Tenk før du pakker

Nøkler, parfyme, medisiner, toalettsaker – og kanskje en god flaske vin. Hvor skal du gjøre av alt under reisen?

Det er ikke så lurt å pakke kvoten i kofferten.
Det er ikke så lurt å pakke kvoten i kofferten. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Bagasjen skal tåle en lang ferd langs bagasjebåndene, i til dels høye hastigheter.
Bagasjen skal tåle en lang ferd langs bagasjebåndene, i til dels høye hastigheter. Vis mer

Det kan være fristende å pakke alt i kofferten, slik at du har minst mulig å bakse med deg inn på flyet. Det er imidlertid ikke alltid den smarteste løsningen.

Husk du reiser med andre

- Det er viktig å tenke når man pakker. Når man skal fly med andre passasjerer, har også de andre passasjerene med seg bagasje. Kofferten blir da liggende sammen med den andre bagasjen; noen ligger øverst og andre ligger nederst. Det ligger gjerne 7-10 kofferter i høyden, og da blir det nødvendigvis press på de som ligger nederst, sier Knut Morten Johansen, administrasjonssjef i Kundeservice i Braathens.

Nettopp derfor anbefaler Johansen en hardplastkoffert foran en mykere koffert – av den grunn at den harde beskytter sitt innhold mye bedre enn en mykere gjør. Han sier videre at ryggsekker er sårbare i sorteringsanlegg, fordi de kan henge seg fast.

- Bagasjen kan få behandling i sorteringsanleggene som gjør at man må tenke når man pakker. Den skal reise i hastigheter opp mot 80 kilometer i timen, det er veikryss, nye baner, og den støter mot vegger og klosser. Man bør med andre ord ikke ha bestemors service i bagasjen, sier Johansen. Og legger til at om du har pakket kofferten sprengfull, så er det ikke sikkert at den tåler en slik tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Koffert i 22 km/t: Om bagasjens hasardiøse ferd fra innsjekk til flykroppen.
 • Flasker

  Flasker og andre knuselige ting bør absolutt ikke plasseres i bagasjen, men det forhindrer ikke folk fra å legge slikt der.

  - Det mest vanlige er at folk legger flasker i bagasjen. Dette resulterer gjerne i at flasken knuses, innholdet skader klærne – og så blir folk sinte, sier administrasjonssjef Johansen.

  Dersom du har fått klærne dine ødelagt fordi du har hatt en flaske liggende i bagasjen, vil flyselskapene normalt ikke gi deg erstatning for dette.

  - Man vil normalt ikke erstatte skadde varer hvis passasjerer har medvirket til at skaden har skjedd. Dette kan være hvis passasjeren har puttet ting som flasker, glass og liknende i kofferten. Ved å legge dette i kofferten, har de skjult innholdet. Hvis varen ikke er emballert til å tåle normal behandling, vil dette ikke bli erstattet. Hvis det vises på bagasjen (kofferten) at den er tøft behandlet, vil man få erstatning fra flyselskapet. Dersom bagasjen er like fin, men innholdet knust, tyder det på at varen ikke har vært godt nok emballert – og du vil ikke få erstattet innholdet, forteller Johansen.

  Andres uaktsomhet

  Dersom din bagasje skades av en annens uaktsomhet, vil du selvsagt få erstatning for skadene.

  - Dersom bagasjen er skadet og det er en annen passasjers skyld, vil flyselskapet dekke skaden. Dersom dette blir en kjempekostnad, kan flyselskapet komme med regresskrav mot den skyldige etter at alle erstatninger er ubetalt, forteller Johansen, som understreker at han aldri har opplevd det, men at det har skjedd hos andre flyselskaper.

  En uskyldig flaske vin ekstra i bagasjen kan utrette mer skade enn du i utgangspunktet hadde forestilt deg.

  - Med seks flasker rødvin i bagasjen, kan man ha medvirket til å ha utfordret sikkerheten til de andre passasjerene. Forestill deg at denne bagen med flaskene ligger underst i lasterommet, det begynner å renne i dørken på flyet, og det trekkes inn i andre passasjerers bagasje. Dette kan skade instrumenter og frakt for hundretusener av kroner, sier Johansen.

  Skjør bagasje på spesialbånd

  Ifølge Johansen i Braathens hersker det en god del misforståelser rundt begrepet spesialbånd, og hva dette kan benyttes til.

  - Dette med spesialbånd er totalt misforstått i Norge. Man tror at dersom man legger bagasjen der, så blir den spesielt godt behandlet. Dette er ikke riktig. Spesialbåndet er for ukurant bagasje, for eksempel lange ski som ikke kan sendes på det vanlige bagasjebåndet. Ting på spesialbåndet havner i samme lasterom, og på samme bånd ved ankomst. Mange har satt TVer, kaffetraktere og skjøre instrumenter på spesialbåndet og sendt det av gårde, sier Johansen.

  Dette gjør du

  Dersom du skulle være så uheldig å få enten koffert eller bagasjeinnhold ødelagt, bør du kontakte flyselskapet og få registrert skaden – helst på flyplassen. Dersom selve kofferten er skadet, vil man først forsøke å reparere denne. Dersom skaden er så omfattende at det ikke går å reparere, vil du få tilbud om ny koffert. Du får ofte mer igjen dersom du søker erstatning hos forsikringsselskapet, enn hos flyselskapet – dersom du har en god reiseforsikring, vel og merke. Flyselskapene erstatter etter verdien på de skadde, forsinkede eller tapte varene, men bare opp til den øvre økonomiske ansvarsgrensen som er fastsatt av myndighetene. På innlandet er den øvre grensen cirka 12.000 norske kroner per passasjer (1.000 SDR. SDR er forkortelse for Special Drawing Rights, og er en internasjonal valutaenhet utviklet innen Det internasjonale valutafond), og på internasjonale reiser er den maksimale erstatningsgrensen basert på vekten av bagasjen, og det utbetales cirka 200 kroner (17 SDR) per kilo.

 • Viktig å tenke på når du skal pakke – og tips til hva du absolutt ikke legger i bagasjen: Se våre 15 bud til vellykket pakking, blant annet hva du ikke kan ta med i håndbagasjen lenger.
 • Relaterte artikler:

 • Farlig bagasje: lovlig og ikke lovlig å ha med på i håndbagasjen.

 • Regler for overvektig bagasje.

 • Tapt eller forsinket bagasje – her er dine rettigheter.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.