Symboler i sikte

På årsdagen for terroren i USA øker frykten for at terroristene skal slå til igjen. Og viktige symboler i land som samarbeider med USA står sannsynligvis øverst på ønskelisten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Golden Gate ved San Francisco er et av USAs mest kjente byggverk.
Golden Gate ved San Francisco er et av USAs mest kjente byggverk. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For ett år siden ble verdens eneste stormakt rammet i hjertet, da terroristene slo til mot den vestlige verdens økonomiske nervesenter, Wall Street i New York. Ikke bare oppnådde de resultater i form av tap av menneskeliv, de rammet også hele den vestlige verdens økonomi, og hele vårt levesett der reiser verden rundt, stigende aksjekurser og stabile fremtidsutsikter inngikk som naturlige elementer. I tiden etter 9/11 har verdensøkonomien vaklet seg frem i skjelvende knestående, menneskene har blitt reddere og toleransen mindre. Selv med menneskers velsignede evne til å fortrenge og glemme ubehageligheter, råder frykten ekstra sterkt i dag, ett år etter vi så tvillingtårnenes fall i direktesendt tv.

 • Se hvordan dagen skal markeres i New York.
 • De har gjort oss redde

  Faren for nye terrorangrep er ikke forbi; Ekspertene frykter at symbolverdien i å slå til den 11. september øker faren for at noe kan skje akkurat på denne datoen, selv om det nok blir i mindre skala. Flere mindre grupperinger er avslørt den siste tiden, med planer om alt fra kjøpesenterbomber til flykapring. Hvor kan vi risikere at terroristorganisasjoner og sympatisører slår til neste gang?

  Jernbanene er nevnt som mulig mål for nye terroranslag.
  Jernbanene er nevnt som mulig mål for nye terroranslag. Vis mer

  Mens vi ser en annen vei ...

  - Jeg ville ikke være redd for å fly, men være skeptisk til å ta tog i Sentral-Europa – England, Frankrike, Tyskland og Italia, sier førsteamanuensis ved institutt for sammenlignende politikk i Bergen, Jan Oscar Engene til DinSide, i en kommentar til hva han antar er de mest opplagte mål for nye terrorangrep.

  Den spanske storavisen El País skriver at den amerikanske regjeringen har bedt politistyrker i USA å være på vakt for anslag mot offentlige virksomheter, banker og transportsystemer. Amerikanske ambassader er også på vakt, i følge den spanske El Periodico.

  - Terroren fungerer sånn at når man fokuserer på spesifikke mål, velges et annet mål, sier Engene.

  På tross av dette våger vi oss på å skue rundt i verden for å finne steder som nok rager høyt på terroristenes liste over drømmemål.

 • Symboler i faresonen
 • Hva med Norge?

  På tross av Norges uttrykte støtte til USA, og deltakelse i Afghanistan, regnes ikke trusselen å være veldig stor her hjemme. I etterkant av terroren i USA presenterte galgenhumorister bilder av "svenske terrorister i hangglider mot Oslo Plaza" og lignende. Det var den gang. Rammes vi i Norge nå, er det mest sannsynlig av enda sterkere økonomiske bruduljer enn hva vi har opplevd etter 11/9.

  - Skjer slike terroraksjoner to ganger, må vi venne oss til slike situasjoner. Det vil gi en rekke større - blant annet økonomiske - konsekvenser. Det sa forskningsleder i Statistisk Sentralbyrå, Per Richard Johansen til DinSide Økonomi i august.

  Tilbakeblikk

  Se hva DinSide skrev i etterkant av 11. september i fjor:

 • Farlig håndbagasje

 • Skjerpet kontroll på norske flyplasser

 • Frykt lammer turistnæringen

 • Strandet i New York

 • Reisefrykt - får du avbestille?

 • USA-ferie et halvt år etter
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!