Test klatreformen på tur til Trolltunga

Det har blitt enda morsommere å komme seg opp til et av Norges mest spektakulære utkikkspunkt.

Det er ikke alle som har mage til å sette seg på kanten og dingle med beina.  Foto: Opplev Odda
Det er ikke alle som har mage til å sette seg på kanten og dingle med beina. Foto: Opplev Odda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen av dere har sikkert hørt om Trolltunga, og kanskje selv vært ute på den spektakulære fjellhyllen som stikker ut cirka 350 meter over Ringedalsvannet.

Vanligvis må man gå 2-3 timer for å komme frem til Trolltunga. Da starter man ved foten av Mågelibanen, annleggsbanen rallarne brukte for å frakte utstyr til anlegg opp på Hardangervidda, og følger stien oppover. Herfra går turen videre innover Hardangervidda forbi Gryteskar og Hestflåane.

Men det finnes en annen og litt tøffere måte å komme seg til dit. Like ved Trolltunga har nemlig destinasjonsselskapet OpplevOdda nå fått laget en via ferrata, en klatresti, slik at man kan komme seg opp fra Ringdalsvannet også på denne måten.

- Dette er en helt ny rute. Den starter med at man sykler seks kilometer langs Ringedalsvannet fra Ringedalsdemningen, og så klatrer man 150 høydemeter opp langs fjellsiden, sier Jostein Soldal, i OpplevOdda.

Soldal forteller at det er en mentalt tøff tur, men deltakere trenger ikke ha klatreerfaring. Når man klatrer i en via ferrata har man på seg sikkerhetsseler som hektes på en vaier som er festet til fjellet. DinSide har tidligere testet via ferrataen i Hemsedal, og kan skrive under på at slike turer er en opplevelse. Les mer om klatrestien i Hemsedal og se bilder her.

Foreløpig har ikke OpplevOdda begynt med åpne turer langs denne ruten ennå. Først neste sommer braker det løs for alvor. Men forrige lørdag hadde Soldal med seg en gjeng på prøvetur.

- Fem av dem hadde aldri gjort noe liknende før, og de syntes det var veldig gøy.

Fordelen med denne turen er dessuten at dersom du reiser med noen som ikke tør teste klatrestien, kan dere likevel møtes på toppen. De med høydeskrekk kan ta den tradisjonelle ruta over fjellet til fots i stedet.

En liten trasketur lenger inn forbi Trolltunga ligger forresten Preikestolen, en fjellhylle som ser ut som et alter, og som også stikker ut over Ringedalsvannet. Kanskje ikke like spektakulær som Preikestolen ved Lysefjorden, men vel verdt en tur.

Trolltunga er kanskje ukjent for mange, men den har vært en turistattraksjon i over hundre år. Foto: Opplev Odda
Det er ikke alle som har mage til å sette seg på kanten og dingle med beina. Foto: Opplev Odda
Disse bildene er fra prøveturen opp via ferrata mot Trolltunga og Preikestolen (ikke den ved Lysefjorden). Foto: Opplev Odda
Neste sommer åpner Opplev Odda for denne turen for alvor. Foto: Opplev Odda
Du trenger ikke ha klatreerfaring for å være med, men det er ikke så lett hvis du har høydeskrekk. Foto: Opplev Odda
Preikestolen ved Odda. Foto: Opplev Odda
Odda er i ferd med å bygge seg opp som et spennende turistmål igjen, etter lang tid som industribygd. Her fra via ferrataen opp langs vannrørene ved Foto: Opplev Odda
Her ser du hva Odda har å by på av turistopplevelser. Foto: Opplev OddaTilbake til turismen

For veldig mange gir Odda assosiasjoner til industri, og de tenker slett ikke på byen i Hardanger som noe turistmål. Men i 2003 ble smelteverket nedlagt, og nå ønsker Odda å satse på turismen igjen. De har også sendt inn en søknad for å få det gamle smelteverket på Unescos verdensarvliste.

Odda var nemlig et svært populært turistmål på slutten av 1800-tallet, før kraftutbyggingen startet, og smelteverket åpnet i 1908.

Opplev-Oddas nye via ferrata er bare et av initiativene som er med på å gjøre Odda til et spennende reisemål. Det er for eksempel laget en kulturminneløype i Odda sentrum, som tar deg med forbi særegne bygninger og kulturminner i byen. Dessuten arrangeres Odda Bluesfestival hver september, og i naturen rundt Odda er det selvsagt gode muligheter for turer, jakt og fiske.

Mer info om Odda: Visit Odda

En liten snutt fra Trolltunga:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!