Dommen lød først på fengselsstraff, men ble senere omgjort til samfunnsstraff. Foto: Colourbox
Dommen lød først på fengselsstraff, men ble senere omgjort til samfunnsstraff. Foto: ColourboxVis mer

Tatt for forsikringssvindel

Nå er de dømt til å gjøre samfunnstjeneste i slummen i Rio.

De to 23 år gamle britiske jusstudentene angrer nok bittert på at de prøvde å svindle på reiseforsikringen.

De ble nemlig avslørt av brasiliansk politi, og etter en rettsak venter nå en bot på 40.000 kroner hver, pluss opptil 16 måneders samfunnstjeneste i Rios slum på de to jentene. Det skriver Telegraph.co.uk.

- De kan måtte feie gatene, eller lære barn engelsk, sa en brasiliansk rettsbetjent etter at dommen falt.

De to jentene prøvde å finansiere resten av sin ni måneder lange ryggsekktur ved å gå til politiet og legge inn en falsk anmeldelse på tyveri av laptop, kamera, mobiltelefon, og andre eiendeler til en samlet verdi av rundt 10.000 kroner.

Politiet fattet mistanke fordi det angivelige tyveriet skjedde flere dager før de to kom for å anmelde det. De fant alle eiendelene som skulle være stjålet på jentenes hostellrom.

Retten dømte dem for forsøk på forsikringssvindel, for å legge inn falsk anmeldelse, og for å kaste bort politiets tid.

Jentenes advokat sier at de to ønsker å gjøre om samfunnstjenesten til en bot, og komme seg tilbake til Storbritannia så kjapt som mulig. Uansett vil dommen komme på rullebladet deres, og gjøre en karriere innen juss vanskelig.

Økende trend blant ryggsekkturister

De to britiske jentene er ikke de eneste ryggsekkturistene som har prøvd å finansiere turen ved å komme med falske forsikringskrav. Det er en økende trend, og mange lykkes med det, skriver Timesonline.co.uk. Men nå er politiet i ulike land gått lei av turister som kaster bort tiden deres ved å komme med falske krav. Eksempelet der de to britiske jentene faktisk ble dømt for det, vil sannsynligvis skremme mange fra å prøve seg på det samme.

God erfaring med norske ryggsekkturister

Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring opplever ikke at norske ryggsekkturister er sleipe og finansierer turer ved hjelp av forsikringssvindel.

- Vårt inntrykk er at de unge ryggsekkturistene er ressurssterke ungdom under utdanning, og at de er svært samfunnsbevisste, sier hun.

- Jeg tror ikke det er noen trend blant norske ryggsekkturister å svindle på reiseforsikringen på denne måten.

- Men nordmenn prøver seg, de også?

- Ja, i aller høyeste grad. Ni av ti er ærlige, men noen vil utnytte systemet, sier Vennesland.

- En del tror det er så lettvint å svindle på reiseforsikringen fordi skadestedet er så langt unna, men der tar de feil. Det er like enkelt for oss å undersøke om en hendelse faktisk har skjedd i Porsgrunn som i Kambodia.

Les historiene om hvordan nordmenn svindler på reiseforsikringen her