TEST: NSB Komfort

Ikke så altfor komfortabelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


En langtur med tog kan faktisk være en turistattraksjon i seg selv. Da vi satt på med NSB en strålende høstdag i oktober fikk vi med oss mange av de store naturkontrastene Norge tilbyr. Vi dro fra Bergen til Drammen, og fikk med oss både snøføyka på Finse og de fargesprakende høstbladene i Vikersund.

Men det er langt å dra tvers over Norge, og når du først skal på en så lang togtur kan det være godt å ha det komfortabelt. Det er antakeligvis motivasjonen bak opprettelsen av NSB Komfort. Togavdelingen er en videreføring av NSB Kontor. Navnet ble skiftet ut i årsskiftet 2003/2004, da NSB fant ut at betegnelsen kunne virke begrensende.

Med NSB Komfort skal du få en ekstra behagelig reise med regiontog, for 75 kroner tillegg til den ordinære billettprisen. Men NSB Komfort er ikke like komfortabelt som navnet tilsier.

Tar du toget gjennom Norge kan du oppleve kontrastene landet har å by på. Disse bildene er tatt gjennom togvinduet på strekningen Bergen-Drammen. Foto: Kim Jansson
Tar du toget gjennom Norge kan du oppleve kontrastene landet har å by på. Disse bildene er tatt gjennom togvinduet på strekningen Bergen-Drammen. Foto: Kim Jansson Vis merDet positive først

Hva får du igjen for de 75 kronene NSBs "businessklasse" koster? Du får forsyne deg med så mye kaffe du vil. Kaffen serveres fra kaffekanner og ikke udelikate kaffemaskiner, noe som er et pluss. Melk og sukker er også tilgjengelig.

I tillegg får du servert dagens ferske aviser, eller rettere sagt VG og Dagbladet. Hvert sete har et lite bord foran seg, praktisk til å legge fra seg avisene når du finner ut at de ikke er interessante lenger.

I tillegg har du tilgang til stikkontakt - og det er veldig nyttig. Bare tenkt deg at du skal sitte på toget i seks-syv timer, da er det flott å kunne koble til laptopen eller lade mobilen.

Høres bra ut? Vel, der slutter moroa med NSBs komfortavdeling.

Ufrivillig beinflørt

God benplass burde være en selvfølge på en komfortavdeling, og er du heldig kan du få mer enn nok beinplass på NSBs Komfortavdeling. Men sjansene er dessverre større for at du ender opp i en ufrivillig beinflørt med personen på setet overfor deg, fordi beinplassen foran de fleste setene er minimal.

Alle setene er plassert parvis. De fleste setene er plassert slik at de peker mot et annet par, det vil si at dere sitter fire og fire i en gruppe, atskilt av et bord i midten. Når du sitter overfor en annen person har du minimalt med benplass, og nesten samtlige i vognen undertegnede satt i måtte sitte på skeive fordi de ikke fikk plass til fire bein på samme sted.

Det er ikke spesielt komfortabelt - spesielt om du skal toge i flere timer. Er du en av de heldige som ikke får noen personer foran deg, har du imidlertid mer enn nok beinplass.

Huller i billettsystemet

Men problemet med liten beinplass blir bare blåbær mot det du kan komme til å oppleve hvis du får trøbbel med NSBs billettsystem. Bare hør her:

Når du kjøper Komfort-billetter før du går på toget får du angitt en bestemt seteplass. Da er du sikret plass i Komfortavdelingen. Hvis du kjøper Komfortbillett toget, får du ikke angitt sete, og du får bare plass dersom det er ledig. Det er i og for seg sunn fornuft.

Men ordningen har et gigantisk hull, og det fikk en av journalistens medpassasjerer oppleve på turen fra Bergen til Drammen. Han kjøpte Komfortbillett på toget et par stasjoner etter Bergen, og satte seg på et ledig sete.

Flere timer senere stoppet toget på Gol stasjon. Da kom det inn en dame i Komfort-avdelingen, som kikket forvirret på mannen.

- Unnskyld, jeg tror du sitter på min plass, sa hun, og viste frem billetten sin. Damen hadde ti minutter tidligere kjøpt billetten på stasjonen, og der hadde de ingen anelse om at Komfortavdeligen hadde blitt fylt opp av passasjerer underveis. Med andre ord så solgte NSB ett sete to ganger.

Mannen måtte vende tilbake til den ordinære vognen, selv om han hadde betalt like mye som damen for å sitte i Komfort-avdelingen.

NSB selger dermed billetter dobbelt, og du risikerer å betale for en billett som du ikke får brukt. Snakk om å kjøpe katta i sekken!

NSB beklager

NSBs informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby sier det ikke er vanlig at dette problemet oppstår.

- Det er beklagelig. Men det er ikke veldig vanlig at Komfortavdelingen blir full, sier Lundeby.

Ifølge ham er det bare en ting å gjøre dersom du vil sikre plass i den 'komfortable' avdelingen.

- Hvis man vil være 100 prosent sikker på få plass, bør man bestille billett på nettet.

Han er overbevist om at dersom du skulle komme bort i et liknende problem, så vil konduktøren hjelpe til å skaffe et tilsvarende tilbud.

- Hvis ikke dette går, må vi vurdere å refundere tillegget, sier han.

Dette er setene i Komfortavdelingen.
Dette er setene i Komfortavdelingen. Vis mer


Ikke businessklasse

Hvis du forventer at NSBs Komfortavdeling skal tilsvare flyselskapenes businessklasse, må du være forberedt på en ordentlig skuffelse. Det hadde likevel vært godt om Komfortavdeligen var litt mer... komfortabel. Akkurat nå er det største salgsargumentet til Komfort at du får tilgang til strømuttak. Resten er bare lett overpriset kaffe og aviser.

>>TEST: NSB Sove

>>Tilbake til hovedartikkel

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!