Illustrasjonsfoto: Råd & Rön og ICRT har testet 14 skihjelmer. Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Råd & Rön og ICRT har testet 14 skihjelmer. Foto: ColourboxVis mer

Test av skihjelmer

Se hvilke hjelmer som gir deg best beskyttelse i bakken.

Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön har testet skihjelmer i samarbeide med den internasjonale testorganisasjonen ICRT. De har testet til sammen 14 hjelmer; åtte voksenhjelmer og seks barnehjelmer.

Dette koster heiskortet 2009/2010

De fleste skisentrene i Norge gir barn under seks år gratis heiskort i følge med en voksen, og under forutsetning at barnet bruker hjelm. Selv om hjelmbruken i skibakkene har tatt seg opp de senere årene, er det imidlertid ikke påbudt å bruke hjelm i norske skibakker.

Slik unngår du skiskader hos barn

- Tør ikke innføre hjelmpåbud

Ifølge den norske legen og forskeren Steinar Sulheim ved sykehuset i Lillehammer, ville hjelmbruk redusert eller forhindret svært mange hodeskader i skibakken. Sulheim undersøkte 4.000 skader i åtte store alpinanlegg, og konkluderte med at hjelm forebygger slagskader, kutt og hjernerystelse. Du kan lese mer om undersøkelsen hos Senter for Idrettsskadeforskning.

Din mening

Bør det bli hjelmpåbud for alle i norske skibakker? (Avsluttet)
Ja(75%)
Nei(22%)
Vet ikke(3%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Med Sulheims funn som bakgrunn, spurte DinSide i april i år Alpinanleggenes Landsforbund (ALF) om norske skianlegg vil vurdere et hjelmpåbud. Men ifølge generalsekretær Andreas Rødven i ALF, er dette lite aktuelt.

- I dag bruker 90 prosent av barn opptil 14 år hjelm. Vi mener dermed å ha oppnådd maks uten et påbud. 100 prosent vil jo aldri være mulig, sa generalsekretær Andreas Rødven i Alpinanleggenes Landsforening til DinSide Helse i april 2009.

Når det gjelder voksne, mener Rødven at de må kunne klare å tenke selv:

- Barn har en annen motorikk og er mer vimsete. Voksne mennesker derimot, er i mye bedre stand til å vurdere risiko på egen hånd. Selv om hjelmbruken er mindre blant voksne ser vi at det har vært en formidabel vekst her også, og at utviklingen fortsetter, sa han.

Du kan lese hele artikkelen Tør ikke kreve påbud her.

Påbudt i andre land

I andre land har imidlertid skiindustrien tatt konsekvensen av de stygge skadene og dødsfallene som skikjøring uten hjelm har medført, og innført hjelmpåbud for noen aldersgrupper:

 • Etter 17 dødsfall innførte 23 skisentre i nedre Østerrike hjelmpåbud for alle under 15 år, fra 20. mars 2009.
 • I Italia har det vært påbudt for alle under 14 å ha hjelm siden 2005. De som ikke har det, kan få bot på 70-150 euro, rundt 620-1.325 kroner.
 • I artikkelen om norske skisenter som ikke tør å kreve hjelmpåbud, spurte vi DinSides lesere om de bruker hjelm i bakken. Der svarer 60 prosent at de alltid bruker hjelm, 30 prosent svarer "Nei, jeg ser dum ut i hjelm og dessuten stoler jeg på meg selv og skikjøringen min", og 9 prosent svarer at det hender de bruker hjelm, men at det ikke er så viktig.

  Hva synes du om hjelm og sikkerhet i norske skibakker? Del dine meninger i debattforumet nedenfor.

  DinSide har testet skibriller


  Her er de beste hjelmene

  Om de 14 hjelmene som Råd & Rön har testet, skriver forbrukermagasinet at hjelmene beskytter mot alvorlige hodeskader - men at to av hjelmene inneholder mistenkelige miljøgifter.

  Disse voksenhjelmene er testet: Giro G9, Uvex x-ride motion, Salomon Ranger Custom Air, Smith Variant, Carrera Armor, Head Stratum Supershape, Scott Shadow III, R.E.D. Avid.

  Disse barnehjelmene er testet: Giro Slingshot, Salomon JIB JR, Head Joker, Scott Shadow III Youth, Carrera Top Fun, R.E.D. Trace Grom.

  Dette er en svensk test, men mange av disse hjelmene selges på det norske markedet. Andre kan kjøpes via nettbutikker.

  Den barnehjelmen som kommer ut som best i denne testen, er Giro Slingshot (73 av 100 oppnåelige poeng) - men denne er én av hjelmene med mistenkelige miljøgifter; i testresultatene bemerkes det at denne har forhøyde verdier av ftalater. Nest beste barnehjelm er Salomon JIB JR (57 av 100 mulige).

  Beste voksenhjelm av de hjelmene som Råd og Rön har testet, er Giro G9 (71 av 100 oppnåelige poeng). Nest beste er Uvex x-ride motion.

  Den andre hjelmen som får merknad for skadelige miljøgifter, er også en barnehjelm: Scott Shadow III Youth - som får anmerkning for forhøyde verdier av ftalater og løsningsmidler.

  Du kan lese hele testen, med detaljert informasjon om hvordan hjelmene kommer ut i de ulike del-testene, hos Råd & Rön.

  Hjelmene er testet for mange variabler, blant annet har testorganisasjonen ICRT sett på dette: hvor godt hjelmen klarer å ta imot stør, omn den står imot spisse gjenstander, festeanordning, hvor mye lyd den slipper igjennom, kvalitetsinntrykk og kjemikalieinnhold.