Syndens by

Det er ikke så rart Casanova klarte å forvirre hundrevis av damer her...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi åler oss gjennom de små brostensbelagte gatene og forbi terrasser med tørkende små truser. En ung kvinne henger over de smidde terrassejernene på en vindusbalkong og lager trutmunn til en bekjent i nabobygningen.

Vinder fanger det mørke håret hennes og pisker det over den falmende rosa fasaden på bygget. Vi senker blikket og runder neste hjørne, kommer inn i nok en bakvei og passerer et bakeri med lokale søtsaker og enda en liten maskebutikk. Men det blir nok en bommert. Blindveien ender ved det reflekterende vannet i en av de mange smaragdgrønne kanalene. Det billige kartet var ingen god investering.

For labyrinten er evig, forvirrende og kanskje litt forførende. Men vi er i Venezia, forføring og forvirring har lang historie her. Og det er vel kanskje det som fortsatt trekker så mange turister, filmskapere og kunstnere av ymse slag hit ...

Maskene er Venezias største symbolske ikon. Det er noe mystisk og mørkt med kanalbyen. Med sine labyrintlignende gater og nett av trange kanaler. Akkurat som med sex - gjør du det riktig, skal det ha noe mystisk og mørkt over seg...  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Maskene er Venezias største symbolske ikon. Det er noe mystisk og mørkt med kanalbyen. Med sine labyrintlignende gater og nett av trange kanaler. Akkurat som med sex - gjør du det riktig, skal det ha noe mystisk og mørkt over seg... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Historisk flørt

Du hører kallenavnet "syndenes by" og tenker automatisk på Las Vegas. En terme fra nyere tid. Skal du virkelig finne røttene til det forførende på kanten, reiser du til Venezia.

For det er ingen tvil om at den knøttlille kanalbyen har en aura av erotisk jag og søken over seg. Den kanskje største bidragsyteren til dette er Casanova. Mannen som ifølge ryktene og seg selv, la 122 kvinner i sengehalmen, ikke alle indivduellt. Senere skrev han en 12 binds selvbigrafi om sine eskapader. Utholdenhet var åpenbart ikke et problem.

Gondoler i Venezia ror rundt med turtelduer fra hele verden. De er ganske dyre og notoriske på å overprise deg. Kanskje ikke helt det samme som i gamledager, men udiskutabelt romantisk.     Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Gondoler i Venezia ror rundt med turtelduer fra hele verden. De er ganske dyre og notoriske på å overprise deg. Kanskje ikke helt det samme som i gamledager, men udiskutabelt romantisk. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Og byen var den perfekte tumleplass for elskeren over alle. Intim, uforståelig og liten, men fortsatt med uendelige muligheter til å gjemme seg bort. Giacomo Casanova klarte det ganske lenge da han herjet her på 1700-tallet, helt til han hadde forført litt for mange adelsfruer og provosert alt for mange adelsmenn.

Han holdt seg dog ikke bare til de av høyere klasse. Prostituerte, nonner og til og med hans egen datter havnet visstnok på den lange listen. Han visste riktignok ikke at hun var hans eget avkom, før giftemålspapirene synliggjorde familietreet. Men den snodde den høye mannen med bunadsko og parfymert parykk seg elegant unna. Som han så ofte gjorde før et og annet planlagt bryllup.

Stadig flere nordmenn reiser på maskerte sexfester i utlandet...

Selv om utenomekteskapelige forhold ikke var straffbart i den tidens Venezia, ble skammen blant de forsmådde ektemenn etter hvert for stor. I 1755 ble han fengslet av religiøse grunner. Han fikk fem år, men rømte over de rødkledde takene og ut av landet (Venezia var en selvstendig stat den gang). Cellen hans i Piombi-fengselet kan i dag beskues av nysgjerrige.

Senere returnerte Casanova som spion til Venezia. I oppdrag fra nettopp de samme menn som hadde fengslet ham for vært i trusene på sine egne koner. Eventyreren flørtet helt klart med alt og alle, helt frem til han døde 1798.

For å følge den erotiske ruten som tar deg med inn i Casanovas liv, sjekk denne websiden. Også mye god informasjon på hoteller, karneval og andre nyttige reisetips.

To jenter setter sitt preg på mystiske, men vakre Venezia.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
To jenter setter sitt preg på mystiske, men vakre Venezia. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Alle har et forhold

Og alt ser ut til å ha et flørtende lite forhold i kanalbyen. Etter vår feilnavigering, hopper vi på en vaporetto. Langs steinkaiene ligger traghettoer og kjæler. Ute på bølgene vugger gondoler passasjerne sine sammen i midten av sine delikate og slanke konstruksjon.

Se bildene fra karneval i Brasil...

Vi hopper av i San Marco, et av de seks distriktene byen er delt opp i. Guideboken sier at du skal kunne krysse byen til fots på en halvtime - det må være om du er godt kjent. Og vi er ingen casanovaer, så båten er et godt valg for å finne frem.

Å se, men kanskje ikke bli sett - var Venezias sjarm i gamledager. Du kan fortsatt oppleve noe av det under karneval i februar hvert år.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Å se, men kanskje ikke bli sett - var Venezias sjarm i gamledager. Du kan fortsatt oppleve noe av det under karneval i februar hvert år. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Vi passerer San Marco-plassen. Turister drikker kaffe, tar bilder og mater duer. Kanskje noen av dem flørter litt med tanken på å bo her. For det er ikke så rent få historiske karakterer som har hatt sine dager i Venezia. Goethe, Ruskin, Galileo, Chateaubriand, Barbara Hutton og Frank Lloyd Wright, Napoleon. Alle hadde et forhold til Venezia.

Maskér deg!

En annen kjent skjørtejeger som oppholdt seg i byen, var Ernest Hemingway. Mannen som også var glad i flytende føde, etterlot seg en signaturbar i hver havn. I Venezia er det Harry's Bar. Vi svinger innom, men den er tydeligvis populær. Og ikke minst dyr. Maten skal være god, men det blir for vår del heller et usjarmerende pizzastykke fra en liten turistfelle plassert mellom Prada og Louis Vitton.

For å dekke over den dårlige matopplevelsen, setter vi kurs inn i en av de mange små butikkene som selger masker. De kommer i flere størrelser og varianter og hadde mange funksjoner i det gamle Venezia. Vi får en innføring;

Bauta var en type maske, som kan dekke hele ansiktet, men som ofte bare dekker rundt øynene og over nesen og øvre del av kinnbena. Derav dekket den identiteten til maskebæreren, noe som kunne være praktisk for å ha uidentifiserte romanser med andre, eller skjule sosial status. Innbyggerne hadde lov til å bære masker store deler av året, noe de også flittig gjorde.

Moretta er en sort maske i fløyel som ble brukt av fremmede kvinner som besøkte byen og larva er den typiske venezianske, hvite masken som ble brukt med tricolorhatt og frakk.

Se denne utrolig morsomme øl-reklamen fra Venezia...

Etter at Napoleon valset inn i byen i 1797, måtte Venezia overgi seg og karneval og masker ble forbudt i over 200 år. Casanova døde ironisk nok året etter.

Masker finner du i alle farger, materialer og former i Venezia. Prisene varierer, men for de fineste må du gjerne betale flere hundre euro.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Masker finner du i alle farger, materialer og former i Venezia. Prisene varierer, men for de fineste må du gjerne betale flere hundre euro. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer

Den frie bystaten mistet mye av sin forførende livsstil, men ikke nok til at du ikke kjenner vibbene når du forviller deg inn i en mørk bakgate den dag i dag. Det er og blir noe forførende mystisk med Venezia.

Venezias distrikter:


De seks sestieri, eller distrikter, som utgjør Venezia er følgende:

San Marco
Sestiere San Marco er det politiske og juridiske nervesenteret i Venezia. Har vært hjertet i veneziansk liv siden republikkens første dager. Her finner du mange historiske monumenter, palasser og kirker - men også et stort utvalg av hoteller, restauranter og butikker.

San Polo og Santa Groce
Disse to sestieri grenser mot Canal Grande på tre sider. San Polo er livlig og huser mange butikker, mens Santa Groce er en labyrint av små gater, hvor du kan se det mest beskjedne livet i Venezia.

Castello
Er byens største sestiere. Var det historisk største industriområdet hvor skipsbygging var hovednæringen. Mange gamle og vakre bygninger preger dette området, samt handelsstrøket Riva degli Schiavoni.

Dorsoduro
Mange kontraster preger dette distriktet. Alt fra gamle sjømenn- og fiskerhjem til elegante Punta della Dogana. Livlige Campo Santa Margherita er midtpunktet. Guggenheim-samlingen ligger også her.

Cannaregio
Området huser blant annet jernbanestasjonen og verdens eldste jødiske getto. Dessuten er det fine grønne lunger her, samt mange små kafeer og småkanaler.

Her finner du Venezias offisielle nettsted for turister.