Tankeløshet utløser snøskred

Hittil i vinter har tre personer omkommet i skredulykker, og faren er størst for de som er ute på tur i fjellet. Ikke bli en del av den negative statistikken - her er rådene.

Det er gjerne hodeløs adferd som fører til at skiløpere utløser skred i vinterfjellet.

- Bruk hodet og sunn fornuft. Skredofre i fjellet har typisk gått alene, og er gjerne kjente med området de går i, men har glemt å bruke hodet, sier informasjonssjef i Norges Geotekniske Institutt, Kjell Hauge til DinSide.

Hauge beskriver en typisk risikosituasjon slik: Det er dårlig vær, vind og snøfall, og ivrige skiløpere venter på at forholdene skal bedre seg. Straks været bedrer seg begir de seg ut i fjellet, selv om skredvarselet ligger på tre (på en skala fra en til fem, der en er tryggest og fem er farligst).

- Ofte er det unge eller voksne barskinger som skal på topptur, og gjerne vil stå ned bratt terreng, ofte med fall på 30 grader eller mer (tilsvarende unnarennet i Holmenkollen). I iveren vurderer de ikke forholdene så objektivt som de burde, og da skjer ulykken.

Flere omkommer hvert år

Ifølge Norges Geotekniske Institutt er snøskred den hyppigste årsaken til naturskader i Norge. NGI er senter for snøskredvarsling i Norge. Enkelte vintre kan skred og skredfare føre til at flere hundre personer evakueres fra hjemmene sine, og statistisk sett omkommer fire til syv personer i snøskred hvert år. Andelen dødsulykker knyttet til friluftsliv synes å ha økt de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameratredning er livsviktig

Frikjørere er gjerne glade i bratte heng, men da kan også skredfaren være stor.
Frikjørere er gjerne glade i bratte heng, men da kan også skredfaren være stor. Vis mer

Snøskred

Har du sett snøskred noen gang? (Avsluttet)
Nei, aldri(47%) 233
Ja, på avstand(29%) 143
Ja, på nært hold(24%) 117
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Tankeløshet utløser snøskred

 1. Snøskred


For å unngå skredulykker bør du først og fremst unngå bratte områder. Dessuten bør du aldri gå alene, og i risikoområder bør dere kjøre en og en, slik at noen står trygt og kan hjelpe om ulykken likevel rammer.

Kameratredning gir den største sjansen til å overleve. De færreste som blir tatt av skred kan nemlig regne med å holde ut helt til hjelpemannskaper er på plass. I følge NGI dør cirka 25 prosent av skredofrene allerede før skredet stopper. Om du overlever dette, er det 90 prosent sjanse til å komme fra ulykken med livet i behold om du graves frem innen 15 minutter. Etter 45 minutter reduseres sjansen for å overleve til 25 prosent.

 • Følg rygg - vær trygg, sier et ordspråk. Ser du steiner som stikker opp i ruten, er du relativt sikker på at snøen ikke er skredfarlig akkurat der.
 • Gå en og en om dere passerer et skredfarlig område.
 • Elektronisk søkeutstyr øker sjansen for å finne andre raskt.
 • For å lete og grave frem trenger du spade og søkestang, bør være med i sekken.
 • Tren på redning før du legger ut på tur, det øker sjansen for å gjøre det riktige om ulykken er ute. NRK meldte før helgen at politikerne i Sogn og Fjordane vurderer å innføre rassøk og livberging som pensum på ungdomsskolene i fylket. Kanskje et tiltak flere burde vurdert?
 • Les mer om kameratredning hos NGI

  Skredfarlig i påsken

  Skredfaren i første del av påsken ser ut til å være størst i fjellene i Nord-Norge, melder Meteorologisk institutt. Nytt varsel for siste del av påsken kommer tirsdag 3. april. Merk at dette er generelle varsler, som ikke kan erstatte en lokal vurdering av forholdene fra område til område.

  - Detaljert varsling krever kontinuerlig og daglig oppfølging i skredområder, sier informasjonssjef Kjell Hauge i NGI. Slik varsling finnes ikke i Norge i dag.

  Her er risikofaktorer

  Meteorologisk institutt fremhever disse generelle tegnene på snøskredfare:

 • Sterkt snøfall (mer enn cirka 20 cm per døgn) øker faren for skred.
 • Snøfall ledsaget av vind eller plutselige økninger i lufttemperaturen øker faren ytterligere.
 • Kraftig solinnstrålig fører til økt fare for skred.
 • Det samme gjelder om det regner på snødekket.
 • Bratte skråninger i lé for vinden er mest utsatt for skred. Unngå skråninger der det ser ut til å ligge mer snø enn i resten av fjellsiden.
 • Skråninger og heng trenger ikke være store for at det skal være skredfare der.
 • Fast overflate er ingen garanti, løse lag lenger nede kan øke skredfaren.
 • Drønn i snødekket er et tegn på skredfare.
 • Ser du at det nylig har gått skred i området bør du være ekstra varsom.
 • Pent vær er ingen garanti mot snøskred. Nedenfor kan du se en videosnutt fra Verbier i Alpene - vær advart:


  Flere skredvideoer kan du se her