Tegneseriemuseer

KOMISK: Tegneserier er også kunst - her er fem underholdende museer.

Storbysightseeingen kan lett bli kjedelig både for små og store, når naturhistorisk, samtids- og kunstmuseene dominerer agendaen. Hvorfor ikke løse opp i trøtte museumsmuskler med et avbrekk på tegneseriemuseum?

Nylig fikk London sitt første og eneste tegneseriemuseum, men du kan få tegnet og lettlivet underholdning også andre steder i verden. Her er fem lattervekkende museer, fra Norge til New York.

Tegneseriemuseer


London

The Cartoon Museum åpnet dørene i London i februar. Her kan du se britiske tegneserier fra 1700-tallet og fram til i dag. Her er det samlet mer enn 1.200 eksemplarer av noe av det beste innen britiske striper. Det arrangeres også tegneserieverksted, for unge og gamle, til forskjellige tider. Sjekk dette på museets nettside.

Hvor: The Cartoon Museum, 35 Little Russell Street, London.
Åpningstider: Tirsdag til lørdag, 10.30 til 17.30
Priser: 2,50 pund for voksne, barn under 18 går gratis.
På nett: The Cartoon Museum

New York

The National Cartoon Museum het tidligere The International Museum of Cartoon Art. Her finnes en av de største samlingene med tegneseriekunst i verden; 200.000 originaltegninger innen alle sjangre, 15.000 tegneseriebøker, 1.000 timer med film og lyd, samt leker og samlegjenstander. Her er permanente utstillinger, og spesielle tema-utstillinger. Museet åpnet i 1974, og har flyttet på seg flere ganger på grunn av plassproblemer. De venter nå på å flytte fra Boca Raton i Florida til USAs eple. De skal inn på 1.300 kvadratmeter i den nye Empire State Building, som skal være ferdig i 2007. Fram til den tid oppbevares tegneseriene på lager.

I New York ligger også et annet tegneseriemuseum: MoCCA, Museum of Comic and Cartoon Art. (Adresse: 594 Broadway, Suite 401, New York, på nett: MoCCA).

Hvor: The National Cartoon Museum, Empire State Building (fra 2007).
Åpningstider: Foreløpig ukjent.
Priser: Foreløpig ukjent.
På nett: The National Cartoon Museum

San Fransisco

Denne samlingen opererte som vandreutstilling i mange år, før den fikk sine egne lokaliteter i 1987. Her er rundt 6.000 originalverker i alle slags former og fasonger. Her er det faste utstillinger samt temautstillinger, og det arrangeres tengeserieverksted på lørdager, best egnet for de mellom seks og 14 år. Sjekk nettsiden for mer info.

Hvor: Cartoon Art Museum, 655 Mission Street, San Francisco, California.
Åpningstider: Tirsdag til søndag kl. 11 til 17.
Priser: 6 dollar for voksne, 2 dollar for barn mellom seks og 12 år. Barn under seks går gratis.
På nett: Cartoon Art Museum

Brüssel

Belgian Centre for Comic Strip Art kan by på 4.000 kvadratmeter med tegneserier, fra gammelt av og fram til i dag. Her er permanente og gjesteutstillinger, bibliotek, bokhandel, bar, etc. Blant de mest kjente stripene finner du Smurfene, Tintin og Lucky Luke. I tillegg til nederlandske Tintin og Smurfene er det verker fra til sammen 670 tegneserietegnere her. Du kan også følge en tegneserierute gjennom Brüssel. Lls mer om dette på denne nettsiden.

Hvor: Belgian Centre for Comic Strip Art, Rue des Sables 20, Brüssel.
Åpningstider: Tirsdag til søndag kl. 10 til 18.
Priser: Mellom 3 og 7,50 euro.
På nett: CBBD

Norge

Vi har også et tegneseriemuseum i Norge, selv om dette nok ikke kan måle seg med de enorme samlingene vi finner andre steder i verden. Museet ligger i Brandbu, en times kjøring fra Oslo.

Hvor: Hadelandsgården, Rosendalsv 5, Brandbu.
Åpningstider: Søndager 12 til 20, eller etter avtale.
Priser: 30 kroner.
På nett: Tegneseriemuseet