Ta lappen i utlandet

"Alt" er billigere i utlandet enn i Norge. Dersom du er uten lappen og skal bli værende over lenger tid i et annet land, lønner det seg å benytte sjansen til å ta førerkortet.

Daniel Ingebrictson bodde ett år i USA, og jobbet på Epcot-senteret i Disneyworld i 2002. Mens han bodde "over-there" benyttet han sjansen til å ta førerkortet, ettersom det er vesentlig mye billigere å gjøre det der enn å ta det i Norge. For studenter som planlegger å bo over lengre tid i utlandet er det STORE penger å spare på å anskaffe dette i det landet du skal studere.

>> Slik får du med lappen fra utlandet

150 kroner for lappen

- Totalt brukte jeg godt og vel 20 dollar på førerkortet, og det tok heller ikke spesielt lang tid å få det. Da kjørte jeg opp inne på en lukket bane hvor jeg gjorde noen øvelser mellom trafikk-kjegler, forteller Ingebrictson.

Ta lappen i utlandet

  1. Dette er reglene


Da han tok oppkjøringen i Florida tok han en teoriprøve en uke før oppkjøring, og møtte opp på kjørekontoret klokken 08.00, hvorpå han hadde førerkortet i hånden klokken 13.00 samme dag.

Daniel Ingebrictson tok førerkortet i USA. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Daniel Ingebrictson tok førerkortet i USA. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


- Det var litt som å kjøre radiobil og få førerkortet med på kjøpet, humrer Ingebrictson.

Teller like mye

I henhold til norske regler er det svært få begrensninger og restriksjoner når det gjelder å ta førekortet i et annet land. Det eneste du ofte trenger å gjøre er å få det godkjent i Norge. Dette gjøres ved at du må ta en ny oppkjøring i Norge for å det fornyet, men dersom du har tatt det i et land i EØS-området gjelder det på like vilkår som om du skulle tatt det i Norge

- Dessuten kunne jeg kjøre med mitt amerikanske førerkort her i Norge i ett år før jeg måtte ta ny oppkjøring. Jeg har spart store beløp på å ikke ta førerkortet her hjemme. 20 dollar er jo ingenting, så det eneste som har kostet noe her hjemme er ekstra oppkjøring, men det var det verdt.

Ettersom han hadde tatt førerkort for automatgir, hadde han faktisk ikke lov til å føre bil i Norge med annet enn automatgir.

- Ja, automatgir i USA er jo like vanlig som brødskiver til frokost er her hjemme. Her derimot er det ikke like vanlig med automatgir, så jeg fikk ordna meg norsk førerkort fort som fy, sier Ingebrictson.

>> Slik får du med lappen fra utlandet