Tenerife - den beste Kanariøya

På denne tiden av året er det i hovedsak et reisemål i Europa som kan friste frem bikini og speedo - Kanariøyene. Men hvor skal du velge å chartre deg til? Her møter favorittene Gran Canaria og Tenerife hverandre til duell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ja, du har rett - Kanariøyene ligger ikke akkurat i Europa, men er fortsatt en del av kontinentet rent politisk. Den spanske øygruppen ligger cirka 90 kilometer fra det afrikanske Sahara og 1.250 kilometer fra sørspissen av Europa. Noe som gir det fine klimaet som kan minne om konstant vår hele året rundt.

Visse steder på øyene kan det også minne om et vårslipp døgnet rundt. På mange måter. Vi snakker i denne omgang om Grand Canaria og Tenerife, mer bestemt steder som Playa del Ingles og Los Cristianos. Mange turister som kommer hit oppfører seg som om de er de første som noen gang er her, og de siste som noen gang kommer til å reise her i fra.

Din mening

Hvilke øy er din favoritt? (Avsluttet)
Tenerife(65%) 1750
Gran Canaria(29%) 784
Disse to kan ikke måle seg med de fem andre øyene(7%) 178
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For det er ikke uten grunn at folk har griserøde charterturister, gåstoler lenket til strandpromenaden, fulle tenåringer og sleipe time-share selgere i bakhodet når de tenker på charter til Kanariøyene.

Når det er sagt, skal det også sies at mange nordmenn kun velger å reise hit for å få én uke i horisontal cocktailstilling - og er fornøyd med det. Vi må heller ikke glemme de trofaste pensjonistene og badesugne barnefamiliene. Det er jo været, badetemperaturer og fest vi stort sett kommer hit for.

Noe som for så vidt er det samme som å reise til Roma bare for pastaens skyld. For Kanariøyene har virkelig mye å by på for deg som har nysgjerrighet som strekker seg litt lengre enn bikinilinjer og lokale ølsorter. Hva du velger å gjøre på din valgte øy, blir opp til deg. Her duellerer vi kun våre erfaringer og bedømmelser av Gran Canaria (G.C) og Tenerife.

Charter = hvite kropper på hvite strandstoler
Charter = hvite kropper på hvite strandstoler Vis mer


Solfaktor

Sol, sol og atter sol. Den store gullroten. Hvem er varmest og har mest sol av de to øyene? Det er vanskelig å si, for de har begge enorme interne forskjeller i klima. Det er passatvindene og havstrømningene som står for hoveddelen av dette. Lokale forhold på kyststrekningen Playa del Inglés til Puerto de Mogán på Gran Canaria, eller områdene rundt Playa de las Americas og Los Cristianos på Tenerife, er de varmeste. På disse stedene skjermer de flere tusen meter høye fjellene på hver av øyene for det røffe vinterværet fra nord. Noe som skaper et varmere mikroklima her enn for øvrig på øyene.

Reiser du for eksempel nord på Gran Canaria, så kan temperaturen være opp mot fem grader lavere enn i sør. Det regner mer der og er hyppigere overskyet, men så er det også mye frodigere og grønnere enn i det ørkenaktige sør. Når du ser på værmeldingen her hjemme at det er 21 grader i Las Palmas (nord på G.C), så er det mest sannsynelig 25 røde i Playa del Ingles. Det samme gjelder for Santa Cruz, Tenerife vs Playa de las Americas.

Så hvem er best? På vår reise rundt øyene, opplevde vi klimaet sør på Tenerife noen grader varmere enn på G.C. Dette kan ha vært lokale forskjeller, men vi fikk høre at dette var normalt. En ting er imidlertid sikkert, når solen først skinner så smør deg. Ingen liker lukten av overvintret bacon første kvelden på ferie.

Sand og vann

Bare så det er sagt, så er det få naturlige strender på G.C og Tenerife. Et unntak her er stranden mellom Maspalomas og Playa del Ingles på G.C. Her blåser et lite stykke Afrika, eller Sahara, inn over øya. 400 dekar med flotte sanddyner stiger opp fra stranden og deler de to hovedstedene for turisme på øya. Vinden gjør likevel stranden mindre attraktiv for bruning. Bortsett fra denne stranden finner du Playa de Las Canteras utenfor hovedstaden Las Palmas. Det er en tre kilometer lang og overbefolket, men gyllen strand. Kan være kald fra november til februar. Resten av strendene du finner på G.C er kunstige, laget med importert sand fra Lanzarote, Furteventura eller Sahara. Den kanskje fineste av dem alle er stranden foran time-share anlegget til Amfi del Mar, som også er åpent for de som ikke har (blitt) lurt til seg en leilighet her.

Sanddynene i Maspalomas er en av øygruppens store høydepunkter, med eller uten klær.
Sanddynene i Maspalomas er en av øygruppens store høydepunkter, med eller uten klær. Vis mer


På Tenerife finner du også stort sett kunstige strender, som ligger i turistområdene i sør. Det finnes likevel fine strender også her. Nord for Santa Cruz ligger Playa de las Teresitas, en lokal og barnevennlig favoritt. På charterdelen av øya dominerer stranden i Playa de las Americas. Helt grei og veldig sentral, men kan være plaget av plassmangel og nyfulle russere. Playa de San Marcos ligger i nærhet av den utrolig trivelige fiskelandsbyen Garachico i nordvest. Playa de los Troches ligger lengre øst og blir sjeldent full, men kan være kald i vintermånedene.

Så hvilke strender er best med tanke på det strandlivet vi nordmenn ønsker på ferie? De er på mange måter like, men uavhengig av årstiden ville vi satt en finger på Tenerife. Husk at et hvert resort også har svømmebasseng til bruk på de mest forblåste dagene.

Teide er Spanias høyeste fjell.
Teide er Spanias høyeste fjell. Vis mer


Fest og uteliv

Foretrekker du å bli brun på en bar eller danse flash dance i neonbelysning? Da har du valgt rett uansett hvor du havner. Selv en blind mann kunne fortalt om øyenes ville uteliv etter en uke blant hjemmekoselige utesteder som Hurtigruta Pub, Benny Hill Bar eller Lille Strømstad. Usmakelige diskoteker og andre utesteder ligger tettere en takstein i turistområdene. Blant stamgjestene er den pimpende brite som har våte drømmer om Wayne Rooney og forteller alle på sin vei om det, tyskeren som aldri ga slipp på 80-tallet og så klart guttungen til naboen som breker rundt på jomfrufylla.

Vil du derimot oppleve noe annet, så er det fullt mulig. Mange reiser nok til Kanariøyene uten å merke det, men los canarios føler seg nærmere beslektet latin-amerikanere enn spanjoler. De jobber seg rundt festene på latinsk vis, og gjør ingenting overilt. Å kose seg ute, det kan de derimot. Forlater du turiststedene for enten Las Palmas eller Santa Cruz, vil du finne salsabarer, cubansk jazz og lokale trubadurer som spiller timpel, en slags tradisjonell gitar.

Hvilke av de to byene som har det beste utelivet, finnes det nok like mange svar på som det er innbyggere i hver enkelt av dem. G.C er mer Cubainspirert, mens Tenerife har sterkere bånd til Venezuela.

Ikke gå glipp av karnevalet, som i full latinstil blir holdt i midten/slutten av februar i år. Like vanvittig hvor hen du befinner deg i de to storbyene.

En ting du ikke må gå glipp av er papas arrugadas, rynkede salte poteter, med mojo (lokal chilisaus) på. Uansett øy...
En ting du ikke må gå glipp av er papas arrugadas, rynkede salte poteter, med mojo (lokal chilisaus) på. Uansett øy... Vis mer


Smårollinger

De aller fleste turist- og charterhotellene har store avgrensede uteområder med grunne basseng for foreldre med avkommet sitt. De kunstige strendene er også langgrunne barnevennlige. Skal du underholde de minste, så byr Playa del Ingles og Gran Canaria på et litt større utvalg av temaparker enn Tenerife. På Tenerife har du imidlertid et større antall turløyper som også er egnet for barn. Kamelritt, hvalsafari og havfiske er andre aktiviteter som går fra begge øyene.

Mat og drikke

Et kanarisk matbord kan variere fra hurtigmat og rennende engelske pubmåltider, til utsøkt og fersk sjømat til en billig penge. Reiser du rundt til de lokale landsbyene og storbyene, vil du finne små lokale spesialiteter med opphav i hva øyene selv klarer å produsere. Holder du deg til turiststedene, kan det falle begge veier. Er ett hundre prosent charteridyll planen, så legg igjen smaksløkene dine hjemme, og ta med resten av kroppen på ferie.

image: Tenerife - den beste Kanariøya

I Maspalomas, G.C, finner du imidlertid flere gode restauranter av ymse slag. Du kan også være heldig andre steder i turistmekkaet. Merk deg ordet heldig.


Surf, fjell og andre aktiviteter

Det som er så herlig med både Tenerife og G.C, er at begge øyene har så mye å by på hvis du ser bort fra den tradisjonelle charter og bli sett-ferien. Tenerife er den største av Kanariøyene, og kan by på et større utvalg av turer i skog og mark. En tur til Spanias høyeste fjell, Teide, på 3.718 m.o.h., er imponerende. G.C henger et stykke bak på denne fronten, med fjellet Telde som høysete. Tenerife er også en grønnere og mer frodig øy, noe du fort vil legge merke til hvis du har reist til begge.

Når det gjelder vannsport, så kappes de to om å være beste vind - og kitesurfingdestinasjon. På G.C finner du Pozo Izquierdo, som er kjent for sine utrolig gode vindforhold. Her finner du også det internasjonale vindsurfingsenteret. Rivalen på Tenerife, er El Médano. Fordelen her er den forblåste stranden som gir godt rom for kite-entusiaster. For bølgesurfing finner du mange bra spotter på begge øyene, men kanskje litt snillere forhold på Tenerife.

Svinger du klubba, så finner du de beste banene på Gran Canaria, nærmere bestemt Salobre og Las Palmas Golf. Reiser du i norsk sommer, må du ikke gå glipp av en fisketur på Atlanteren. Øyene har diskutabelt det beste utgangspunktet for dyphavsfiske etter sverdfisk og marlin på disse breddegrader. Gran Canaria har flest charterbåter i kai.

Med en gang vi er til sjøs, må dykking og snorkling nevnes. Det finnes utrolig mange muligheter for både grotte- og vrakdykking på begge øyene.

I juni og juli er det best fiske på Kanariøyene
I juni og juli er det best fiske på Kanariøyene Vis mer


Nakenhet, homoseksualitet og annen underfundighet

Ja, de fleste av oss syntes det er litt merkelig å rusle rundt med t-skjorte og null underklede. Men ikke bli overrasket om du snubler over en frittgående penis i Maspalomas' sanddyner. Midt i sandhaugen ligger nemlig en naturiststrand. Dem finnes det rikelig av, og da særlig på Gran Canaria. Det samme gjør det med møteplasser for homser. Mye av utelivet i Playa del Ingles er myntet mot dette publikumet, men gjør ingen forskjell på deg som er straight.

Tenerife er ikke like stor på denne type utesteder og nakensteder.

Legg Grand Canaria bak deg og reis til Tenerife
Legg Grand Canaria bak deg og reis til Tenerife Vis mer


Klappebuss, taxi og leiebil

Det er få steder i verden du lander til slik stormende jubel og allklapp, som etter en fem timers flytur til Kanariøyene. Og godt er det. Men hvilke av de to øyene har best flyforbindelse med Norge? Det går charterturer hit året rundt, men ifølge de største turoperatørene er det Gran Canaria som har best helårig tilgang fra Norge. Tenerife kommer på en klar andreplass foran Lanzarote.

Leiebil er billig og å anbefale hvis du er interessert i å se deg litt rundt. Med én bil per andre innbygger, sliter øyene med trafikkaos. Infrastrukturen er imidlertid god rundt turistområdene. Du får en bil like billig på begge øyene, og for rundt 1.000 kroner tar Fred Olsen Lines deg fra den ene øyen til den andre - i bilen. Passasjerer koster ekstra. En leiebil koster fra rundt 1.000 kroner pr. uke på begge øyene.

Taxi er også priset likt, men er gunstigst på korte avstander. På begge øyene ligger storbyene like langt fra turistområdene. Offentlig transport er også god, pålitelig og billig.

Konklusjon

Hadde vi skulle valgt, hadde turen gått til Tenerife. Men så er smaken som kjent som baken og det kan hende du ikke mener det samme som oss. Da er det også godt og vite at du kan bytte øy på to timer.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!