<b>MYGGMIDDEL:</b> Selv om myggmiddelet er lovlig i landet du kjøpte det, er det ikke sikkert at det er lovlig i Norge. Foto: PantherMedia /
MYGGMIDDEL: Selv om myggmiddelet er lovlig i landet du kjøpte det, er det ikke sikkert at det er lovlig i Norge. Foto: PantherMedia / Vis mer

Tar med ulovlig myggmiddel hjem

Selv om middelet er godkjent i landet du kjøpte det, bør du ikke ta det med hjem fra ferie.

Hver femte danske tar med myggmiddel hjem fra utlandet, ifølge politiken.dk

Det er nemlig ulovlig å importere myggmiddel til Danmark, selv om de er godkjent i landet. Miljøstyrelsen i Danmark (tilsvarende det norske Klima- og forurensningsdirektoratet) har godkjent 12 myggmidler til bruk og salg i Danmark.

– Gjelder de samme reglene i Norge?

– Hvis du har med deg myggmiddel som inneholder mer enn 20 prosent DEET, er det ikke lov å ta med til Norge, sier Christian Dons, prosjektleder i Klif, til DinSide.

 • Slik kan du ta opp kampen mot myggen, også uten gift
 • Ingen kontroller

  Selv om det ikke er lov å ta med myggmiddel som inneholder mer enn 20 prosent DEET, har ikke KLIF noen målrettet kontroll på dette.


  – Vi har et krav i Norge som sier at denne type myggmiddel skal være merket og at de ikke skal brukes på barn under tre år og at det bør brukes med forsiktighet på barn. Vi mener at overdreven bruk på små barn ikke er heldig, forteller prosjektlederen.

  I Norge er vi ikke utsatt for like aggressive myggarter som kan overføre sykdommer, dermed ser ikke Klif det som nødvendig å bruke myggmiddel som inneholder mer enn 20 prosent DEET.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  – Når det gjelder myggmidler i Norge, er det ingen godkjenning per i dag, men det kommer som følge av EU-direktiv. Det betyr at det ikke er produkter som er godkjente av oss og derved ikke mulig å gi noe tall, opplyser Dons.

  Hva er DEET?

  DEET er et effektivt stoff mot mygg. Det har imidlertid også helseskadelige egenskaper, og kan gi hudirritasjoner, dannelse av blemmer og arrdannelse ved høyrere konsentrasjon. Det kan også være helsefarlig ved svelging. Stoffet anses som trygt å bruke hvis produktet inneholder 20 prosent eller mindre av DEET.

  Myggmilder kan også inneholde andre virkestoffer som kan være skadelige, for eksempel eteriske oljer, eller pyretriner og pyretroider (i myggspiraler og -pinner), ifølge erdetfarlig.no

  Les også: Derfor klør myggstikk så inni #$%*!

  Ta forholdsregler

  Hvis du er ute i naturen og plages av mygg eller andre insekter er det greit å holde seg til noen forholdsregler:

  • Dekk til mest mulig hud med klær.
  • Påfør et tynt lag med insektmiddel der du ikke får dekket til huden.
  • Les alltid teksten på etiketten før bruk.
  • Bruk ikke insektmiddelet på sår, irritert hud eller på områder med eksem.
  • Klif fraråder generelt bruk av insektmiddel på små barn.
  Dersom det skulle oppstå noen mindre tegn til reaksjon bør området der det er brukt myggmiddel vaskes med en gang. Unngå også kontakt med øynene, og vær nøye når du fjerner middelet. Vask områdene godt med såpe når du ikke lenger trenger bekyttelse mot myggen.