med, fikk vi riktignok stedsangivelser, men det var ikke veldig nøyaktige stedsangivelser.

MIDTFJORDS FØR 07? Det er heller lite sannsynlig at vår kollega er ute og svømmer med kofferten ... Sporingsenheten forteller deg hvor kofferten befinner seg, men den er ikke veldig presis dersom du ikke selv har vært på stedet og synkronisert med mobil-appen. Foto: KRISTIN SØRDAL
MIDTFJORDS FØR 07? Det er heller lite sannsynlig at vår kollega er ute og svømmer med kofferten ... Sporingsenheten forteller deg hvor kofferten befinner seg, men den er ikke veldig presis dersom du ikke selv har vært på stedet og synkronisert med mobil-appen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Vi tviler nemlig sterkt på at vår kollega befant seg midtfjords med kofferten en tidlig tirsdag morgen ...Jada, sporingsenheten gir deg svar på i hvilket område kofferten befinner seg, men du skal ikke forvente at den kan fortelle deg på hvilken adresse du kan dra for å finne deg igjen. For det gjør den ikke.

Sånn sett er også sporingsfunksjonen ganske unyttig.

Men for ell del: Om du har sendt kofferten som innsjekket bagasje og den har blitt borte på veien, så kan du jo sjekke hvor i verden den befinner seg. Sånn cirka, i alle fall.

PAKK LETT: Når kofferten i seg selv veier 4,2 kilo, skal du ikke pakke mye før du har overskredet flyselskapenes håndbagasje-begrensninger. Hos SAS og Norwegian er det en grense på henholdsvis 8 og 10 kilo. Foto: KRISTIN SØRDAL
PAKK LETT: Når kofferten i seg selv veier 4,2 kilo, skal du ikke pakke mye før du har overskredet flyselskapenes håndbagasje-begrensninger. Hos SAS og Norwegian er det en grense på henholdsvis 8 og 10 kilo. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merInnebygget vekt

Kofferten har en innebygget vekt, som gjør at du kan ha full kontroll på hvor mye kofferten veier. Du må bare huske å kalibrere den før du skal veie. Ellers må du ut med bagasjen og starte på nytt. Som vi måtte endel ganger. Det er (for å si det mildt) litt kjedelig ...

Vi har kontrollert hvor nøyaktig den er, ved hjelp av 10-kilos lodd fra Justervesenet. Og helt nøyaktig er ikke den innebyggede vekten.

Den innebygde vekten viser gjennomgående cirka 1 kilo feil, og da viser den 1 kilo for mye.

Vi trenger altså ikke å være bekymret for å pakke for mye, men det er jo kjedelig å tro at man kan ha med enda mindre enn man egentlig kan, når vekten i utgangspunktet er så begrenset som den er.

LADE: Det er to ladeuttak på kofferten; ett ved håndtaket og ett inne i frontlomma. Foto: KRISTIN SØRDAL
LADE: Det er to ladeuttak på kofferten; ett ved håndtaket og ett inne i frontlomma. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merLading

En av funksjonene kofferten har, er at den kan lade enhetene dine mens du er på tur. Det er to ladeuttak så du kan lade to enheter på en gang, hvorav en av enhetene kan lades mens den ligger inne i frontlommen.

Vi synes ikke ladekapasiteten er veldig imponerende: Vi greide kun å lade to iPhone og en halvfull iPad helt opp, før det var slutt på ladekapasiteten i koffertbatteriet.

Ladetiden på selve kofferten avhenger av størrelsen på strømuttaket, men her bør du regne med god tid, vår koffert brukte rundt sju timer å fullade.

Da er det lettere og mer praktisk å pakke med en nødlader i veska.

Konklusjon: Mer mas enn nytte

Ekshibisjonisten vil sikkert finne glede i en koffert som kan noe mer enn bare å pakke i. Den gir deg oppmerksomhet både på kontoret og på reise.

Når det er sagt, synes vi ikke kofferten helt leverer.

 • Den tar lang tid å lade og den har ikke veldig imponerende ladekapasitet når det kommer til å lade smartenhetene dine på reise.

 • Den er veldig tung, slik at du kan ha med deg mindre bagasje enn du ellers ville.

 • Den er tung å trille på.

 • Og den er tung å løfte på. At den heller ikke har håndtak på koffertens langside, gjør at den er veldig uhåndterlig å løfte opp og ned fra hattehyller - som du gjerne må på både fly og buss eller tog.

 • Sporingsenheten kan gi en indikasjon på hvor i verden kofferten er, men den kan ikke hjelpe deg med å finne den igjen dersom den skulle bli borte.
 • Alt dette tatt i betraktning: Dette er sikkert en artig dings som er mer spennende i teorien enn i praksis. Og med den solide prislappen på 4.400 kroner, er dette ikke en koffert vi vil anbefale å kjøpe.

  Kjøp heller en separat sporingsbrikke om du vil spore kofferten din. Og en god nødlader. Og vei inn en lettvektskoffert ved hjelp av en separat bagasjevekt. Det er bedre, mer nøyaktig og langt, langt billigere.

  LES OGSÅ:
  Gjem verdisakene under jakka i sikkerhetskontrollen
  Hva kan du pakke i kofferten og håndbagasjen? Pakker du feil, kan det koste deg dyrt.