En av mange flygende merkverdigheter: Gee Bee'en.
En av mange flygende merkverdigheter: Gee Bee'en.Vis mer

Ta av med ville lufteventyr

Det er tid for det årlige Airventure i Oshkosh, Wisconsin i USA. Her er det eksperimentell flygalskap for alle som vil se og delta.

Har du hemmelige drømmer om å være pilot i et gyrokopter? Eller fantaserer du om å bygge ditt eget fly? Eller kanskje det er nok å få et innblikk i andres kunnskaper og fantasier? Under det årlige Airventure i Oshkosh kan du som er luftgal og flyfasinert garantert være i skyene – selv om du ikke beveger beina bort fra bakkeplan.

Eksperimentelle fly

Selv om du ikke drømmer om å la fremmedartede og eksperimentelle flymaskiner ta deg med opp i det store blå, er det nok av andre som gjør det. Og da får du mangt å se på. Det Eksperimentelle Flyforbundet (EAA) arrangerer dette årvisse fesjået for flygende og flyinteresserte fra 26. juli til og med 1. august. I løpet av denne perioden venter de mer enn 750.000 besøkende. Det gjør dette arrangementet til det største i verden i sitt slag.

Antikviteter og nyvinninger

I løpet av arrangementet vil hele 12.000 forskjellige fly være innom Wittman Regional Airport i Oshkosh. Årets tema er fart. Derfor gir de selvsagt sine besøkende sjansen til å beundre verdens raskeste fly, 12463>Concorde, på nært hold. Du kan også få se gamle travere som må defineres som antikviteter. Det blir ultralette fly, krigsfly og hjemmebygde særheter. Og selvsagt arrangeres det marked for flydeler beregnet på superentusiastene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglige flyshow inkluderer selvsagt fargerike fallskjermhopp.
Daglige flyshow inkluderer selvsagt fargerike fallskjermhopp. Vis mer

- Alle flytyper kjent for mennesket har vært i Oshkosh, hevder en representant for arrangørene, Dick Kapinsky. – Romfergen må være det eneste unntaket…

Show

Hver eneste dag er det flere flyshow. Her kan du se fantastisk flyakrobatikk med alt fra de minste og mest gebrekkelige gyrokoptre til tunge og moderne militærfly, ispedd antikke dobbeltdekkere og fargerike fallskjermformasjoner. Det blir også konkurranser i flyakrobatikk.

For den nette sum av 29 dollar (ca. 260 kroner) kan du over 18 år kose deg en hel dag med fly, show, utstillinger, forelesninger og teater. For ungdom mellom 14 og 18 koster det 16 dollar (ca. 150 kroner) mens barn mellom 8 og 13 slipper unna med 11 dollar (ca. 100 kroner). Yngre barn slipper inn gratis.

Her skjer det

Vet du ikke hvor Oshkosh er sier du? Vest for Wisconsins største innsjø, Lake Winnebago, ligger åstedet for denne ukens heteste begivenhet. Det er omkring 26 mil nord for Chicago.

Er reiselysten der kan du sjekke DinSide Reises restplassliste for en oversikt over ledige reiser nå. Har du allerede vært på reise kan du dele opplevelsen med andre ved å sette karakterer på reisemålet eller skrive din reiseopplevelse i reiseguiden. Innsendte artikler blir med i konkurransen om en reise til 5.000 kroner! Blir du med i 12189>sommerkonkurransen kan du også vinne flere andre premier for innsendte artikler og fotografier.

Alle bilder: Airventure 2000