Ta tilbake all-inclusiven

Det urørte og jomfruelige er riktig smak, men aner vi et stemningsskifte?

Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOMMENTAR: En argentiner jeg traff i et middagsselskap fortalte om sin siste reise. Han hadde via helikopter latt seg slippe ned i jungelen uten særlig mye utstyr og skulle selv finne veien ut av den store skogen. Han hadde lenge ønsket å foreta denne reisen, men det var en ikke ufarlig reise hvor det var påkrevet å ha et passende følge som behersker villmark. Ettersom denne ekspedisjonen krever både mot og styrke hadde han lenge lett etter reisefølge, men ingen annen enn hans kone turte å legge ut på vandringen ut av jungelen.

- Det var utmattende, og ja, det var farlig, sa den vågale argentineren. – Men det var vakkert, sa han med overbevisning.

Han er ikke den eneste som lar seg tiltale av det urberørte. Turistene vil uansett være de første som ankommer et sted for å berøre/la seg berøre av stedet. Det har lenge vært mest stilig å være den første som kommer til et sted med urbefolkning som fortsatt fanger maten med pil og bue. Den franske forskeren Pierre Bordieu sier at god smak handler om å beherske symbolske og kulturelle koder. Det er god smak å la seg heise ned i jungelen.

Det har lenge vært dårlig smak å ha t-skjorte med elg på, bestille fem gin tonics til frokosten på morgenflyet til Málaga og ikke kunne uttale foie gras.

Kunsten å beherske kulturelle og symbolske koder, vil ofte springe ut i økonomi; hvem har penger nok til å sette preferansene. Man løper så fort man kan for å dra med beduinene til Matmata eller bo med ashanincas i Amazona, vi vil være der først, før befolkningen anlegger et trestjerners hotell med parkeringsplass midt i landsbyen. For mens vi selv leker oss med å beherske reise- kaffe- og livsstilstrender, vil man helst ikke at de – den ville indianerne og de barbariske berberne – skal kunne ta del i det. De skal fortsatt tjene en kvart dollar på å selge armbånd av frø. Hva vil Pierre Bordieu si til det?

Vill av overmot og cabernet sauvignon sier jeg:

- Jeg var på allinclusive i Karibia nettopp. Deilig badetemperatur. Baren lå rett på playaen.

... og etterpå slapper vi av i hengekøya!
... og etterpå slapper vi av i hengekøya! Vis mer


Argentineren nipper langsomt til sitt glass; det sier alt om hva han mener om brisne blondiner som legger seg ut med den gode smaken.

- Jeg er mett av inntrykk nå. Jeg vil nå helst slå av mobiltelefonen og legge meg i hengekøya med en bok, koketterte han livstrett.

Aner jeg en ny reisetrend? Overmett slabberas i hengekøya?

Mer:
Små terrorister på tur
Min store, herlige imaginære familie
Postkort fra ferieparadiset
Ola Dunk på høye hæler
Lureri og jåleri
Den aller siste sovjetstaten
Sommeren angriper
Naturdiktatorene råder
Når ble norsk godt?
Gay mat
Krigen i døren
Ferien: et gjør-det-selv-helvete
Enden nær for synd, sigg og gin tonic
Kort, kortere, miniskjørt
Fra macho til metroseksuell
Kjærlighet og geriljakrig
Fiesta med forviklinger
Rumpespesial
Storbystrategi
Gid jeg var homo
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Nordmenn - verdens minst høflige folk?
Rettferdig byttehandel
Mordere, pederaster og lommetjuver
Du får som fortjent
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Caviar, baby
Dødelig kjedelige fossefall

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!