<b>ALLE FÅR:</b> Likevel kan du oppleve det reneste anarki rundt bagasjebåndet på enkelte flyplasser. Foto: Colourbox.com
ALLE FÅR: Likevel kan du oppleve det reneste anarki rundt bagasjebåndet på enkelte flyplasser. Foto: Colourbox.comVis mer

Ta et skritt tilbake!

Du som reiser, forstår ikke de enkleste ting.

Husker du da dere var barn og lekte hånd i hånd i sirkler i skolegården? Eller da dere satt i klasserommet i ring rundt læreren som leste høyt fra en bok? Du visste at hvis det kom en til som ville være med, så måtte alle de andre flytte seg litt lengre bakover. Ved å utvide sirkelen med noen ganske få centimeter hver, så ville det raskt bli plass til en til. Et enkelt og banalt prinsipp altså: Gjør sirkelen større, og så blir det plass til flere.

Så når var det du glemte det?

Det må ha skjedd idet du begynte å reise. Kanskje ligger fortsatt barndommens kunnskap om utvidete sirkler lagret et sted bak i hodet idet du låser husdøren hjemme. Kanskje husker du det fortsatt når du sitter på flybussen med en avis og gleder deg til reisen og fortsatt kan anses som et sivilisert menneske. Men et eller annet sted glipper det. Det er i alle fall glemt idet du nærmer deg bagasjebåndet. For på flyplassen, rundt bagasjebåndet, hersker det en annen kultur: Hvis jeg bare kommer tett nok inntil, så vil jeg få bagasjen min før noen andre!

Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller
Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller Vis mer


Noen flyplasser har en linje på gulvet rundt bagasjebåndet. En markert nokså bred opptegnet sirkel, gjerne i rødt eller gult, som indikerer hvor du bør stå og vente. Den fungerer nokså godt ved innsjekkingsskranken og i passkontrollen, men av en eller annen grunn har den ingen effekt når det kommer til bagasje. Ingen linje i verden kan stoppe deg. Og uten skam dytter du deg frem sammen med flere hundre andre lettere paniske flyreisende. Der fremme står du klar og speider - gjerne en god stund før båndet har begynt å rulle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Den virkelige komedien starter ikke før førstemann får øye på kofferten sin.»

Men dette er bare begynnelsen. Den virkelige komedien starter ikke før førstemann får øye på kofferten sin. Det er fare for liv og helse idet du panisk river ned
kofferten fra båndet og slenger den i kneskålen på sidemann, fordi han ikke har vist tegn til å vike så mye som en millimeter. Han har antakelig ikke engang sett at du står der og basker med bagasjen din, så ivrig er han etter å finne sin egen. Eldre? Kvinner? Barn? Ved bagasjebåndet må en hver klare seg selv, det vet alle.

Kaos ved bagasjebåndet

Føler du deg truffet? Er du en av dem som kliner deg helt oppi bagasjebåndet? (Avsluttet)
Nei, jeg er ikke en de av idiotene(68%)
Ærlig talt, hvem bryr seg?(15%)
Ja, men dette er snakk om å være på hugget(9%)
Ups, dette gjør jeg ... og det må jeg slutte med(7%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Snu deg rundt neste gang du er der. For lengre bak, på trygg avstand fra denne kaotiske mengden mennesker som er nær ved å ramle over bagasjebåndet, så står det faktisk noen. Der står jeg, sammen med noen stakkars få reisende, på tærne og prøver febrilsk å speide over den ugjennomtrengelige muren av mennesker noen meter foran meg. Kom og stå her med oss! trygler vi med blikkene våre. Ta ett skritt tilbake! Du vil se at det blir bedre plass, at du enkelt vil få øye på bagasjen din fordi det ikke står andre i veien, og at det lar seg gjøre å gå rolig frem, hente kofferten og forlate mengden uten fare for knuste kneskåler.