Ta dukkerten her!

BLUE FLAG: I år kan du velge mellom 2.549 strender og 638 marinaer av ypperste kvalitet. Her finner du kremen av kremen.>> Her er blått flagg-strendene

Skagenstrendene er godt representert på årets blått flagg-liste.Foto: Lennart Nielsen/VisitDenmark Foto: Lennart Nielsen/VisitDenmark
Skagenstrendene er godt representert på årets blått flagg-liste.
Foto: Lennart Nielsen/VisitDenmark Foto: Lennart Nielsen/VisitDenmark Vis mer


Hvert år gis rene, ryddige, sikre og miljøvennlige strender og marinaer utmerkelsen "Blue Flag" - eller blått flagg. Det er organisasjonen Foundation for Environmental Education (FEE) som gir utmerkelsene. På strender med blått flagg skal det være god vannkvalitet, ryddig, miljøvennlig – og kanskje er de utstyrt med sanitærfasiliteter. Dette er kriteriene i korte trekk.

 • Les mer om kriteriene i denne artikkelen
 • Kun marinaer i Norge

  Rundt om i Europa og flere andre land som er representert på listen, er 2.549 strender og 638 marinaer belønnet med blått flagg, mot 2472 strender og 635 marinaer i 2005. Blått flagg har blitt utdelt siden 1987, og 2001 var første året som Norge opptrådte på listen.

  Norge er kun representert med marinaer på årets liste. I fjor kunne du bade under blått flagg på Hamresanden, Bystranda i Kristiansand og Skottevig Maritime Senters strand i Lillesand. I år er det kun marinaer i Larvik (Stavern Gjestehavn), Lillesand (Lillesand Gjestehavn) og Risør (Risør Gjestehavn) som er representert på blått flagg-listen.

  I nordisk sammenheng ligger Norge dårlig an; i Sverige er det 45 strender og 58 marinaer med blått flagg, i Finland er det seks strender og 30 marinaer, og i Danmark er det hele 211 strender og 77 marinaer.

  De tradisjonelt svært populære ferielandene Hellas og Spania er godt representert på listen, med hele 477 strender i Spania (478 i fjor), og 404 strender i Hellas (383 i fjor). I Tyrkia kan du se blått flagg på 192 strender - 18 flere enn i fjor, og i det stadig mer populære Kroatia vaier flagget på 103 strender - mot 94 i 2005.

  For første gang er Romania representert på listen, med åtte strender og en marina.

  >> Antall blått flagg-strender per land

  Her finner du blått flagg-strender

  Sverige:
  Det er kanskje ikke uventet den sørlige delen av Sverige som er best representert hva gjelder blått flagg strender og marinaer - og den aller største konsentrasjonen finner vi på vestkysten; Västra Götaland, Hallands Län og Skåne Län.

  Danmark:
  Du finner strender med blått flagg over hele Danmark; på både Jylland, Sjælland og Fyn. Den største konsentrasjonen her finner du imidlertid klinkende klart på Nord-Jylland - fulgt av Vestsjælland som neste område med flest blå flagg. Skagen er det heteste tipset i Danmark - der kan du velge blant åtte blått flagg-strender.

  Spania:
  I Spania er det 480 strender og 82 marinaer med blått flagg. Her finner du rene og pene strender nesten hvor du måtte snu deg på kysten av det spanske fastlandet, samt en god del på Kanariøyene og Balearene.

  Hellas:
  Med 411 strender å velge blant, burde det ikke være noe problem å finne det blå flagget på badeferie i Hellas og på de greske øyene. Kartet på Blue Flags nettside som markerer de flaggede strendene, er så tett beflagget at det nesten ikke er mulig å se omrisset av landet. Foruten på fastlandet, er det blått flagg-strender på øyene Kreta, Zakynthos, Kefallonia, Lefka, Korfu, Samos, Chios og Lesvos, samt flere steder i Kykladene og Dodekanesene.

  Frankrike:
  Her er 269 strender og 84 marinaer med blått flagg. Vi finner den desidert største konsentrasjonen på middelhavskysten av Frankrike, og selv om du også finner en del på atlanterhavskysten og mot Den engelske kanal, er det markant lengre mellom flaggene her.

  Tyrkia:
  En stor del av sommerens norske charterturister kommer til å bade fra tyrkiske strender denne sommeren. Her er det 192 strender som er belønnet med blått flagg; det heteste tipset her er nok Antalya, men også områder som Bodrum og Kusadasi har relativt korte avstander mellom de blå flaggene.

  Kroatia:
  Kroatia blir stadig mer populært blant norske solturister i sommersesongen, og her er det 103 blått flagg-strender å velge mellom. Du finner flagget på flere strender i Dubrovnik- og Split-områdene, men er du på jakt etter de reneste, ryddigste og sikreste strendene i Kroatia, bør du heller sikte deg inn mot Istra-halvøya.

  Disse landene er med:

  I dag er Blue Flag representert i 36 land i Europa, Marokko, Sør-Afrika, Canada, New Zealand og Karibia. Du finner flaggbelønnede steder i Bahamas, Belgia, Bulgaria, Canada, Kroatia, Kypros, Danmark, Den dominikanske republikk, England, Island, Irland, Italia, Jamaica, Latvia, Litauen, Montenegro, Marokko, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Puerto Rico, Romania, Skottland, Slovenia, Sør-Afrika, Spania, Sverige, Tyrkia og Wales.

  Russland, Malta, Chile og Brasil er ytterligere land som søker om å få delta i programmet og få sine strender inn på Blue Flag-listene.

  Eksterne linker:
  FEE
  Blue Flag

  HVA SKAL DU HA PÅ DEG PÅ STRANDA?

  Årets bikinimote
  Årets badebuksemote
  Årets solbrillemote - dyrt og deilig
  Årets solbrillemote - billigvariantene