Syndig i Saalbach

EM-GULL I AFTER-SKI: Trodde du skiferie i de østerrikske alper stort sett dreide seg om å stå på ski? Feil! Din Side testet Europas villeste afterski!.Tekst og foto: Arve Stallvik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 Foto: Arve Stallvik, ikke tilgjenbruk
Foto: Arve Stallvik, ikke tilgjenbruk Vis mer


SAALBACH (DinSide): - Saalbach er yndig og syndig! Det sier mannen med gull-lenke og hestehale, som også ler godt av engelskmannen som kledde av seg rubb og stubb i går kveld og danser med snabelen ute og en øl i hver hånd. For ingenting overrasker i skiferiens Mekka. Og baren er mye viktigere enn bakken!

Klokka er bare 17.00: Vi åpner låvedøra og blir møtt med en vegg av dugg, dundrende ompa-opma, og bortimot tusen par slalåmstøvler i ivrig støveldans. Drikkevisene får veggene til å bule av desibel:

"...Henden zu himlen – klatsche zusammen. Jeden Tag – Hinterhag!” (”Hendene til himmels – og klask dem sammen. Hver dag på Hinterhag!..."

Din Side kommer inn i en hittil ukjent verden av svette, smelta snø, solkrem, sprit, snobbete klær, skibomser, sklitaklinger, slalåmstøvler og saftig ompa-ompa. Så er vi da også på stedet som er kåret til Europas beste after-ski-sted. Denne verdensberømte Afterski-låven, ”Hinterhag Alm” lever opp til sitt rykte: Ølkranene er vidåpne. Sang og skål og skrål konkurrerer med norsk støveldans og latino-lover-vals.

- I andre etasje: To mann i et slags svart og hvitt kuskinn-kostyme holder takten i gang. Det river i ørene. Hele Saalbach hører festen. Ka-Lank. Ka-Lank. Det dugger på solbriller og de fleste har vrengt av seg oventil, så de står i bare T-skjorta. Det drikkes Gluh-wein (rødvin med sprit) som serveres i store krus og Jäger-te (70-80 % rom) og te, de to slagerne på dette utestedet her på låven. Det er sild i tønne. Det er en stemning jeg ikke har sett maken til. Folk står med slalåmsløvlene på oppå bordene og synger drikkeviser mens de drikker. For i fire-femtiden på ettermiddagen er altså festen er i full gang. Som i går. Og dagen før. Og dagen før det.

På verandaen sitter kjæresteparene og nyter kvelden med utsikt over den lille sjarmerende byen der nede.

Norsk bar

Tone Herfindal (36), Bobo Hole (38) og Kjersti Dyre (26), alle tre venninner fra Bergen, har forelsket seg i Saalbach. - Saalbach er bare toppen. Det aller morsomte skistedet. Og vi har vært på mange steder, sier trioen. Foto: Arve Stallvik, ikke til gjenbruk
Tone Herfindal (36), Bobo Hole (38) og Kjersti Dyre (26), alle tre venninner fra Bergen, har forelsket seg i Saalbach. - Saalbach er bare toppen. Det aller morsomte skistedet. Og vi har vært på mange steder, sier trioen. Foto: Arve Stallvik, ikke til gjenbruk Vis mer


- Vi er jo her for å feste. Ikke hovedsakelig for å kjøre på ski. Det er ikke uten grunn at vi stadig kommer tilbake hit. Vi er fullstendig forelsket i Saalbach. Det er det beste skistedet i Alpene, helt klart. Og vi har testet mange, sier venninnetrioen fra Bergen, Tone Herfindal (36), Bobo Hole (38) og Kjersti Dyre (26). Også i kveld er de på plass i Europas beste afterski-låve.

- Det er stabile snøforhold her, et variert løypenett som passer både for helt uerfarne og de flinkeste, stedet har voldsom sjarm, og du slipper å ta buss for å komme i heisen. Utestedene er også koselige og ligger tett i tett. Det er også her de kjekkeste guttene er, gliser de tre jentene.

Per Lirås (31) fra Borås i Sverige kom hit som skiboms og ble igjen. Han ville rett og slett ikke hjem igjen, og nå er det femte sesongen han driver baren Underbar i hjertet av Saalbach sammen med nordmannen Richard Eggen (30) fra Oslo. Han greide heller ikke å flytte hjem.

På Underbar står også Günther Schnell (31) fra Nesodden utenfor Oslo. Han har allerede funnet rytmen med to store øl midt mellom to jenter:

- Saalbach aber Schnell” er Schnells korte kommentar.

70 prosent skandinaver

ABER SCHNELL: Günther Schnell fra Nesoden utenfor Oslo foran baren i bakken. Nå venter en frokost der nede, og en lang dag i sola. Kan man ha det bedre. Svar: nei! Foto: Arve Stallvik, ikke til gjenbruk
ABER SCHNELL: Günther Schnell fra Nesoden utenfor Oslo foran baren i bakken. Nå venter en frokost der nede, og en lang dag i sola. Kan man ha det bedre. Svar: nei! Foto: Arve Stallvik, ikke til gjenbruk Vis mer


- 70 prosent av gjestene er svenske og norske. Februar, mars og april er nok de hotteste månedene. Da er det ennå mye snø igjen, og sola varmer godt. Mitt triks er vaselin.”Svart på en kvart”, pleier vi å si, den svenske versjonen av å bli nesten svart-solbrent på et kvarter, sier Richard.

Utestedene Bauer, Kastellet og Alibi er de mest populære. Bartendere heller sprit utover den runde bardisken og en lilla-gul flamme tennes. Klokka er bare 17.30. Det er full fest. Men magen krever også sitt: Vi går inn til bygdas egen Fred Flint, Hans Peter (56), som ser ut omtrent som denne tegneseriefiguren. Han valser rundt med hatt og hele krydderbeholdningen på magen, i et spesialsydd belte.

- Velkommen til Peter, her skal dere få den beste steiken dere noen gang har smakt. Med konjakksaus og det hele. Dette er 270 gram oksefilet. Klippe-biff. Jeg har lært svorsk av norsk-svenske gjester, sier Peter og servere hjemmebrygget schnaps.

- Det er en berg-viagra-drikk. Og jeg krydrer med jodle-krydder, og går alltid i lederhosen, sier Peter som håndhilser på alle gjester.

PETERS VIAGRA:  Peters flintsteik fungerer som viagra. Ifølge ham selv, da. Foto: Arve Stallvik, ikke til gjenbruk
PETERS VIAGRA: Peters flintsteik fungerer som viagra. Ifølge ham selv, da. Foto: Arve Stallvik, ikke til gjenbruk Vis mer


Peter er en raring. Men veldig hyggelig. Han kjører samme show hver kveld. Du kan tydelig se at han er litt sliten av sitt eget show. Det er liksom ikke 100 % entusiasme lenger. Men business er business. Han går rundt og synger: La-la-la-la-lahhh-la-lahh-la-lahh…. La-la-la-la-lahhh-la-lahh-la-lahh! Mens han smører et spesiallaget kryddersmør utover steika til de utvalgte. Alle andre i restauranten sitter urørlige under seansen. Men hvis andre begynner å synge blir herr Peter, som altså heter Hans til fornavn, litt fornærmet. Han skal styre showet sjøl. Basta! Det er komisk. Men Felsensteak'en (kleberstens-steiken) her på Hotell Peter midt i gågata er mektig og like mektig god som den har vært i 25 år.

Schnaps til frokost

Og hvordan er det egentlig å være på skiferie på det stedet som guidene utnevner til nordmenns favoritt-skisted i De Østerrikske Alper. Kort fortalt er dagene som følger: Stå opp i 11-12-tiden, etter en laaaang natt på byen: Stavre seg oppi en stolheis og få igjen pusten og ansiktsfargen av den svale fjell-lufta. Skli ned fra toppen av fjellet, til nærmeste vannhull, som også serverer frokost. Østerrisk føde skylles ned med Jäger-Te. Noen timer med sol og ski, og så skli ned til afterski i fire-fem-tiden, og la det stå til resten av kvelden. For Alpesyken rammer. Åpningssetningen, ved frokost, sånn i 12-tiden øverst i bakken, var stort sett slik. Hver dag:

- Skal vi ta det litt rolig i dag, på dagtid? Vi startet jo tidlig i går, så…
- Ja, la oss vente med schnapsen til afterski i hvert fall…
- Ja det gjør vi!

(Ett minutt senere kommer servitøren i ompa-ompa-bunad, smilende og spør om vi skal ha noe godt å drikke. SÅ lett er det å overtale oss. Vi ser på hverandre i tre sekunder, før vi bestiller:)

- Ja... gi oss en øl hver. Og ta med en Glühwein også…til å varme seg på.

Skjønner? Men vi ble aldri nektet adgang til stolheisen. Det skal vi ha.

Sola brenner i kinnene. Snøen ligger som pisket krem. Det vakre fjellet Kohlmaisbahn ruver i forgrunnen. Høysommer og en topp vinterdag på samme dag. De tøffeste sitter med slalåmstøvlene høyt hevet i bar overkropp.

- Det er lett å forstå hvorfor Saalbach er kåret til det beste stedet, er det ikke?, spør de tre bergensjentene. Som selvfølgelig er her i kveld også. Akkurat som oss. Vi nikker. Sparker bort snøen på slalåmstøvlene, og åpner låvedøra til Hinterhag’en og denne særegne fest-verdenen. Det er like stor stemning hver kveld. Saalbach har sine egne regler. Vi kaster oss ut i afterski-svingene. Som i går.

Man lærer aldri. Heldigvis.

>>> Alt om Saalbach
>>> BILDESPESIAL: Afterski