Ta med røykvarsler på tur

Det er greit å være på den sikre siden.

En reiserøykvarsler er en enkel måte å øke sikkerheten på. Foto: Enklere Liv
En reiserøykvarsler er en enkel måte å øke sikkerheten på. Foto: Enklere Liv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til onsdag 25. februar brøt det ut brann på Quality Hotel Statt i Eskiltuna i Sverige. Hotellet ble overtent, men heldigvis kom alle 113 som befant seg i hotellet fra det med livet i behold. Tre ble imidlertid skadet.

Det at alle gjestene kom seg ut i live tyder på at hotellets brannvarslingssystem fungerte bra.

Det er strenge regler for brannsikkerhet ved overnattingssteder i Norge og de andre nordiske landene. Også EU har et regelverk som skal ivareta brannsikkerheten til hotellgjester.

Det er ikke dermed sagt at alle overnattingssteder oppfyller disse kravene. Og reiser du i andre verdensdeler, skal du være klar over at mange land ikke har noe regelverk - eller at overnattingsstedene ikke er så nøye med å overholde reglene.

Backpackerhotell er "dødsfeller"

Som hotellgjest er det derfor viktig at du orienterer deg om nødutganger og sjekker at hotellet har brannvarslere når du ankommer.

Reiserøykvarslere

Mange globetrottere sverger til å ta med seg egen brannvarsler når de er på tur. Det finnes portable røykvarslere som tar liten plass og er enkle å bruke. Et eksempel er Enklere Liv Reiserøykvarsler, som også fungerer som innbruddsalarm. Den koster 198 kroner hos www.enklereliv.no. En annen variant er Deltronic Reiserøykvarsler som også fungerer som døralarm. Den koster 149 kroner hos Clas Ohlson.

Det er ikke bare på reise du bør sikre deg mot brann:

En av fire hytter er uten røykvarsler
Mye lys og altfor mye varme - pass på når du bruker levende lys
Røykvarslere ute av kontroll