Tenn meg, ikke slikk - sug meg, ikke bit!

I Havana, hvor sigar er religion, kjenner alle de uskrevne reglene for sigarrøyking. Men hva skjer når de kubanske sigarene entrer det amerikanske markedet? Blir det noen igjen til resten av oss?Av: Vibeke Montero

Publisert
Sist oppdatert
Kubanske kvinner røyker også sigar. Foto: www.photito.com/Spencer Montero
Kubanske kvinner røyker også sigar. Foto: www.photito.com/Spencer Montero Vis mer

Cohiba

En av de beste sigarene fra Cohiba-huset heter "Esplendidos" og koster omtrent 300 kroner per stykk fra Sol Cigar i Oslo. På Cuba i Casa del Habano koster tilsvarende sigar cirka 130 kroner per stykk.


Spekulasjonene rundt hva som vil skje med Cuba når den syke Castro, nå 80 år gammel, gir seg for godt herjer magasiner verden over. Én liten del av befolkningen, sigar-afisionadoene, er redd for at tilgangen på "havanesere" ikke kommer til å dekke etterspørselen dersom det amerikanske markedet åpnes.

>> Se de rykende bildene fra Cuba

Forbuden frukt for amerikanere

Handelsblokkaden USA påførte Cuba i 1962 medfører blant annet at kubanske sigarer ikke kan importeres til Statene. Den strekker seg faktisk så langt at amerikanske statsborgere ikke har lov til å røyke kubanske sigarer eller drikke kubansk rom hverken hjemme i Statene eller i utlandet! Straffen for å nyte kubanske produkter kan nå opp til ti års fengsel pluss 1,5 millioner kroner i bot.

Dersom handelsblokkaden opphører i kjølvannet av et framtidig regimeskifte på Cuba, og de to landene finner en måte å samarbeide på, er det ingen tvil om at kubanske sigarer, vil få ben å gå på i Statene. Derfor er det kanskje lurt å stikke til Cuba før markedet kommersialiseres på ekte amerikansk vis?


Hvordan finne ekte vare?

Mange nordmenn reiser til Cuba på sol- og kulturjakt. Nesten alle vil ha med seg et minne hjem. Noen kjøper t-skjorte med Ché Guevara på, andre kjøper sigarer. Mange lar seg lure og kjøper begge deler på svartebørs. Resultatet er at sigarene med 99% sannsynlighet er falske, og at t-skjorta blir til en hvit fille etter at Ché ligger igjen i sluket etter første vask.

Montecristo

En av de beste sigarene fra Montecristo-huset heter "Nr. 4" og koster litt under 100 kroner per stykk fra Sol Cigar i Oslo. På Cuba i Casa del Habano koster tilsvarende sigar cirka 50 kroner per stykk.


For å sikre seg kvalitetsvarer på Cuba har man kun ett valg, å benytte seg av de statlige butikkene. Her betaler man ikke uventet en betraktelig høyere pris enn på gata, men sigarerne kan likevel betraktes som røverkjøp sammenlignet med europeiske priser. "La Casa del Habano" heter det statlige sigarutsalget på Cuba. De har bransjer i de store byene, i charterparadiset Varadero og på flyplassen. La Casa del Habano som ligger tilknyttet Partagasfabrikken regnes som et Mekka blant afisionadoene. Adressen er Calle Industria, No. 520 i gamle Havana.

Sigarenes opphav

Sigarene er sigarettenes opphav. Spanjolene lærte kunsten å tørke og rulle tobakksblader av lokalbefolkningen på Cuba etter at Colombus kolonialiserte store deler av Mellom-Amerika etter sin episke ferd vestover i 1492. De tok med seg tobakk tilbake til Spania, og derfra spredte sigarrøykingen seg videre i Europa. Men kravene til kvalitet økte, og man fant ut at ferdigrullede sigarer “made in Cuba” tålte transporten bedre enn tørket tobakk i løsvekt. Siden den gang har sigarer vært viktig eksportvare for Cuba.

Pleie av tobakksblader. Foto: www.photito.com/Spencer Montero
Pleie av tobakksblader. Foto: www.photito.com/Spencer Montero Vis mer

Romeo y Julieta

En av de beste sigarene fra Romeo y Julieta-huset heter "Nr. 2 De Luxe" og koster i overkant av 100 kroner per stykk fra Sol Cigar i Oslo. På Cuba i Casa del Habano koster tilsvarende sigar cirka 65 kroner per stykk.


>> Se de rykende bildene fra Cuba

Mest kjente merker

Cohiba - Fidel Castro røyket Cohiba i sine år som aktiv røyker før han sluttet i tråd med sin egen antirøykekampanje på midten av åttitallet. Cohiba var faktisk et merke som ble laget spesielt for presidenten og hans utvalgte menn.

Montecristo - Cubas mest berømte eksportvare takket være en omfattende markedsføringskampanje av Alfred Dunhill i London.

Romeo y Julieta - Et av de eldste sigarmerkene. På et tidspunkt produserte de to tusen forskjellige typer sigarer for å dekke sine kunders ulike behov.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer