Ta julehandelen i Sverige

Nå får du 18 prosent "avslag" på alt.

 Foto: Patrick Gunnar Helin/Göteborg & Co
Foto: Patrick Gunnar Helin/Göteborg & Co Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lakker og lir mot jul, og det er på tide å begynne å tenke på julehandelen.

Får du angst ved tanken? Da er vårt tips å gjøre juleshoppingen morsommere ved å reise til utlandet for å gjennomføre den. Og valget faller på Sverige av en veldig enkel grunn.

Svak svensk krone

Den svenske kronen er svak, og akkurat nå betaler vi bare 82 kroner for 100 svenske kroner. Det betyr at du får 18 prosent "avslag" på alt du kjøper.

Det svenske olabuksene søsteren din ønsker seg, som koster 1.400 kroner i Norge, koster 1.400 svenske kroner i Sverige, noe som tilsvarer 1.092 norske kroner.

Barbermaskinen mannen i huset ønsker seg koster 1.200 kroner i Norge, mens de 1.200 svenske kronene du må betale i Sverige bare tilsvarer 936 norske kroner.

Må ha-dunjakken tenåringssønnen vil ha koster 3.000 kroner i Norge, mens de 3.000 svenske kronene du må betale for den bare tilsvarer 2.340 norske kroner.

Gøteborg eller Stockholm

Det er Gøteborg og Stockholm som peker seg ut som opplagte reisemål for juleshoppingen, selv om du sikkert får kjøpt mange av gavene om du bare kjører rett over grensen til Strømstad, Charlottenberg eller Töckfors.

Bor du på Østlandet, kan du ta toget til Gøteborg fra Oslo for helt ned i 199 kroner hver vei. Bussen er heller ikke dyr. Du får en enveisbillett helt nede i 125 kroner. Det er flere selskaper som opererer mellom Oslo og Göteborg: Bus4You, GoByBus (tidl. Säfflebussen) og SweBus Express.

Det finnes mange billige og bra hoteller i Gøteborg. Noen eksempler er Scandic Crown, Spar Hotel og Gothia Towers. Gjør et søk på en hotellnettside, men husk også å sjekke hvilken pris du får dersom du bestiller direkte fra hotellet - ofte er dette rimeligere.

Her ser du tips til bra shopping og hyggelige kafeer/restauranter i Gøteborg.

Stockholm er en flott by også vinterstid. Foto: Oke
Stockholm er en flott by også vinterstid. Foto: Oke Vis mer


Stockholm er også lett å reise til. Fra Oslo går det tog og buss (SJ opererer toget (du må bytte én gang), og både SweBus Express, GoByBus og Bus4You har ruter til Stockholm). Både SAS, Norwegian og Finnair flyr fra Gardermoen, mens du må belage deg på en mellomlanding dersom du flyr fra andre byer. Fra Trondheim kan du ta Nabotåget, som opereres delvis av NSB og Veolia Transport (kjøp billetter hos SJ.se).

Stockholm er generelt en litt dyrere hotellby enn Gøteborg, men prisene har falt i den svenske hovedstaden. Stilig og sentral overnatting får du på Story Hotel, Sheraton Stockholm og Hilton Stockholm Slussen. Sistnevnte er et femstjernershotell, og bare for å gi et eksempell på priser - overnatting fre-søn i dobbeltrom koster cirka 1.200 kroner natten (uten frokost). Det er ikke så verst for luksusovernatting midt i byen.

Les vår storbyguide til Stockholm.