Test av klær med insektskjold

Klarer disse plaggene å hamle opp med den hersens myggen og kleggen? Vi satte klærne på prøve oppe i nord.

<B>FIRE PLAGG:</B> Vi dekket oss fra topp til tå med Insect Shield-plaggene: hatt, skjorte, bukse og sokker.  Foto: WILLIAM STRZELECKI
FIRE PLAGG: Vi dekket oss fra topp til tå med Insect Shield-plaggene: hatt, skjorte, bukse og sokker. Foto: WILLIAM STRZELECKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er som de fleste andre: Vi hater myggen. Dessverre elsker myggen oss. Og det er få steder myggen elsker oss like mye som på svigermors hytte på en øy i Erikstadfjorden i Lødingen kommune i Nordland.

Så i år tenkte vi å gjøre noe nytt.

I stedet for tradisjonelle myggmidler bestemte vi oss for å heller bekjempe insektene med tekstiler. Og det fra topp til tå.

Funksjonelle og supertynne

Det amerikanske merket Exofficio spesialiserer seg på tynne, funksjonelle og lettørkende nylontekstiler med luktstopp og insektskjold - beregnet for de som skal ut på tur.

Vi valgte oss ut en Canvas Brim Hat (399,-), en Ziwa Convertible-bukse med masse praktiske lommer som du dessuten kan gjøre om til en shorts (899,-), en Halo-skjorte (799,-) og et par Purdom Vented Hiker-sokker (199,-). En samlet pris på rundt 2.300 kroner.

BRØDRENE DAHL: Ja da, du ser litt safariturist, ut, men det brydde ikke vi oss om.  Foto: WILLIAM STRZELECKI
BRØDRENE DAHL: Ja da, du ser litt safariturist, ut, men det brydde ikke vi oss om. Foto: WILLIAM STRZELECKI Vis mer

Derfor klør myggstikkene

Permetrin i tekstilen

Exofficio kaller teknologien Insect Shield, og det dreier seg om permetrin-behandlede klær. Permetrin er et syntetisk kjemikalie som fungerer som et insektmiddel og er trygt å bruke for mennesker.

Vi bestemte for å bruke plaggene ti dager i strekk, noe vi ikke angret på. De har luktstopp og nylonen føles behagelig på huden, og siden det var glovarmt under hele turen passet de supertynne plaggene perfekt.

Det er altså ikke bare det innebygde insektmiddelet som gjør at disse plaggene har noe for seg.

Bitt med en gang

Vel fremme på hytta nordpå ble vi bitt med en gang. Men det var fordi vi hadde brettet opp skjorta og ble bitt på ubeskyttet hud.

Vi brettet ned skjorta, spratt en pils - og ventet. På grunn av varmen herjet det med feite og blodtørstige klegg, mens myggen holdt seg i ro. Og kleggen var ekstremt plagsom - spesielt for de i selskapet som ikke hadde smurt seg med insektmiddel.

Mens de andre bannet og skreik mens de febrilsk prøvde å drepe kleggen, satt jeg rolig på stolen og så et mønster danne seg: Kleggen, samt noen mygg, landet på klærne, ventet i ett eller to sekunder, for så å lette igjen med uforrettet sak.

Jepp, dette funker.

SHORTS: Ved knærne finner du glidelåser som gjør om buksene til shorts, som både var enkelt og praktisk å få til.  Foto: WILLIAM STRZELECKI
SHORTS: Ved knærne finner du glidelåser som gjør om buksene til shorts, som både var enkelt og praktisk å få til. Foto: WILLIAM STRZELECKI Vis mer

Tar med ulovlig myggmiddel hjem

Klegginferno!

Etter noen dager gikk vi inn i en bukt med grunt vann for å bade. Der åpenbaret det seg et inferno av klegg, klegg som umiddelbart gikk til angrep på alle mann. Løsningen var å hoppe i vannet, men også der var de plagsomme.

Vi kledde oss på igjen mens de andre spratt rundt og klasket på seg selv og andre. Med alle fire plaggene på plass igjen kunne vi endelig slappe av. Den hersens kleggen landet noen ganger, ventet et par sekunder og fløy så videre.

Bitt to ganger gjennom plagget

Det skal sies at nylonplaggene til ExOfficio er ekstremt tynne (og følgelig tørker de på noen minutter), så hadde det ikke vært for permetrinen, hadde vi nok vært oppspiste. Vi ble bitt av mygg to ganger gjennom henholdsvis buksa og sokkene. En bagatell etter ti dager med mygg og klegg, men du kan altså gå ut i fra at du er 100 prosent beskyttet mot å bli bitt.

Plaggene er dessuten så tynne at du bør passe på å ikke komme bort i spisse gjenstander. Vi satte oss et på et kantete underlag og laget en rift i rumpa da vi skulle reise oss.

Myggspiral virker, men bør du bruke den?

Rundt 70 vask

SKITTEN KAR: Etter ti dager med fisking, turer og matlaging, var klærne gode og skitne. Men de luktet ikke.  Foto: NINA SKAUGVOLLDAL
SKITTEN KAR: Etter ti dager med fisking, turer og matlaging, var klærne gode og skitne. Men de luktet ikke. Foto: NINA SKAUGVOLLDAL Vis mer


Etter ti dagers bruk med fisketurer, turer i skog og mark og matlaging bak oss, var vi skitne fra topp til tå. Men klærne luktet likevel ikke. Dét er også imponerende.

Insect Shield-teknologien skal vare rundt 70 vask, så jo sjeldnere du vasker, jo lenger varer teknologien. Husk å ikke bruk tøymykner eller tørketrommel, og det oppfordres til å vaske dem med kaldt vann i maskin.

Konklusjon


Det er ingen tvil om at teknologien fungerer utmerket; disse plaggene gjør akkurat det de skal. Men det som gir dem prikken over i-en, er hvor ekstremt funksjonelle de er på tur. Den tynne og superlette nylonen gjør plaggene svært behagelige å ha på seg, og siden de heller ikke begynner å lukte, er de så og si perfekte turplagg.

Hvem passer dette for? Alt fra Thailand-farere som er redd for denguefeber (selv om plaggene ikke er noen garanti for at du ikke blir bitt), til fiskere som vil slippe myggen. Egentlig hvor som helst ...

Så lenge du ikke er redd for å se ut som et medlem av Brødrene Dahl, da.

2.300 kroner for å beskytte deg fra topp til tå er selvsagt mye dyrere enn å bruke myggspray, men da slipper du i det minste å styre med det hver eneste dag.

Takk til Nordic Outdoor for lån av tekstiler.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!