Tårnet i Pisa - snart litt mindre skjevt

Det skjeve tårnet blir mindre skjevt, og allerede neste år kan du håpe på å ta deg en tur opp i en av verdens aller mest kjente byggverk. Mer enn ti år etter at siste turist forlot klokketårnet!

Digre blyklosser støtter opp rundt sokkelen på tårnet.
Digre blyklosser støtter opp rundt sokkelen på tårnet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mer enn ti år har det berømte tårnet i Pisa vært stengt for publikum, mens man har arbeidet hektisk med å rette det opp gjennom å bearbeide grunnen under sokkelen.

Ved tårnets base står tonnevis med blykolosser for å støtte opp, rundt tårnet er stålringer festet som "korsett" og i tillegg er det tjoret med seler i tilfelle det trengte støtte under arbeidet i grunnen under sokkelen. Heldigvis har det til nå ikke vært behov for disse selene.

Fem centimeter

Neste sommer kan du forhåpentligvis beundre tårnet i "rettere" og tryggere tilstand.
Neste sommer kan du forhåpentligvis beundre tårnet i "rettere" og tryggere tilstand. Vis mer

Siden nyttår har tårnet rettet seg opp fem centimeter. Dette avslører en av de ansvarlige ingeniørene for redningsarbeidet rundt det berømte klokketårnet, Paolo Heiniger, til ANSA Italian News Agency. Etter alle solemerker bør derfor verdens mest berømte tårn igjen bli tilgjengelig for deg og meg neste sommer!

Fra 1173

Tårnet er egentlig klokketårnet til katedralen i Pisa. Konstruksjonen ble påbegynt i 1173, og med to lange pauser, fortsatte byggingen i to hundre år. Det ser ut som om tårnet begynte å helle allerede under byggingen. Det er ikke bare skjevt på grunn av at den ene siden synker ned i grunnen. Tårnet er faktisk litt svai fordi konstruktørene underveis har prøvd å rette det opp med legge på en "motsatt hellning".

I dag konsentreres innsatsen om å gjøre noe med grunnen under tårnet for å rette det opp, og det kan altså se ut som om arbeidene krones med en viss suksess, og at det er håp om at tårnet vil bli stående enda noen hundre år.