Tarifa - takes your breath away!

Dødsbra surf, kule klubber og en av Europas aller beste strender – får du følelsen av at sommerferien er i boks? Av: Vibeke Montero

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tarifa er Spanias surfehovedstad. Til tross for at det bare er en koselig, liten landsby med uforstyrret utsikt til Afrikas fjell i horisonten. Den ble oppdaget tidlig på åttitallet av globetrottsurfere på jakt etter perfekte forhold. Bølgen som lover alt. Vinden som tar tak og fører deg mot Marokko. Vanskelig å stå imot.

>> SE BILDENE fra Tarifa

Forelskelse

Gøy å surfe! Foto: photito.com
Gøy å surfe! Foto: photito.com Vis mer

Vi har forelsket oss i Tarifa. Og bare for å ha sagt det, vi er ikke surfere. Det er bare å forestille seg hvordan de som lever for øyeblikkene med brett og bølger under kroppen føler det. Her finnes kilometervis av gylden sand. Den duger like bra for
soltilbedere som for brettentusiaster. I den ene enden av den milelange stranda stiger en enorm sanddyne a la Sahara. I den andre ligger den vesle landsbyen og byr på krystallklart vann for de som ikke gidder gå lengre.

Best av alt – det er billig!

Joda, vi har hørt om perfekte forhold og krystallklart vann før. Problemet pleier å være at slikt koster. I Tarifa er hip-faktoren lav. Surferne regjerer, og de har som regel lite til overs for luksus. Muligens skal man takke de uregjerlige vindene i området for fraværet av snobberi. Her koster ølen fortsatt én euro, kaffen likeså, og hotellrom finner man lett for under femhundre kroner, om man ikke vil mingle med surferne på de mange campingplassene langs stranda.

>> Mer om STRANDLIVET i Tarifa

På sjekker’n

Døgnrytmen i Tarifa dikteres av to ting: kule DJ’er og elementene. I løpet av sommermånedene mangedobles befolkningen på grunn av tilreisende surfere. Da fylles strender og campingplasser med folkevognbusser. Varmen bringer alle til stranda på dagtid. Men når kvelden kommer og surfekroppene har ålet seg ut av våtdrakter og inn i myke linbukser, fokuseres det på ønsket om å møte nye mennesker. De kuleste klubbene er fulle så og si hver eneste kveld.

Vi kom i snakk med et par lokale tenåringsjenter som ikke hadde noen interesse for surfing overhodet. Allikevel hadde de opparbeidet seg en minstekunnskap om sporten. “Om vi skal ha sjans på de kjekkeste gutta som kommer hit, må vi kunne snakke med dem om kiting”, fniste de. Vi viderefører tipset!

Bar Misiana er et populært vannhull til alle døgnets tider. Foto: photito.com
Bar Misiana er et populært vannhull til alle døgnets tider. Foto: photito.com Vis mer


Aktiviteter – dag og natt

Er ikke havet ditt favorittelement, finnes det nok av andre ting å finne på. Det klatres, rides, paraglides og sykles i fantastisk terreng sommer som vinter. Foretrekker du en roligere feriepuls går det også an å bruke tiden på å slikke sol, rusle i gamlebyen som er full av spennende arabiske detaljer, eller rett og slett forberede seg på å feste utover i nattetimene.

Om kvelden er Tarifa et takknemlig sted å feste. Det finnes massevis av kaféer og restauranter der man kan spise alt fra fersk blekksprut til kebab, eller bare koble av i den varme natten med en café con leche. Når spisingen er unnagjort og kroppen fyllt med energi igjen, samles alle på Misiana, som er byens beste bar. Og fordi stemningen i Tarifa er en underfundig blanding av urban, avsidesliggende, trendy og laidback, hender det titt og ofte at kjente DJ’s dukker opp for å fylle deg med rytmer.

Med smak av Afrika

Ønsker man en dag fyllt av helt andre impulser, er det fort gjort å hoppe på en hurtigbåt over til Tanger. Båtene går fra havna i Tarifa, og på 35 minutter ligger Afrika for dine føtter. Marokkanerne i Tanger vet å sko seg på naïve europeere som hverken forstår seg på dirham, pruting eller arabisk kultur. Men er man litt på vakt, og vet at ”la, la, la” betyr et klart og tydelig ”NEI” på den lokale dialekten, er det ingenting i veien for at man kan boltre seg i alt det eksotiske. Krydder og gull. Røkelse og sukkersøt mynte-te. Eller en time i hamam. Det gjør underverker både for støle surfelår og disconakker med sleng. Ikke å forglemme sjelen. Om kvelden tar du bare båten tilbake over Gibraltarstredet, sånn at du er klar igjen for bølgebruset dagen etter.

Nesten som om man kan lene seg over til Afrika fra Playa Chica. Foto: photito.com
Nesten som om man kan lene seg over til Afrika fra Playa Chica. Foto: photito.com Vis mer


I store fotspor

Mange går glipp av det store arkeologiske feltet som fortsatt er under utgraving i Bolonia, 15 kilometer nordvest for byen. Ruinene fra romertiden er i uvanlig god stand, og ingen aner foreløpig omfanget av funnet. Det arkeologene vet er at de er i ferd med å avdekke en romersk bosetting fra cirka år 200 f.Kr, og at det vesle samfunnet som het Baelo Claudia fungerte som en stor fiskerifabrikk der man oppbevarte, preserverte og distribuerte fangsten fra det fiskerike Middelhavet. Dette er et fantastisk skue hvor man får føle på huden hvordan romerne vasset rundt i sine hvite kjortler.

>> SE BILDENE fra Tarifa

Ferie i en hengekøye?

Er du rett og slett ikke av den sporty typen, eller har blitt dratt med av slitsomt energiske venner, går det fint an å innrede seg i en hengekøye med en bok i fanget. Men ikke hvilken som helst bok. I Tarifa er det bare en bok som duger. ”Alkymisten” av Paulo Coehlo. Klassikeren om gjetergutten som på uventet vis finner meningen med livet har et kapittel hvor handlingen er lagt til Tarifa. Da er det lov å la seg friste til å tro at man faktisk kan finne meningen med livet her, enten det er dinglende etter en kite, bredbent på et surfbrett, galopperende langs stranda, i en hengekøye eller i bunnen av en sangria under en parasoll.

Mer fra Spania