TEST: Julesprit på flyplassen

Vi har sjekket prisene på julespriten ved Gardermoen, Kastrup, Schiphol og Frankfurt. Gardermoen kommer dårligst ut, hvis ikke akkurat din yndlingsflaske er på tilbud.

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer

TEST: Julesprit på flyplassen

  1. Sjekk pristesten på julesprit


Forrige uke sjekket vi prisene på julespriten på de forskjellige fergene. Denne gangen sjekket vi prisene på hovedflyplassen, og de viktigste flyknutepunktene i Europa.

Og resultatet er helt tydelig. Dersom du ikke synes det er for mye bry å drasse med deg tax-free posene på flyet hjem, bør du handle spriten før du lander på Gardermoen. Taxfreeprisene på OSL er nemlig de høyeste i testen.

For vår handleliste på 20 forskjellige typer alkoholholdige drikkevarer er Gardermoen dyrest for 13 av dem. Og hvis ikke Gardermoen er dyrest, da er det Kastrup som stikker av med denne "seieren". Den eneste drikkevaren som det lønner seg å kjøpe på Gardermoen er Lysholm Linie Akevitt, som koster 129 kroner. Men denne prisen er et spesialtilbud i november.

Schiphol billigst

Den billigste flyplassen av de fire vi testet er Amsterdam Schiphol. På flyplassen får du tak i 17 av de 20 drikkevarene vi pristester, og av disse 17 er Schiphol billigst på 12 av dem.

Regner vi den totale prisen for vår handleliste, der vi bare kan ta med 13 av de 20 drikkevarene, siden ikke alle selger de 20 vi har på lista, blir resultatet slik:

Billigste spritkurv
 GardermoenKastrupFrankfurtSchiphol
Totalpris 13 av 20 varer2116 kr2046 kr1923,5 kr1881 kr
Handlelisten medregner de 13 drikkevarene alle flyplassene hadde i sortimentet. Men handler du alt på samme tur, får du trøbbel i tollen.


Største prisforskjell

Den største prisforskjellen for samme drikkevare finner vi for Jägermeister Bitter, som koster hele 162 kroner på Kastrup, men bare 105 kroner i Amsterdam. Det er en prisforskjell på 57 kroner. På Gardermoen skal de ha 149 kroner for denne flasken.

Slik testet vi

Prisene på drikkevarene er hentet inn fra de forskjellige flyplassenes websider, eller per telefon. Priser i euro og danske kroner er omregnet til norske kroner etter kursene den 16. november, hvor 1 dkk = 1,05 nok, og 1 euro = 7,8 nok. Vi skulle gjerne hatt med taxfree-prisene til London Heathrow, men de har det dessverre ikke vært mulig å få tak i.

Gardermoen dyrest tidligere også

Vi foretok en lignende taxfree-test i begynnelsen av juli, i forbindelse med at taxfree-butikken i bagasjehallen på Gardermoen åpnet. Den gang testet vi også andre produkter, som parfyme, godis og hudkremer, men også da kom Gardermoen dårligst ut. Dog var ikke prisforskjellene så fryktelig store, og selv om Schiphol var billigere enn Gardermoen, var Frankfurt aller billigst for denne handlekurven. Sjekk sommerens taxfree-test her.

Skal du ikke fly men ta ferge før jul?
>>Sjekk forrige ukes pristest på julesprit på fergene