Ta ferie i nettoen

Kunne du tenke deg å kaste klærne i ferien? Her ser du hvor du kan gjøre det!

Frihetsfølelsen er sterk når du kan hoppe i sjøen uten en tråd på kroppen. Må du ha et svaberg helt for deg selv for å tørre det, eller er du såpass ublu at du godt kan bade naken foran andre?

Naturistene sverger til nettoen - ikke bare på stranda, men også i skibakken, i baren og i matbutikken. Ingenting er mer naturlig enn en naken kropp, mener de.

20 norske naturiststrender

Nyt sommeren i nettoen i år. Foto: Quentin Houyoux
Nyt sommeren i nettoen i år. Foto: Quentin Houyoux Vis mer

Ifølge Norges Naturistforbund finnes det rundt 20 fristrender i Norge. Oslo har fem: Kalvøya, Langøyene, Huk, Strandskog og Svartkulp. Du kan bade
naken i Farrisvannet, ved Skåtangen på Tjøme, og Glomstadbukta ved Mjøsa. Sør i landet kan du kaste klærne ved Søm i Kristiansand, Kviljoodden ved Lista og Orrestranda på Jæren (men de to siste er uoffisielle naturiststrender).

I Molde kan du bade naken på Hjertøya, i Ålesund på Mauren og i Bergen i Kollevågen på Askøy. Hoøya i Steinkjer og Djupvika i Trondheim er begge offisielle fristrender. Nord i landet er det bare Ursetvika i Salten ved Bodø som er offisiell fristrand.

Naken hvor du vil

Du har lov å vrenge av deg klærne og ta et bad stort sett overalt, men "seksuelt krenkende eller uanstendig oppførsel" er ikke tillatt, ifølge norsk lov. Så lenge du ikke sjenerer andre, er det altså ingenting i veien for at du tar deg en dukkert uten badetøy dersom du finner en fristende bukt. Men å sprade rundt og briske seg blant barnefamilier på strandtur er ikke særlig populært. Ekte naturister bader ikke nakne for å vise deg frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen