- Tenk enkelt, og få med detaljer fremfor å forsøke å med seg alt, oppfordrer fotoekspertene.<br />
<i>Foto: Jorge Tutor</I>
- Tenk enkelt, og få med detaljer fremfor å forsøke å med seg alt, oppfordrer fotoekspertene.
Foto: Jorge TutorVis mer

Ta bedre feriebilder

Med enkle grep kan feriebildene bli fabelaktige. Vi spurte to eksperter om råd.

- Lag enkle komposisjoner. De fleste er altfor opptatte av å få med seg alt, sier fotograf Evy Andersen.

Hun har arbeidet som selvstendig fotograf i vel ti år, og lager både reklame- og illustrasjonsbilder for så vel forlag som magasiner. Andersen har også hatt en rekke utstillinger.

- Ved å fokusere på detaljer bygger du opp og krydrer storyen rundt bildene, forklarer fotografen.

Hun forteller at fotografene Nils Vik og Espen Tollefsens vinterbilder, som henger i Prøys-laboratoriet i Oslo, demonstrerer dette på en utmerket måte.

- En lue i lufta, et par skitupper, en vott i snøen – disse bildene illustrer vinteren på en flott måte. Jeg anbefaler at folk tar en titt på disse bildene, sier den erfarne fotografen.

Gå nærmere

- Ikke vær sparsom med filmen. Forskjellen på en proff og en amatør er at proffen tar flere bilder. Dermed har man flere bilder å velge mellom, og er garantert minst ett godt bilde.

- Hvor mye betyr kamera og utstyr?

- Pocketkameraene har blitt så gode den siste tiden. Det er mer viktig å få riktig objektiv.

Objektivet styrer lyset inn på filmen og avgjør hvor gode bildene blir.

- Det finnes så mange gode tester overalt. Jeg anbefaler folk å lese testene i fotomagasinene når de skal kjøpe utstyr, sier Andersen

Artikkelen fortsetter under annonsen

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Film

- Ofte gjør fremkallingslaboratoriet en slett jobb, folk tror det er dem selv som tar dårlige bilder. Timeslabbene bruker gammel kjemi for å spare penger og har tidvis ikke kompetanse til overstyre dataverktøyene som brukes i fremkallingsprosessene.

Andersen sier videre at det er viktig å velge riktig film.

- Amatørfilmene har landet på 400 ISO for å kompensere for dårlige lysforhold. Igjen kommer en tilbake til at det lønner seg å ikke spare på filmen. Ved å bruke flere sorter film får du bedre bilder. Ved sterkt lys bør du gå ned til 100 eller 64 ISO. Gå tilsvarende opp når det er dårlige lysforhold.

- Bruk blits også i sollys, oppfordrer DinSide Datas egen tester av elektroniske kameraer, Kai Thon. Han er i tillegg teknisk redaktør av fagbladet Fotografi og daglig leder i DigIT.

Han sier at sterk sol gir lite fine slagskygger, men at blitsen reduserer disse. Tar du bilder hvor lyset kommer bakfra, vil motivet reduseres til siluetter.

Feriebilde-huskeliste

  1. Tenk enkelt. Fokuser på detaljene fremfor å forsøke å få med mest mulig.

  2. Ta mange bilder – da har du mer å velge mellom.

  3. Skift film etter lysforholdene. Mer lys krever lavere ISO, mindre lys høyere.

  4. Bruk blitsen – også i dagslys. Motlys forvandler motivet til siluetter, sterk sol gir slagskygger.

  5. Vurder fremkallingslaboratoriet nøye.

Vurderer du å kjøpe elektronisk kamera? I denne artikkelen kan du lese om hva du bør tenke i gjennom før du knaller til på det digitale kameraet.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.