Symbolske mål

Risikable eller ei - her er symbolske steder og bygninger rundt i verden som kan være fristende for bombemakere og terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De høye bygningene

Verdens høyeste bygninger kom naturlig nok i fokus etter den 11. september. Petronas Towers, Sears Tower og Empire State Building er noen av dem.

 • Se mer om de høyeste bygningene i verden
 • Tårnet som huser Big Ben er Londons mest berømte landemerke.
  Tårnet som huser Big Ben er Londons mest berømte landemerke. Vis mer

  Storbritannia

  Britene har utmerket seg som USA og President Bush' fremste støttespillere etter 11. september. Derfor er det ikke unaturlig å frykte anslag mot britiske mål fra terrorgrupper som sympatiserer med al-Quaida.

  Eurotunnelen
  Med advarslene om togreiser i Europa i friskt minne, er Eurotunnelen et naturlig symbol å ta med på listen. Tunnelen som binder Storbritannia sammen med kontinentet, er tett trafikkert, og et opplagt mål om man skal ramme noen av USAs fremste sympatisører.

  Tunnelen ble åpnet i 1994. Årlig reiser omkring 2,6 millioner biler, 75.000 busser, 1,2 millioner lastebiler og 7 millioner passasjerer gjennom tunnelene mellom Storbritannia og Frankrike. Tunnelen er 5 mil lang, 39 kilometer ligger under vannet. Forut for byggingen ble fire forslag til jernbane lansert, og tunnelalternativet med to parallelle tunneler for jernbane ble valgt i 1986. Avtalen ble bekreftet av Margaret Thatcher og Francois Mitterand i 1987. Den består faktisk av tre tunneler, to med jernbanetransport og en servicetunnel i midten.

 • Eurotunnelen på nett
 • Big Ben
  Big Ben er egentlig navnet på den tretten tonn tunge bjellen som henger i klokketårnet i Westminster, selv om de fleste tenker på klokketårnet når de hører navnet Big Ben. Klokketårnet er et av Londons mest kjente landemerker, og de opplyste urskivene gjør tårnet ekstra spektakulært nattestid.

  London eye
  Til årtusenskiftet fikk London en ny attraksjon; The London eye. Det gigantiske pariserhjulet som er verdens største, stod ferdig i 1999 etter syv års planlegging. Med sine 135 meter er det Londons fjerde største byggverk, og i tillegg har det blitt en av byens største turistattraksjoner.

 • Om store pariserhjul

 • London eye på nett
 • Kontinentet

  Eiffeltårnet er muligens det mest kjente byggverket i Europa.
  Eiffeltårnet er muligens det mest kjente byggverket i Europa. Vis mer

  Andre europeiske land har også stått høylydt på amerikanernes side i krigen mot terror. Flere land har også vist seg å huse kjente og ukjente terrornavn, menn som var aktive i forberedelsene foran 11. september.

  Eiffeltårnet, Frankrike
  Det fremste franske symbolet, Eiffeltårnet, er byens viktigste turistattraksjon med mer enn 6 millioner besøkende i året. Tårnet er regnet som Europas mest kjente monument. Det ble bygget i 1889 i forbindelse med verdensutstillingen i Paris. Konstruksjonen tok mer enn to år, og tårnet rager 324 meter over bakken om vi inkluderer flaggstangen. Vil du gå til topps, må du forsere 1665 trinn, men tårnet har også heis som et avslappende alternativ.

 • Eiffeltårnet på nett
 • Riksdagsbygningen, Berlin
  Etter ombygging og flytting av regjeringen tilbake til Berlin, har riksdagsbygningen blitt en av byens fremste attraksjoner. Bygningen ble oppført mellom 1884 og 1894 som parlamentsbygning for den tyske staten. Den særpregede glasskuppelen som troner øverst i dag, er det tydeligste symbolet på ombyggingen som foregikk fra 1994 til 1999. Siden gjenåpningen i 1999 har bygningen igjen vært sete for tyskernes bundestag, eller forbundsdagen, som kan sammenlignes med det norske Stortinget.

  Det er alltid mye mennesker på Petersplassen.
  Det er alltid mye mennesker på Petersplassen. Vis mer

  Petersplassen og Vatikanet
  Med sin egen hær kan man håpe at Vatikanstaten er godt sikret, men et treff mot folkemengdene på Petersplassen ville utvilsomt sikret eventuelle terrorister et ettermæle blant meningsfeller. Petersplassen ble konstruert mellom 1656 og 1667, med et av formålene å gi flest mulig mennesker mulighet til å se paven gi sin velsignelse fra fasaden på Peterskirken, eller fra et vindu i Vatikanpalasset.

 • mer om Petersplassen på nett
 • Utenfor Europa

  Foruten verdens høye bygninger, finnes det nok av symboltunge byggverk og steder som kunne tenkes å virke interessante på terrorister.

  Operahuset i Sydney er det mest kjente byggverket i Australia, og et av de mest fotograferte bygningene i verden. Foto: www.soh.nsw.gov.au
  Operahuset i Sydney er det mest kjente byggverket i Australia, og et av de mest fotograferte bygningene i verden. Foto: www.soh.nsw.gov.au Vis mer

  Operahuset i Sydney, Australia
  I 1957 vant den danske arkitekten Jørn Utzon konkurransen om å tegne operahuset i Sydney. Byggingen begynte to år etter, og operahuset ble åpnet av dronning Elizabeth II i oktober 1973. Bygningen har blitt selve kjennetegnet på det urbane Australia.

 • Sydney Opera House på nett
 • Golden Gate Bridge
  Den berømte, røde broen i San Francisco er en opplagt turistattraksjon på vestkysten av USA. Brospennet var verdens lengste fra byggingen i 1937 til en lengre bro ble åpnet i New York i 1964.

 • Golden Gate Bridge
 • Andre mulige mål

  Mange er fortsatt redde for å fly etter 11. september, og rapporter om fortsatt manglende sikkerhet har vært mange. Likevel trekker eksperter frem andre transportmidler som mer sannsynlige mål for potensielle terrorister. Europas reisende velger gjerne tog, og for eksempel kan høyhastighetslinjer med mange passasjerer være attraktive mål for terrorister.

  I etterkant av 11. september har også atomkraftverk blitt nevnt som risikosoner. Det hevdes i Aftenposten at terroristene den gang vurderte å ramme kjernekraftverk, men at risikoen for at det kom ut av kontroll ble vurdert til for stor.

  Økonomiske systemer er alltid i faresonen, og terroranslag kan i våre dager like godt komme som angrep på finansielle systemer og nettverk. Den globale økonomien er tett sammenvevd, og aksjoner som rammer store aktører her, vil raskt påvirke resten av verdensøkonomien negativt.

 • Tilbake til innledningen
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!