MERK KOFFERTEN: Kontaktinformasjon både inni og utenpå kan gi deg kofferten tilbake. Foto: Colourbox.com
MERK KOFFERTEN: Kontaktinformasjon både inni og utenpå kan gi deg kofferten tilbake. Foto: Colourbox.comVis mer

Tenk koffert

Så er sjansen større for at bagasjen kommer frem.

Nordmenn reiser mye med fly, og antallet terminalpassasjerer var i desember i fjor 1,9 millioner, ifølge statistikk fra Avinor.

På en del av reisene vil enkelte av oss dessverre oppleve at bagasjen blir forsinket, eller rett og slett forsvinner for godt. Association of European Airlines siste bagasjestatistikk viser for eksempel at 13 kolli per 1.000 passasjerer ble borte ved ankomst. Av disse kom 85 prosent tilbake til sin rette eier innen to døgn.

Følger du disse rådene, er du godt forberedt dersom uhellet skulle være ute.

Dine rettigheter ved flyforsinkelser

Velg riktig koffert

Velger du koffert med omhu, kan du gjøre forsvinningsmulighetene mindre for din bagasje.

Ifølge det britiske forbrukernettstedet Which? bør du bruke en koffert som skiller seg ut fra mengden. Velger du fargerik bagasje, eller slenger på noen klistremerker, vil ikke medpassasjeren ta feil av din og hans egen svarte, identiske koffert på bagasjebåndet.

Merking av kofferten er også viktig, og her anbefaler Which? å ha kontaktinformasjon også inne i kofferten, siden etiketten på utsiden lett kan falle av. Pass også på at bagasjeetikettene blir skikkelig festet under innsjekking, og ta godt vare på kvitteringene. Disse vil du trenge hvis bagasjen ikke kommer med flyet.

Andre lure tips er å unngå transfer så sant det er mulig, det er nemlig her de fleste koffertene blir rotet bort. Sleng også på en lås på backpackersekken, så slipper du å bli frastjålet eiendeler på diverse eksotiske reisemål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakketips

Koffertens utseende er en faktor, men hva du putter inni den er og viktig å tenke på. Allerede ved pakking bør du ta utgangspunkt i at den kan forsvinne eller bli forsinket.

Spesielt dyre, personlige eller knuselige ting bør man vurdere å legge igjen hjemme. Er de absolutt nødvendige å ha med seg, bør du legge dem i håndbagasjen. Les også bagasjestuernes beste pakketips, så reduserer du faren for at noe blir ødelagt.

Husk at en reiseforsikring kun erstatter det økonomiske og ikke det følelsesmessige tapet av gjenstanden. Dessuten vil de færreste forsikringer erstatte skjøre ting som blir ødelagt under transport.

Ting du vet du vil få bruk for i kort tid etter landing, bør dessuten legges i håndbagasjen. Kommer ikke kofferten med samme fly som deg, kan du fort bruke mye av ferien på jakt etter ny bikini eller bleier til minstemann. Journalisten måtte selv legge kontaktlinsene i mineralvann på siste utenlandstur, siden jeg aldri fant noen optiker på reisemålet.

Tung koffert? Så mye kan du ta med på reisen

Når bagasjen kommer sent

Skulle ikke bagasjen dukke opp etter endt flytur, er det viktig å gi beskjed til flyselskapet eller i skranken for tapt bagasje på flyplassen umiddelbart. Ifølge Forbrukerrådet er fristen for å melde fra om tapt eller skadet bagasje syv dager etter at du skulle ha mottatt den.

Er bagasjen forsinket mer enn et par timer, kan du kreve erstatning fra flyselskapet til innkjøp av noe toalettsaker og klær. Ikke alle flyselskap gir informasjon om dette uoppfordret, så det er lurt å spørre om dette selv.

Dessuten vil en reiseforsikring erstatte utgifter for denne typen innkjøp. Helårsforsikringen fra DnBNOR utbetaler for eksempel opptil 2.500 kroner per person for å erstattet utgifter til kjøp av klær og toalettsaker, hvis bagasjen er mer enn fire timer forsinket. Her kan du lese mer om hva som dekkes av de vanligste reiseforsikringene.

Ta alltid vare på kvitteringene på det du kjøper, og dokumentasjonen du fikk på flyplassen. De fleste forsikringsselskapene vil be om disse for å utbetale erstatningen.

Borte for alltid

Viser det seg at kofferten din er borte for godt, har du krav på å få erstattet innholdet med opptil 10.000 kroner per passasjer, ifølge Forbrukerrådet.

Dette gjelder reiser innen EU og EØS, men også til og fra andre land som følger Montreal-konvensjonen.

Dessuten vil reiseforsikring dekke reisegods opptil en viss sum, for eksempel dekker Goudas standard reiseforsikring for 25.000 kroner for enkeltpersoner. Vær obs på at ikke alle typer gjenstander dekkes av forsikringen, derfor er det lurt å ha sjekket vilkårene allerede når du pakker. Vil du sammenligne med hva som er vanlig, har Finansportalen gjort en grundig jobb med å definere såkalte normvilkår for hva en reiseforsikring bør dekke/inneholde.

En av ti reiser uten forsikring.